„Na houby mě odmalička brával valašský děda, sbíral spíše tradiční druhy: hřibovité houby, bedly, lišky,ryzce. Naučil mě ale sbírat i holubinky a možná už tehdy ve mně vzbudil zájem o další druhy,“ popsala pro Blesk.cz Jana, která do lesa chodí i kvůli zajímavým fotkám a odpočinku v přírodě.

Taky nejíme jen jablka a hrušky....

Naposledy si z lesa přinesla výbornou lakovku ametystovou a lišky nálevkovité. „Proč sbírat i další houbové druhy?  Proč jíst jen jablka a hrušky, když je na světě tolik druhů ovoce,“ ptá se a odpovídá zároveň s úsměvem houbařka. Pestrost barev, chutí, vůní a konzistencí podle ní umožňuje z hub připravit polévky, omáčky, řízky, kubu, sekanou či tlačenku.

 „Představují i zajímavou možnost pro vegetariánské varianty francouzských brambor, houbofleků nebo směsí na špagety či topinky,“ vysvětluje Jana.

V zimním období, kdy si hřibovité houby dávají pauzu, roste např. hlíva, penízovka sametonohá nebo boltcovitka bezová - ucho Jidášovo, skvělé využitelné do asijské kuchyně.

Polévka z podzimních hub.
Autor: Jana Saláková

Recept na krémovou polévku

Jana se také pochlubila svým nejnovějším kuchařským experimentem. Pýchavkovou krémovou polévkou s lakovkou a liškami. „Většinou se z hub vaří kulajda, bramboračka nebo dršťkovka, ale kdo se nebojí a zkusí, nebude, myslím, litovat,“ uzavírá.

Orestujte na másle nasekanou cibuli a pokrájené pýchavky, osolte, zalijte trochou vody nebo vývaru a rozmixujte. Přidejte mléko nebo smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou a nechte za občasného míchání provařit. Mezitím na pánvi osmahněte lišky a lakovky, část vmíchejte do polévky a zbytkem ozdobte jednotlivé porce. Posypte sekanou petrželkou či jarní cibulkou. Doladit můžete krutony.

Fotogalerie
10 fotografií