Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Dokonalý řízek krok za krokem! Smažte je jako profík, víme, jak na to!

/
  • 23. prosince 2021 ● 07:31

    Obalovat předem? Smažit v oleji, nebo na másle? Jaká je ideální teplota? A jak do zlatova opečené řízečky správně uchovávat? Odpovědi známe!

     

  • 1.

    NAKLEPAT A OSOLIT

    Nejlepší řízek je určitě vídeňský z telecího masa, ideálně kýty. Můžeme použít i hřbet, ale je to škoda. Maso určitě naklepeme, a to zhruba na šířku 4 mm a nezapomeneme osolit.

  • 2.

    VAJÍČKA NEŠLEHAT

    Na poctivý řízek určitě do vajíčka mléko nepřidáváme. Ale samozřejmě, pokud jich budeme dělat doma 10, tak si ta dvě vajíčka můžeme naředit trochou mléka. Důležité je, mít čerstvě rozklepnutá vejce, která nešleháme, pouze je vidličkou prohrábneme.

    Autor: iStock.com

  • 3.

    STROUHANKU NEDUSAT

    Řízek obalujeme v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance, nejlépe domácí z usušeného bílého pečiva. Ale pozor, tu nesmíme příliš dusat, aby zůstala nadýchaná a při smažení se tak nedostávalo mnoho tuku k masu.

    Autor: archiv

  • 4.

    NEOBALOVAT PŘEDEM

    Obalujeme pouze jednou a těsně před smažením. Jakmile si ho budeme obalovat předem, maso se nám bude vysoušet a strouhanka vlhnout.

    Autor: archiv

  • 5.

    NA PÁNVI NEZÁLEŽÍ

    Na druhu pánve nezáleží, protože řízek při smažení plave, není to pečení na dvou lžících másla, kdy by se řízek mohl přilepit.

    Autor: Blesk

  • 6.

    OLEJ VS. MÁSLO

    Na smažení je nejlepší přepuštěné máslo. V pánvi by ho mělo být zhruba 2 cm. Vepřový řízek můžeme ale dělat i na sádle a samozřejmě že lze použít i slunečnicový či řepkový olej.

    Autor: Archiv Blesku

  • 7.

    IDEÁLNÍ TEPLOTA

    Přesnou teplotu nedokážu říct, ale v každém případě to poznáme tak, že vezmeme žmolek strouhanky, hodíme ho do rozpáleného tuku, a pokud se během malé chvilky začne smažit, je to akorát. Jen pozor na přepálení tuku, což poznáme tak, že zhnědne.

    Autor: istock.com

  • 8.

    OTÁČÍME JEDNOU

    Řízek otáčíme pouze jednou – vložíme ho do pánve, necháme zezlátnout strouhanku, a poté otočíme. V tento moment je důležité s pánvičkou hýbat, aby strouhanka hezky naběhla. Tím, že je maso, ať vepřové, tak telecí naklepané do tenka, udělá se rychle.

    Autor: archiv

  • 9.

    KUŘECÍ ZE STEHNA

    Kuřecí řízek děláme ze stehna. Prso je suché a není vhodné na naklepávání. Pokud prso, pak ho smažme pomaleji a nechme plátek širší. Lze usmažit i celé prso, ale musíme ho pak ještě nechat dopéct v troubě, protože se neprosmaží. Ale kuřecí řízek vysoký 1 cm je, myslím si, dobrý a ten se nám na pánvi prosmaží.

    Autor: profimedia

  • 10.

    NETUČNÝ ŘÍZEK

    Smažení funguje tak, že dáme řízek smažit do oleje. Maso se zahřeje a jde z něho voda v podobě páry, díky tomu se k masu nedostane tuk. Pokud tedy postupujeme správně, nemáme nic, co by bylo extrémně mastné. Naopak pokud bychom dělali řízek na troše oleje, je mnohem větší příležitost, aby maso tuk nasáklo.

    Autor: archiv Blesku

  • 11.

    TUKU NEZBAVOVAT

    Řízek necháme okapat a poté ho položíme na papírové utěrky, rozhodně ho nemáčíme ve vodě. To je, jako byste chtěli zbavit tuku chleba s máslem. Máslo jsme tam dali proto, aby to chutnalo. Usmažili jsme to na másle, aby tam to máslo bylo.

    Autor: Profimedia.cz

  • 12.

    SERVÍROVAT HNED

    Pokud chceme mít řízek na talíři v nejlepší kondici, servírujeme ho ihned po usmažení. Jestliže to nelze hned, nedá se úplně zabránit změknutí strouhanky. Kuřecí se udržuje fit déle, protože se jedná o suché maso, ale pokud uděláme šťavnaté telecí, tak strouhanka od něho navlhne.

    Autor: archiv

  • 13.

    USCHOVÁNÍ

    Pomoci vám může horkovzdušná trouba, do které hotové řízky vložíme, aby si udržely teplotu. Dobrá servírovací teplota je cca 70 °C, při ní se to nepeče. A pokud necháte pootevřená dvířka trouby, bude to ještě lepší.

    Jaká jsou letošní vánoční covidová opatření?

    Video
    Video se připravuje ...

    Opatření na Vánoce a Silvestra: Vláda omezila večírky i sezení v hospodách ČTK

Dnešní horoskopy