Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dědictví po prapředcích? Sklon k nevěře i husí kůže! Co dalšího nám zanechali?

/
  • Pračlověk nám mimo jiného zanechal lásku k milostným eskapádám a husí kůži.
    10. října 2018 ● 08:58

    Před 70 000 lety bylo lidstvo na pokraji vyhynutí. Na celé planetě zůstal jen »hlouček« 2000 pralidí! A to je důvod, proč mají dnes všichni lidé podobnou DNA a ve spoustě případů mají stejné pocity a potřeby... Co všechno nám zůstalo po pralidech?

     

     

  • 1.

    Proč ženám záleží na vzhledu?

    Ženy pečují o svůj vzhled víc než muži proto, že tím podvědomě o muže soupeří. Mužů totiž bylo vždy méně než žen. Dost jich umíralo při lovu, později i ve válkách. Proto i dnes mají muži v genech zakódovanou touhu riskovat a jsou náchylnější k nemocem. A také v současnosti se ženy stále dožívají vyššího věku než muži.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Proč nám naskakuje husí kůže?

    Zajímalo vás někdy, proč se nám v zimě, při stresu či rozrušení, zježí chlupy po těle a naskakuje nám tzv. husí kůže? Je to pozůstatek z doby, kdy naši prapředci chodili nazí. Zježená srst je totiž lépe izolovala před chladem a v případě nebezpečí zase vyvolávala dojem, že je prapředek větší a silnější.

    Autor: profimedia.cz

     

  • 3.

    Proč máme nevěru v genech?

    Člověk je nevěrný proto, že ho tak naprogramovala příroda, aby měl (stejně jako 99,9 % jiných živočichů) větší šanci se rozmnožit. Samička šimpanze – našeho nejbližšího příbuzného – má v průběhu říje sex v průměru s 35 samci. Monogamie byla lidmi vytvořena uměle. Velký vliv na to totiž měl (ne)dostatek materiálních prostředků. Materiální zabezpečení totiž hraje ve vztazích velmi důležitou roli!

    Autor: iStock

  • 4.

    Proč máme zuby moudrosti a kostrč?

    K čemu jsou, když jsou vlastně nepotřebné? Kostrč je pozůstatkem zakrnělého ocasu, zatímco zuby moudrosti využívali prapředci k rozmělňování rostlin, které tvořily převážnou část jejich jídelníčku.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Proč nesnášíme skřípot nože o talíř?

    Asi se nenajde nikdo, komu by nehty skřípající o tabuli nebo skřípot nože o talíř nevadil. Je to zvuk velmi podobný křiku opic. A ten byl pro pralidi varováním před blížícím se nebezpečím.

    Autor: Shutterstock.com

     

  • 6.

    Proč jsou pro muže přitažlivější blondýnky?

    Jak už jsme se zmínili, v pravěku bylo mužů méně než žen, takže muži byli vybíraví a často hledali něco neobvyklého – jako ženu s blonďatými vlasy. Navíc světlé vlasy byly i symbolem mládí a plodnosti. Ženské vlasy totiž s rostoucím věkem tmavnou, a to kvůli úbytku ženského pohlavního hormonu estrogenu.

    Autor: iStock.com

  • 7.

    Proč ženy rády červenou a muži modrou?

    Proč mají ženy většinou rády červenou nebo růžovou? V pravěku obstarávaly sběr čerstvého ovoce, které bývá načervenalé. Muži byli zase zdatní lovci a oblíbili si modrou jakožto barvu oblohy při hezkém počasí, tedy vhodném času pro lov.

    Autor: archiv firem

Dnešní horoskopy