Tipy, jak si ulehčit pečení

Spoustu času ušetříte tím, že všechna těsta na cukroví budete připravovat v jednom robotu – a to bez vymývání přístroje. Začněte vždy se světlými druhy těst a ta nejtmavší, kakaová, si nechte až na samý konec, aby se světlejší těsta neobarvila.

Zapomněli jste koupit ořechy? Přidáte-li do těsta místo ořechů ovesné vločky opražené nasucho na pánvi, bude mít těsto ořechovou příchuť, a navíc bude také méně tučné.

Než sáhnete po sušeném ovoci, vždy je předem propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili síry.

Autor: Shutterstock

Ať již zaděláváte jakékoli těsto, nezapomeňte do něho vždy přidat špetku soli. Poznáte to na výsledné chuti.

Nechcete sladit cukrem? Výbornou alternaivu představuje med. Ten však do těsta přidávejte vždy rozpuštěný a dostatečně zchladlý.

Použijete-li místo moučkového cukru cukr krystal, vaše cukroví bude o něco křupavější.

Aby vánočka zůstala déle pěkně vláčná a brzy vám »nezgumovatěla«, přidejte do těsta najemno nastrouhanou vařenou bramboru.

Nechte těsto odpočívat! A dopřejte mu opravdu dostatečně dlouhý odpočinek, protože jedině tak se lepek obsažený v mouce dokáže důkladně propojit se všemi ostatními surovinami. Těsto bude potom dokonale poddajné, bude se vám s ním snáze pracovat a také struktura vašeho cukroví bude mnohem lepší.

Chystáte se vykrajovat z těsta různé tvary? Při opakovaném rozvalování těsta na tenký plát ho místo mouky podsypávejte prosátým moučkovým cukrem. Ten se postará o to, že v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné a nebudou se na něm dělat nevzhledné stroupky. Počítejte s tím však už při přípravě těsta a přidejte do něho o trochu méně cukru.

Jak zbavit lískové oříšky hnědých slupek? Vysypte vyloupané ořechy na plech a na deset minut je dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po vychladnutí vysypte ořechy do utěrky a promněte je. Slupka půjde třením snadno dolů.

Mandle oloupete stejně snadno jako ořechy, pokud je spaříte horkou vodou a necháte pár minut odstát. Poté vodu slijte, mandle propláchněte studenou vodou. Pak už jen stačí brát jednu mandli po druhé a promnout je lehce mezi prsty.

Jestliže se vám cukroví láme, kdykoli se je snažíte sundat z plechu, pečte je raději na pečicím papíru. Po upečení sundáte celý papír a chvíli počkáte, až cukroví zchladne a samo lehce sklouzne dolů.

Aby byly upečené perníčky vláčnější, přidejte do těsta několik lžic silného černého čaje.

Měkké perníčky: Video recept krok za krokem!

Video
Video se připravuje ...

Měkké perníčky: video recept krok za krokem 

Všechna těsta budou chutnější a kypřejší, pokud mouku, popřípadě ještě i moučkový cukr předem prosejete přes jemné síto.

Když chcete, aby se vám povedlo sníh lépe vyšlehat, přidejte k bílkům vždy malou lžičku octa.

Pokud do krabice, kam ukládáte upečené cukroví, aby si tu na pár týdnů odpočinulo, vložíte spolu s ním ještě kousek jablka, bude cukroví dokonale vláčné.

Při spojování lineckého cukroví přidejte do marmelády trochu ovocné šťávy nebo najemno nadrcené piškoty.

Fotogalerie
3 fotografie

Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku!

Video
Video se připravuje ...

Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku