Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cukroví netradičně! Tající sněhuláčci i vánoční dortíky na špejli

/
  • Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    3. prosince 2020 ● 06:00

    Co letos na Vánoce zase upéct? Vsaďte na hravost! Vyzkoušejte cukroví, u jehož pečení a zdobení vám budou moc rády asistovat děti!  

    Jak se vám líbí tající sněhuláci? Podívejte se, co na ně potřebujete!
    Autor: Profimedia.cz

  • 1.

    Sušenkové stromečky

    Potřebujete na sušenky: 110 g hladké mouky, 60 g změklého másla, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžičky sušeného zázvoru, špetku jedlé sody, 1 žloutek. Na krém: 150 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 50 g bílé čokolády, 1 vanilkový lusk. Na zdobení: jedlé hvězdičky, barevné kuličky nebo perličky.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    Autor: Profimedia.cz

    Postup: Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech. Sušenky pečte na 180 °C dozlatova. Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku.

     

    Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.

     

    Tip: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.

     

  • 2.

    Vánoční dortíky na špejli

    Potřebujete na korpus: 140 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 100 g krupicového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky skořice, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 120 ml mléka, 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc. Na krém: 1 lžičku citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice, 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce, na polevu: jedlé dekorace, špejle nebo tyčky na lízátka, 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké).

     

    Postup: Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

     

    Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama, nebo ho rozmixujte v mixeru. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě, než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

     

    Tip: Dortíky na špejli se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Na přípravu můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

  • 3.

    Tající sušenkoví sněhuláci

    Potřebujete: 300 g hladké mouky na křehké pečivo, 1 vejce, 130 g změklého másla, 130 g moučkového cukru, jemně strouhanou kůru z ½ citronu, 1 lžičku skořice, na ozdobení: balení marshmallow bonbonů, na polevu: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, holandské kakao, cukrové zdobení nebo lentilky.

     

    Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice asi na 1 hodinu. Z těsta vyválejte placku silnou asi 4 mm a skleničkou vykrajujte stejně velká kolečka. Kolečka klaďte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C dorůžova.

    Vyzkoušejte letos netradiční cukroví, se kterým si vyhrají i děti.
    Autor: Profimedia.cz

     Připravte si polevu – vyšlehejte cukr s bílkem a citronovou polevou do mírně tekuté směsi. Na vychladlé sušenky cukrovou polevou vytvořte zdobení připomínající tající sníh a do něj položte jeden marshmallow bonbon. Část polevy smíchejte s kakaem, aby se obarvila nahnědo, a dozdobte marshmallows i sušenku tak, aby měl sněhulák obličej či podle své fantazie.

     

    Tip: Sušenky nejsou těžké na přípravu, své ratolesti na docela dlouho zabavíte a podpoříte jejich fantazii.

     

    Zdroj: Akademie kvality

Dnešní horoskopy