Mike Koukal zjistil, že není moc praktické tahat koše hub v rukách po strmých horských srázech, a tak jednal! Smontoval si »retro nosítko«. „Využil jsem krosnu z osmdesátých let a stahovací pásky. Občas tak vyrazím do lesa,“ usmívá se houbař.

Kde krasavce najít?

A kde takovou houbovou krásu najít? Mike houbařil v severních Čechách, víc o místě ale neprozradil. Přesto přidal svůj tip. „Prolézejte husté tmavé smrčiny, kam se nikomu nechce. Nejlepší jsou ty, kde se nedá ani projít a nesmí tam být sucho. V krásném lese, kde se dá procházet se vztyčenou hlavou, nebudou," dodal.

 

Už mám plné koše a tohle nechávám jiným, říká Mike.
Autor: Mike Koukal

Hravou houbařkou je i Zuzana Nováková, která na dvě hodiny vyrazila do lesa s přítelem Josefem a jeho rodiči. Našli 412 krásných hříbků! „Bylo jich hodně, tak jsem je chtěla spočítat, a napadlo mě vyskládat je takto. Pokaždé skládám jinak,“ dodala pro Blesk.cz Zuzana.

Pozor na jedovatý žampion

Podle mykologa a toxikologa Jaroslava Klána houby stále rostou, oproti uplynulým dnům ale začíná výrazný útlum. „Tyhle vysoké teploty opravdu nebyly pro houby nic moc. Rostou teď spíše v horských a podhorských oblastech,“ popsal Klán a přidal varování. „Velice hojně se začal objevovat mírně jedovatý žampion zápašný, který lidé bohužel nadšeně sbírají, a pak je jim špatně. Objevují se stovky plodnic," dodal mykolog.

Překvapivý objev

A mykologové aktuálně přišli i se zajímavým objevem! Na území Šumavy u nás, v Bavorsku a Rakousku roste přes 4200 druhů hub! Zjistil to mezinárodní tým vědců, který z nich vytvořil speciální databázi. Podobný projekt nemá v Evropě a možná ani ve světě obdoby!

170 tisíc nálezů

Mezinárodní tým vědců shromažďoval tyto a mnoho dalších informací tři roky. Sbírali houby, fotografovali, zaznamenávali lokality výskytu, popisovali. „Kromě práce na vytipovaných místech v terénu jsme dávali dohromady i údaje, které už různé instituce měly. Vše jsme vložili do databáze. Nevím o žádném podobném projektu v tomto rozsahu na území více států,“ řekl Blesku koordinátor projektu za českou stranu Václav Poustka.

Hřib z hříbků Zuzany Novákové
Autor: Zuzana Nováková

„Díky 170 tisícům nálezů s více než 4200 druhy hub jsme dokázali shromáždit podstatně více informací, než jsme plánovali. Svět hub na Šumavě ale pořád ještě není prozkoumán plně. V porovnání s rostlinami a živočichy jsou houby zanedbány už více než sto let,“ prozradil jeden z vedoucích projektu Peter Karasch s tím, že vědci zaznamenali vzácné nálezy.

„Dají se počítat na desítky. Patří k nim například objevy závojenky bukové nebo šupinovky ježaté. Jedná se o houby, které ukazují na člověkem nenarušená místa,“ dodal Karasch.

Fotogalerie
34 fotografií