Koupíte právě teď

Kaki dnes už koupíte v každém větším obchodě s potravinami. Na pultech větších obchodů jej seženete zhruba od konce září do konce února. Sezona vrcholí kolem Vánoc.

Nabité zdravím

Kaki má vysoký obsah vitaminů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. A je taktéž bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin. Proto konzumací posílíte imunitní systém, pomáhá při únavě, proti stresu a nervozitě, zároveň zlepšuje spánek.

Oranžové ovoce kaki označovali staří Řekové jako plod bohů.
Autor: nejkaki.cz

Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů. Má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kost.

Poznám, že je zralé?

Abyste si na tomto oranžovém ovoci pochutnali, musí být opravdu zralé. Jak to poznám? Nejlepší je kaki vzít do dlaně (v současné době samozřejmě v rukavicích) a podle omaku zjistit, zda je měkké.

Pokud si z obchodu domů přinesete ještě světlé a tvrdé plody, nechte je doma při pokojové teplotě dozrát. Vybírejte vždy plody, které nejsou otlačené. Zralé je sladké, voní lehce po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu s broskví, meruňkou a hruškou dohromady.

Jako krájení jablíček...

Stejně jako se v České republice na svátky rozkrajují jablíčka, tak v některých světových kulturách se před Vánocemi podélně rozkrajuje kaki a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Oloupat, nebo vydlabat?

Můžete ho pojídat čerstvé i tepelně upravované. Dá se z něj připravit také chutný kompot či zavařenina. A jak na samotnou konzumaci? Jíst ho se slupkou, nebo bez? Slupka je sice jedlá, ale obecně se doporučuje jíst kaki bez ní.

U citlivějších jedinců totiž může způsobit trávicí potíže, jako jsou nadýmání a průjem. Pokud máte trávení v pořádku, slupka by vám neměla nic udělat. Kaki oloupejte jako jablko nebo rozřízněte, pokapejte citronem a vydlabejte lžičkou jako kiwi.

Znamená Diovo ovoce

Kaki je plodem ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých. Botanický název Diospyros znamená Diovo ovoce. V současnosti se hojně pěstuje v Číně, Japonsku, Itálii, Izraeli a ve Španělsku.

Fotogalerie
5 fotografií