Jak vypadá současná houbová situace? „Houby rostou dost lokálně, nejvíce v podhorských a horských oblastech, ve vyšších polohách a pod jehličnany. Daří se houbařům na Šumavě, v Podkrkonoší a v Jeseníkách. A lokálně všude tam, kde v uplynulých dvou týdnech vydatně pršelo,“ popsal pro Blesk.cz Mikšík.

Špatná situace je podle něj v těsném okolí Prahy a v Polabí. „Bohužel v příštích dnech čekáme kvůli vyšším teplotám a nedostatku srážek spíše útlum,“ dodal mykolog.

Radek našel 751 hříbků

Na hřiby vyrazil Radek Touš, který má svůj rozsáhlý terén dokonale zmapovaný. Objíždí Lánsko, Křivoklátsko, Brdy, Klatovy…„Houbařím všude možně. Teď jsem byl i dvacet kilometrů na západ od Prahy, směr Beroun. Momentálně jsou hody v lokalitách s vyšší nadmořskou výškou, jako je Šumava, Liberecko, Jeseníky, sever Čech,“ popisuje Radek. Jeho aktuálním nálezem je 751 hříbků s váhou kolem padesáti kil!

751 hříbků s váhou kolem padesáti kil!
Autor: Radek Touš

„Většinou suším pro příbuzné a hodně rozdám lidem, kteří už nemohou do lesa, protože jsou staří nebo nemocní. Dříve jsem z nich ale dělal všechno možné, jako ragú k pečeným masům, omáčky, polévky, nakládané houby, řízky nebo jen tak přírodně na sádle se solí, kmínem a pepřem,“ dodává nadšený houbař.

Otevřelo se to přede mnou...

Houbaření si parádně užila i Hedvika Mikešová. „V lese to opět stálo za to. Zprvu jsem jen nadávala na odřezky, vykopané houby a uřezané klobouky, ale pak se to přede mnou, daleko od lidí, celé otevřelo. Košík je z jednoho jediného místa,“ popisuje houbařka z Liberecka, které dělal společnost pejsek Black.

„Půlku hub jsem si nechala, nasušila je a udělala řízky, druhou jsem věnovala starším, kteří už do lesa nemohou sami,“ dodala sympatická blondýnka.

Fotogalerie
21 fotografií