Recepty na svatomartinské menu:
Husa s kaštanovou nádivkou nebo pečená 5 hodin
Kaldoun
Bramborové placky
Červené zelí

Husa s kaštanovou nádivkou, pečená na jablkách

 

SUROVINY:

• 1 husa

• 4 jablka

• pár snítek čerstvého bobkového listu, rozmarýnu a tymiánu

• 1 lžíce drceného kmínu

• sůl

• 100 g másla + 3 lžíce tekutého medu na potření

 

NA NÁDIVKU:

• 3 rohlíky

• 150 g vařených loupaných kaštanů

• 150 ml smetany ke šlehání

• 1 vejce

• špetka mletého muškátového květu

• 2 lžíce nasekané listové petrželky

• sůl a pepř

 

POSTUP:

Husu očistíme, omyjeme, osušíme, potom ji zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na kolečka. Rohlíky a kaštany pokrájíme a smícháme se smetanou a vejcem, přidáme muškátový květ, petrželku a směs podle chuti osolíme a opepříme. Dovnitř husy dáme nádivku, otvor zašijeme potravinářským provázkem, husu vložíme do vyššího pekáče, přidáme bylinky, přilijeme trochu vody a pečeme pod pokličkou při teplotě 180 °C doměkka. Pravidelně ji poléváme výpekem, případně z pekáče slijeme vypečené sádlo. Ke konci pečení husu potřeme směsí rozpuštěného másla a medu, do pekáče přidáme jablka a necháme bez pokličky pečínku zezlátnout.

 

REKAPITULACE

Doba přípravy: 250 minut

Počet porcí: 8

TIP NA VIDEO: Křupavá svatomartinská husa pečená 5 hodin. 

Video
Video se připravuje ...

Svatomartinská husa pečená 5 hodin Videohub/recepty

Kaldoun s krupicovým knedlíčkem

 

SUROVINY:

• 500 g husích drůbků a masa

• 120 g másla

• 400 g směsi zeleniny na polévku (mrkev, celer, petržel, hrášek)

• 4 lžíce hladké mouky

• 1 lžíce celého nového koření

• 4 bobkové listy

• 1 lžička celého pepře

• petrželová nať

• sůl a čerstvě mletý pepř 

 

NA KNEDLÍČKY

• 150 g krupičky

• 1 vejce

• 80 ml mléka

• sůl

POSTUP:

Drůbky a maso omyjeme, dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Lžící sbíráme pravidelně pěnu z hladiny, zhruba po 10 minutách přidáme překrojenou cibuli, koření a sůl a vývar táhneme na mírném ohni zhruba 2 hodiny, pravidelně doléváme vodu. Pak vývar scedíme a drůbky a maso pokrájíme. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem. Přidáme do něj pokrájenou zeleninu, drůbky a maso, osolíme, opepříme a vaříme, až zelenina změkne. Do mísy nasypeme krupičku, zalijeme ji horkým mlékem a chvilku necháme odstát. Pak do směsi vmícháme vejce a sůl. Pokud je těsto řídké, zahustíme ho ještě troškou krupičky. Z těsta tvoříme menší knedlíčky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě. Polévku rozdělíme do talířů a do každé porce přidáme knedlíčky a petrželku.

REKAPITULACE

Doba přípravy: 160 minut

Počet porcí: 4

NÁŠ TIP: Nechce se vám vařit? Vypravte se na některou ze svatomartinských akcí, kde určitě nebude nouze o různé dobroty. 


Bramborové placky s brusinkami

 

SUROVINY:

• 500 g oloupaných vařených brambor

• 150 g polohrubé mouky

• 100 g přepuštěného másla + na potření

• troška mléka

• 1 vejce

• sůl a pepř

• brusinkový kompot

 

POSTUP:

Den předem uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle a pak je smícháme s moukou, vejcem, rozpuštěným, máslem a troškou mléka. Směs osolíme, opepříme a pak z ní tvoříme namočenýma rukama menší placky, rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 175 °C dozlatova, během pečení placky alespoň jednou obrátíme. Na talíři je potřeme rozpuštěným máslem a přidáme pár lžiček brusinkového kompotu.

 

REKAPITULACE

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4

 

Červené zelí se skořicí

 

SUROVINY:

• 1 kg kysaného červeného zelí

• 2 šalotky

• 100 g másla

• 2 kousky celé skořice

• po 1 lžičce nového koření, hřebíčku a pepře

• 300 ml červeného vína

• krupicový cukr podle chuti

 

POSTUP:

Zelí nasypeme do kastrolu, přidáme sáček s kořením, vše zalijeme vínem a vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni do změknutí, pak koření vyndáme. V jiném kastrolu zpěníme na másle najemno pokrájenou šalotku do lehce zlaté barvy, přidáme scezené zelí a podle chuti cukr a sůl, případně ještě trochu vývaru ze zelí, a krátce prohřejeme.

 

REKAPITULACE

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4

Svatomartinské víno

Na sv. Martina přesně v 11 hodin otevřou naši vinaři první lahve letošního mladého vína, aby ochutnali, jaká byla sklizeň. Svatomartinská vína jsou lehká a svěží a chutnají po ovoci. Vína musí být vyrobena jen z některých odrůd – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský na bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké na růžová a červená vína a Zweigeltrebe na vína růžová. Důležitý je obsah alkoholu, bílá, růžová a klarety by měly mít maximálně 12,5 procenta, červená 13 procent.