Jiří Dubec houbařil ve Středočeském kraji a jeho plné koše vám vyrazí dech. „Všechno rozdáno, hledali jsme převážně ve smíšených lesích, nejčastěji na přechodu mezi bučinou a smrčinou, ale také v mechu ve vysoké smrčině,“ popsal úrodnou lokalitu zkušený houbař, kterého k jeho největšímu koníčku přivedla babička a otec.

Jiří Dubec houbařil s kamarády.
Autor: Jiří Dubec

Skvěle se vedlo i Lence Seibtové z Ústí nad Labem, která našla překrásné křemenáče. „Mám svá místa, takže jsem měla sebráno za pár minut a houby jsem darovala. Jinak z křemenáčů dělám houbovou omáčku nebo je dám zmrazit,“ popsala pro Blesk.cz

Lenčiny křemenáče.
Autor: Lenka Seibtová

Praváci v Praze

A věřte nevěřte, houbařit se dá i v hlavním městě!  „Vydala jsem se do jedné obory v Praze a nevzala jsem si tašku ani nožík, protože jsem to brala jen jako procházku a nic nečekala... A nakonec z toho byla mikina plná hřibů hnědých, praváků a babek,“ popsala čtenářka Linda.

Nadílka z Prahy.
Autor: archiv čtenářky

S nálezem ceněného kotrče kadeřavého, kterého v restauracích vykupují za tisíce korun, se pochlubila i Lenka Lesňanská, která houbařila v Německu. „Kotrč jsem obalila v těstíčku ze sodovky a hladké mouky, osmažila a ochutila solí a pepřem. A byla to fakt dobrota. Někdy ho používám také do koření,“ vysvětlila Lenka, která kotrč vyfotila se svou dcerkou.

Kotrč v těstíčku podle Lenky Lesňanské.
Autor: Lenka Lesňanská

 

Kotrč kadeřavý roste od července do října, ale narazíte na něj i teď. Roste dosti hojně, jednotlivě nebo i ve skupinách od nížin až do horských poloh pod různými druhy bříz. Vzhledem připomíná květák. Je vhodný pro všechny způsoby konzervace v domácnosti včetně sušení. Lze z něj připravit různé pokrmy, vyžaduje však delší tepelnou úpravu, neboť jeho dužnina je dosti tuhá. Je vhodný i pro přípravu "dršťkové" polévky.

Fotogalerie
37 fotografií