Pondělí 25. leden 2021
Svátek slaví Miloš, zítra Zora
Oblačno, sněžení 1°C

Cukroví netradičně! Tající sněhuláčci i vánoční dortíky na špejli

/
  • Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    3. prosince 2020 ● 06:00

    Co letos na Vánoce zase upéct? Vsaďte na hravost! Vyzkoušejte cukroví, u jehož pečení a zdobení vám budou moc rády asistovat děti!  

    Jak se vám líbí tající sněhuláci? Podívejte se, co na ně potřebujete!
    Jak se vám líbí tající sněhuláci? Podívejte se, co na ně potřebujete!
    Autor: Profimedia.cz

  • 1.

    Sušenkové stromečky

    Potřebujete na sušenky: 110 g hladké mouky, 60 g změklého másla, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžičky sušeného zázvoru, špetku jedlé sody, 1 žloutek. Na krém: 150 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 50 g bílé čokolády, 1 vanilkový lusk. Na zdobení: jedlé hvězdičky, barevné kuličky nebo perličky.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.

    Postup: Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech. Sušenky pečte na 180 °C dozlatova. Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku.

     

    Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.

     

    Tip: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.

     

  • 2.

    Vánoční dortíky na špejli

    Potřebujete na korpus: 140 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 100 g krupicového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky skořice, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 120 ml mléka, 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc. Na krém: 1 lžičku citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice, 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce, na polevu: jedlé dekorace, špejle nebo tyčky na lízátka, 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké).

     

    Postup: Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

     

    Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama, nebo ho rozmixujte v mixeru. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.

     

    Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě, než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

     

    Tip: Dortíky na špejli se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Na přípravu můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

  • 3.

    Tající sušenkoví sněhuláci

    Potřebujete: 300 g hladké mouky na křehké pečivo, 1 vejce, 130 g změklého másla, 130 g moučkového cukru, jemně strouhanou kůru z ½ citronu, 1 lžičku skořice, na ozdobení: balení marshmallow bonbonů, na polevu: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, holandské kakao, cukrové zdobení nebo lentilky.

     

    Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice asi na 1 hodinu. Z těsta vyválejte placku silnou asi 4 mm a skleničkou vykrajujte stejně velká kolečka. Kolečka klaďte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C dorůžova.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    Autor: Profimedia.cz

     Připravte si polevu – vyšlehejte cukr s bílkem a citronovou polevou do mírně tekuté směsi. Na vychladlé sušenky cukrovou polevou vytvořte zdobení připomínající tající sníh a do něj položte jeden marshmallow bonbon. Část polevy smíchejte s kakaem, aby se obarvila nahnědo, a dozdobte marshmallows i sušenku tak, aby měl sněhulák obličej či podle své fantazie.

     

    Tip: Sušenky nejsou těžké na přípravu, své ratolesti na docela dlouho zabavíte a podpoříte jejich fantazii.

     

    Zdroj: Akademie kvality

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy