„Rozhodl jsem se vás oslovit, neboť není nikdo, kdo by se mohl nestranně Bořka zastat a zároveň do toho nebyl nějak zainteresován,“ ozval se Blesku člověk, který si ovšem přál zůstat v anonymitě. Nicméně podle všeho patřil do úzkého okruhu důvěrníků, kterým se světoznámý architekt a designér svěřoval. Podle něj nepřipadlo dědictví autorských práv do rukou galeristky Ivety Stanislavové, která je nyní přítelkyní exministra kultury Daniela Hermana (54), náhodou. 

„Bořkovi vždy velmi záleželo na jeho třech synech a i ve své závěti se snažil rozdělit vše fyzicky hmatatelné spravedlivě mezi své děti. Autorská práva jsou však zcela něco jiného,“ vysvětlil zdroj. „V rukou dobrého hospodáře se jedná o potencionálně dlouhodobý zdroj příjmů. Tak to vnímal i Bořek a nechtěl, aby jeho tři synové nebo jejich rodiny mezi sebou válčili o to, kdo bude autorská práva přímo spravovat,“ shrnul Blesku Šípkovy důvody.

VIDEO: Utajované dědictví po Bořku Šípkovi (†66): Machálková NIC, pro milenku to nejcennější

Video
Video se připravuje ...

​​​​​​​​​​Utajované dědictví po Bořku Šípkovi (†66): Machálková NIC, pro milenku to nejcennější. Tereza Kühnelová



Tímto překvapivým rozhodnutím prý jeho synové o nic nepřijdou. Milan (32) a Dalibor (31), kteří zdědili sklárnu, i nejmladší Artur (15), jemuž připadly nemovitosti a pohledávky v celkové hodnotě 8 milionů a zůstatky na účtech, mohou být v klidu. Stejně jako Arturova matka Leona Machálková (50), jež spravuje synovo dědictví až do jeho plnoletosti.

„Bořek založil Svěřenecký fond, do kterého vložil právě autorská práva na jeho dílo. Jeho cílem je nakládat s autorskými právy a každoročně spravedlivým dílem vyplatit zisky opět mezi jeho tři syny. Paní Stanislavovou ustanovil předsedkyní a správkyní,“ ozřejmil zdroj. „Ženy měl rád, ale jeho děti mu byly vším a nikdy by jim nic neupřel!“ zdůraznil rodinný známý.

Fotogalerie
50 fotografií