Středně velká mandarinka obsahuje 24 mg vitaminu C, dále vitamin A, draslík, železo a flavonoidy. Důležitá je i složka vlákniny a antioxidantů, které bojují v těle proti volným radikálům.

Zdravé srdce, ledviny a nervy

Právě obsah vitaminu C a draslíku má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Draslík snižuje krevní tlak, je důležitý pro správnou funkci ledvin, svalů, nervové soustavy, kostí a srdce. Flavonoidy zase pozitivně působí na průtok krve v tepnách.

Posilte imunitu

Mandarinka má v sobě 27 mg vitaminu C na 100 g. Konzumací tedy posílíte imunitní systém právě v této době, která přeje virózám i covidu-19.

Prevence proti cukrovce a rakovině

Mandarinky jsou plné antioxidantů. Ty působí proti volným radikálům, a tím pádem jako prevence proti vzniku cukrovky, srdečního onemocnění, a dokonce i rakoviny.

Zlepšuje náladu

Když mandarinku oloupete, kůra se silně rozvoní. Silice v kůře zlepšují náladu, zklidňují mysl a pomáhají s usínáním. Mandarinkovou vůni si pochvalují i lidé trpící migrénou. Přidejte pár kapek éterického mandarinkového oleje do aromalampy nebo koupele. S kapkou mandarinkové silice v tělovém mléce získáte bojovníka proti celulitidě a striím, křečím v lýtkách či špatným snům.

Ideální při hubnutí

Hodně šťávy, vitaminy a minerály předurčují toto exotické ovoce ke zpříjemnění vašich očistných dní. Dvě kila mandarinek a dostatek vody během jednoho dne vám občas pomůže odlehčit trávení, aniž byste trpěli hladem nebo chutí na sladké. Navíc mandarinky obsahují synefrin, látku, která pomáhá při spalování tuků.

Mandarinky v hořké čokoládě

Potřebujete: mandarinky, hořkou čokoládu (85%), mořskou sůl a sladkou ozdobnou rýži.

Autor: scom

Postup: Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, poté do ní namáčejte mandarinky. Ty pak položte na pečicí papír a čokoládu nechte chvilku vychladnout. Těsně před zatuhnutím čokoládu posypte mořskou solí nebo barevnou rýží a počkejte, až ztuhne úplně. Podávejte vychlazené.

Fotogalerie
4 fotografie