Suroviny na těsto (asi 17 kusů): 70 g rozpuštěného másla, 220 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička citronové kůry, ½ lžičky soli, 2 lžíce cukru krupice, 120 g vlažného mléka, 20 g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 100 g zakysané smetany.

Na náplň:  „Lze použít jakoukoli nádivku. Třeba maková bude skvělá. Já použila povidla hrušky-kdoule a švestková povidla. Pokud je máte řidší, můžete je zahustit piškotovou nebo perníkovou strouhankou“, radí Petra Burianová.

Postup: Máslo si rozpustíme a necháme úplně vychladnout. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a trochu cukru. Necháme vzejít kvásek. V míse promícháme obě mouky se solí, citrónovou kůrou, zbytkem cukru. Přidáme vzešlý kvásek. V zakysané smetaně rozmícháme vejce a žloutek a taktéž přidáme.

Začneme vypracovávat těsto a postupně přidáváme rozpuštěné studené máslo. Vypracujeme hladké pružné nelepivé těsto. Podle nasákavosti mouky můžeme přilít trošku mléka nebo naopak přidáme trochu mouky. Těsto zakryjeme a necháme asi 40 minut vzejít.

Vál si poprášíme moukou a těsto rozdělíme na bochánky po cca 50 g. Každý bochánek rozválíme do tvaru obdélníku, kratší stranou k sobě. Obdélník si pomyslně rozdělíme na tři části. Do té spodní dáme váleček náplně, druhou necháme volnou a tu třetí nařízneme. Rohlíček stočíme a natvarujeme.

Klademe na plech a necháme asi ještě 10 minut nakynout. Poté potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě horní a dolní ohřev na 190 stupňů asi 25 minut.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikla tradice Svatomartinské husy? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií