Slunce může poškodit rohovku, spojivky i sítnici. Kontaktní čočky způsobit infekce, dioptrické brýle úrazy. Můžete se dioptrií zbavit laserovým zákrokem i v letních měsících? Co všechno potřebujete vědět o očích, abyste si léto užili v bezpečí?

Léto a kontaktní čočky

Patříte k nositelům kontaktních čoček? Potom si dejte pozor při sportu, koupání i na farmách.

Riziko infekcí ve vodě

Kontaktní čočky ve spojení s vodou představují riziko. Ve vodách přežívají bakterie, virusy, chlamýdie, plísně a akantaméby. Chlamydiové oční infekce se mohou objevit až týdny nebo měsíce po pobytu ve vodě. Mikroorganismus je díky kontaktní čočce v dlouhodobém styku s povrchem oka. V bazénech, řekách, jezerech nebo horských potocích jsou přítomné i nebezpečné akantaméby. Způsobují závažný zánět rohovky spojený s bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením. V kritických případech mohou způsobit i oslepnutí. Zdrojem akantaméb jsou i nádoby s roztoky a pouzdra na kontaktní čočky.

Autor: Duovize

Zhoršené pohodlí při sportu

„Laserovým zákrokem metodou NeoLASIK HD pomocí femtosekundového laseru vrátíme očím přirozený fyziologický stav. Při nošení kontaktních čoček hrozí sportovci riziko, že mu během závodu čočka vypadne a zhoršené vidění negativně ovlivní výsledek jeho výkonu,“ prozrazuje oční lékařka kliniky DuoVize MUDr. Eva Jerhotová. NeoLASIK HD doporučují oční chirurgové všem rekreačním i profesionálním sportovcům.

Léto a dioptrické brýle

Dioptrická skla jsou dnes už odlehčená a nerozbitná, díky tomu nevznikají při pádech ostré střepy. Riziko úrazu ale nepodceňujme. Při úderu nebo například při nešťastném pádu se plastový i kovový rám může přelomit a způsobit poranění oka jako ostrý předmět. U profesionálních i rekreačních sportovců oční chirurgové doporučují např. laserové odstranění dioptrií.

Autor: Duovize

Léto a laserové operace

Povrchové metody s použitím pouze jednoho, excimerového, laseru (LASEK, PRK, Epilasek, Super Laser, No Touch Laser, 6D Laser) oční chirurgové před letní sezónou nedoporučují. Problémem je vysoká koncentrace UV záření, která může poškodit citlivý povrch oka. Po metodě LASEK je nutné dva měsíce nosit na slunci sluneční brýle. Hrozí vznik zánětu rohovky, který může způsobit neostré vidění. Naopak, hloubkovým metodám, při kterých chirurg používá kombinaci excimerového a femtosekundového laseru, ultrafialové záření vůbec nevadí.  Zákroky typu LASIK, NeoLASIK, NeoLASIK HD můžete podstoupit kdykoliv během letních měsíců a stále si užívat krásné počasí. Při těchto šetrných metodách chirurg neodstraňuje z oka povrch rohovky (tzv. epitel). Rohovka tak zůstává ucelená a chráněná před slunečním zářením.

Více informací na www.duovize.cz