Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelenina drasticky zdražila, květák vyjde i na 70 korun. Odborník prozradil důvod

Autor: David Polák, Tomáš Belica - 
2. února 2020
05:02

Koho straší chřipková epidemie a teď v obchodech kouká po něčem, co by mu podpořilo imunitu, asi se nestačí divit. V oddělení zeleniny se za pouhých pár týdnů odehrála hotová revoluce: ceny některých druhů vyletěly o desítky procent nahoru. Počasí udělalo z okurek, rajčat, květáku či paprik luxusní zboží…

O čtyřicet i více procent od prosince zdražily v obchodech salát či květák, na obyčejnou salátovou okurku si musíte připravit kolem 30 korun. A jak se Blesk včera přesvědčil přímo v několika různých řetězcích, ceny se u jednotlivých prodejců zásadně neliší.

Důvod brutálního zdražení? „Aktuálně je navýšení cen u nás reakcí na zvýšení cen zeleniny v důsledku obav z jejího nedostatku po škodách způsobených bouří Gloria ve Španělsku,“ sdělila Blesku Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie.

Malí páni

Jenže pak by se Gloria musela prohnat také Maďarskem, Itálií, Řeckem a dalšími státy, které v obchodech u zeleniny nejčastěji figurují jako země původu. Jinak by třeba kilogram paprik neatakoval hranici 80 korun, nebo hlávka květáku nestála skoro 70 Kč. Mnozí nakupující zejména z řad seniorů včera dle reportéra Blesku postávali se svými košíky u zeleniny a nevěřícně studovali cenovky...

„Tvorba konečné ceny pro zákazníka u nás je plně v rukou prodejců, jde čistě o obchodní politiku řetězců,“ dodává Přibylová. Že jsme vydáni na milost a nemilost počasí a obchodníků – a to zejména v případě zeleniny – potvrzuje také agrární analytik Petr Havel. „Zatímco třeba v produkci vepřového jsme soběstační zhruba z padesáti procent, u zeleniny jen ze třiceti,“ říká.

To na ceny ovoce by počasí v Evropě vliv mít prý nemělo, jeho zásoby jsou prý dostatečné. Ceny ovoce »otestují« až jarní mrazíky.

Jen čekat

Podle Havla se do rostoucích cen všeho promítají také další vlivy – od zvyšující se poptávky po rostoucí náklady na práci, energie a paliva až po bohatnoucí společnost.

Z toho by vyplývalo, že zlevnění už se čekat nedá. Analytik Havel však uklidňuje – u zeleniny prý hraje roli momentální produkce – buď je jí dostatek, či není. A také to, odkud se k nám dováží. „Jeden týden vám sem dovezou rozflákané a předražené okurky ze Španělska, druhý týden z Egypta a jsou levnější,“ uzavírá. Nezbývá tak nic jiného než mít oči na »šťopkách« a snažit se vytěžit maximum z akcí, které jsou v některých řetězcích založeny právě na zelenině.

strejda777 ( 2. února 2020 17:13 )

Proč páchnoucí? Kde to kupuješ? Na trhu?

strejda777 ( 2. února 2020 17:12 )

Ti se už kloužou dost dlouho....a evidentně vždycky budou......

sorgedoktor ( 2. února 2020 17:09 )

Kdybyste byl gentleman, tak ase omluivite...Ladiici pijan z Hradce z rovarny Petrof na klavirY jsou gentlemani

sorgedoktor ( 2. února 2020 17:06 )

Moc na to nevidim...Nejsem ekonom, ale obnsahov e jasou prispevky fundovane...Ja ri to nervymyslom..

sorgedoktor ( 2. února 2020 17:04 )

Jo jo Kde sou ty casy...kdyz sme tikali ze to stoji za hxxx

Zobrazit celou diskusi