Tato forma je lidově zvána také hříbek bělohlavý nebo krátce bělohlávek. Je to bílá, odbarvená forma hřibu smrkového, která se vyskytuje na stejných místech jako klasická forma, často ve společnosti běžně zbarvených plodnic.

Hřib smrkový albín
Autor: Mirka Kofroňová

Velká vzácnost

„Mirka mě na tu lokalitu zavedla. Téměř každá houba má formu albinismu, i když u hřibu smrkového jsem to viděl poprvé. Latinsky jde o formu albus, která je vědecky pospaná,“ vysvětlil mykolog Malý s tím, že jde o vzácnou záležitost. „Určitě se to neobjevuje často, já to nejčastěji pozoruji u penízovky smrkové, což je jarní druh houby,“ říká Malý, který přidává i další zajímavý houbový poznatek.

„Albín je čistě bílá houba, ale konkrétně u hřibů rourky i póry u albína žloutnou, když hřib stárne. Klobouk a třeň ale zůstává pořád bílý,“ upřesňuje odborník.

Starší hřib smrkový albín
Autor: Jaroslav Malý

Bílá houba je sice jedlá a stejně chutná jako její běžná varianta, mykolog je ale spíš pro to hřiby albíny nesbírat. „Je to vzácnost, a tak bych doporučil, aby ji lidé nechali v lese.“

Jen plíseň?

V diskuzích nad obrázkem bílého hříbku se hned vyrojily komentáře nevěřícných, zda houba prostě jen není plesnivá. „Kdepak! Plíseň by měl každý poznat. Když na tu houbu sáhnete, tak poznáte, jestli je to plíseň, nebo jestli ta konzistence houby je tvrdá a pevná,“ vysvětluje mykolog, který připomíná, že se kvůli plísním velmi často bojíme sbírat výborné hřiby žlutomasé neboli babky. „Babky jsou výborné, já si bez nich smaženici nedokážu představit. Pokud není plesnivá, tak ji bez obav mohu sebrat,“ dodává Malý.

Jděte na výstavu

Houby sice kvůli suchu momentálně příliš nerostou, můžete si je ale prohlédnout třeba na mykologické výstavě v Čelákovicích. Akce se koná od čtvrtka do soboty v Mount Club Restaurantu. „Nasbíral jsem na výstavu asi sto druhů hub, některé jsou i vzácné,“ uzavírá Jaroslav Malý.

Fotogalerie
47 fotografií