Tradiční štědrovečerní menu

K obědu patří na stůl tradiční houbový Kuba, který býval dříve jedním z chodů štědrovečerní večeře. Dodnes ho však v některých rodinách podávají jako štědrovečerní předkrm.

Součástí štědrovečerní večeře je tradiční rybí polévka doplněná na másle osmaženou houskou. Ti, kdo si však na ryby příliš nepotrpí, ji mohou nahradit hrachovkou nebo polévkou z jiných luštěnin.

Hlavním štědrovečerním chodem bývá smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem, nebo kapr na černo či na modro. V rodinách, kde rybám neholdují, kapra většinou nahrazuje klasický vepřový řízek nebo smažená vinná klobása.

Mezi typické štědrovečerní moučníky pak patří vánočka, jablkový závin a v posledních letech také vánoční štóla.

Dezert, na který se zapomnělo

Muzika se dříve podávala jako teplý dezert na závěr štědrovečerního hodování. Měla různé ovocné obměny a věřilo se, že přináší do rodiny svornost - podobnou, jaká panuje během hry orchestru.

Už jste ochutnali tradiční staročeský vánoční dezert-muziku?
Autor: Profimedia.cz

Muzika

Suroviny: 560 g sušených švestek, 500 g křížal, 500 g sušených hrušek, 200 g cukru, 100 g ořechů a mandlí, 100 g rozinek, 1 citron, 1 skořice, 1 badyán, 3 hřebíčky, rum podle chuti.

Postup: Sušené ovoce propereme, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Následující den přidáme cukr, koření a povaříme 10 – 15 minut.  Poté odstraníme koření, dochutíme citronovou šťávou a rumem. Podáváme teplé.

Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví!