Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánočka na poslední chvíli i s fotonávodem: Zvládnete ji za 20 minut!

/
  • Štědrý den je sice pozítří, ale s tímhle receptem na „turbovánočku“ jich stihnete napéct i tucet!
    Aktualizováno - 24. prosince 2023 ● 08:51
    22. prosince 2023 ● 12:00

    Když se řekne domácí vánočka, vybaví se vám spousta práce a času? Tak to být ale nemusí! Přinášíme „turbo“ recept na vánočku, jejíž příprava nezabere více než 20 minut, a to i se zapletením.

  • 1.

    Ingredience

    Štědrý den je sice tu, ale s tímhle receptem na „turbovánočku“ jich stihnete i na poslední chvíli napéct klidně více! Nemusíte totiž čekat, až vánočka vykyne. A při pečení si můžete uvařit svařák, pustit si pohádku a těšit se, až po 50 minutách vytáhnete zlatavou dobrotu z trouby.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub

     

    POTŘEBUJETE: \ 570 g polohrubé mouky \ 3 vejce \ 1 ½ balíčku prášku do pečiva \ 250 g měkkého polotučného tvarohu \ 9 lžic slunečnicového oleje \ 150 g cukru krystal \ 2 balíčky vanilkového (ne vanilinového!) cukru \ žloutek a bílek na potření \ 1 lžíci citronové kůry \ 50 g rozinek \ 2 dl rumu \ 70 g nasekaných mandlí

  • 2.

    Příprava těsta

    1. Tvaroh rozmačkejte a přidejte k němu všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Rozinky namočte do rumu. Směs s tvarohem pořádně prohněťte v misce a pak zpracujte na vále.

    2.  Přidejte v rumu namočené rozinky a 50 g mandlí a opět zapracujte, ale už jen lehce.

  • 3.

    Pletení

    3. Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Ze všech kusů vyválejte dlouhé válečky (prameny).

    4. Základnu vánočky spleťte ze 4 největších pramenů, začněte ale od prostředku a nezapomeňte utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a střed základny zploštěte po celé délce hranou ruky a potřete bílkem.

    5. Stejným způsobem spleťte cop ze tří pramenů a položte na základnu. Opět hranou ruky lehce zploštěte a potřete bílkem.

    6. Cop ze dvou pramenů udělejte tak dlouhý, abyste jej dali na vrch vánočky a konce uchytili k základně.

  • 4.

    Pečení

    7. Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali a „nesjela“. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi.

    8. Troubu předehřejte na 175 °C a pečte zhruba 50 minut.

    9. Hotovou vánočku nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

    Fotogalerie
    11 fotografií

Dnešní horoskopy