Recepty na svatomartinské menu:
Husa s kaštanovou nádivkou nebo pečená 5 hodin
Kaldoun
Bramborové placky
Červené zelí
Husa s kaštanovou nádivkou, pečená na jablkách
SUROVINY:
• 1 husa
• 4 jablka
• pár snítek čerstvého bobkového listu, rozmarýnu a tymiánu
• 1 lžíce drceného kmínu
• sůl
• 100 g másla + 3 lžíce tekutého medu na potření
NA NÁDIVKU:
• 3 rohlíky
• 150 g vařených loupaných kaštanů
• 150 ml smetany ke šlehání
• 1 vejce
• špetka mletého muškátového květu
• 2 lžíce nasekané listové petrželky
• sůl a pepř
POSTUP:
Husu očistíme, omyjeme, osušíme, potom ji zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na kolečka. Rohlíky a kaštany pokrájíme a smícháme se smetanou a vejcem, přidáme muškátový květ, petrželku a směs podle chuti osolíme a opepříme. Dovnitř husy dáme nádivku, otvor zašijeme potravinářským provázkem, husu vložíme do vyššího pekáče, přidáme bylinky, přilijeme trochu vody a pečeme pod pokličkou při teplotě 180 °C doměkka. Pravidelně ji poléváme výpekem, případně z pekáče slijeme vypečené sádlo. Ke konci pečení husu potřeme směsí rozpuštěného másla a medu, do pekáče přidáme jablka a necháme bez pokličky pečínku zezlátnout.
REKAPITULACE
Doba přípravy: 250 minut
Počet porcí: 8
TIP NA VIDEO: Křupavá svatomartinská husa pečená 5 hodin.
Svatomartinská husa pečená 5 hodin Videohub/recepty
Kaldoun s krupicovým knedlíčkem
SUROVINY:
• 500 g husích drůbků a masa
• 120 g másla
• 400 g směsi zeleniny na polévku (mrkev, celer, petržel, hrášek)
• 4 lžíce hladké mouky
• 1 lžíce celého nového koření
• 4 bobkové listy
• 1 lžička celého pepře
• petrželová nať
• sůl a čerstvě mletý pepř
NA KNEDLÍČKY
• 150 g krupičky
• 1 vejce
• 80 ml mléka
• sůl
POSTUP:
Drůbky a maso omyjeme, dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Lžící sbíráme pravidelně pěnu z hladiny, zhruba po 10 minutách přidáme překrojenou cibuli, koření a sůl a vývar táhneme na mírném ohni zhruba 2 hodiny, pravidelně doléváme vodu. Pak vývar scedíme a drůbky a maso pokrájíme. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem. Přidáme do něj pokrájenou zeleninu, drůbky a maso, osolíme, opepříme a vaříme, až zelenina změkne. Do mísy nasypeme krupičku, zalijeme ji horkým mlékem a chvilku necháme odstát. Pak do směsi vmícháme vejce a sůl. Pokud je těsto řídké, zahustíme ho ještě troškou krupičky. Z těsta tvoříme menší knedlíčky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě. Polévku rozdělíme do talířů a do každé porce přidáme knedlíčky a petrželku.
REKAPITULACE
Doba přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4
NÁŠ TIP: Nechce se vám vařit? Vypravte se na některou ze svatomartinských akcí, kde určitě nebude nouze o různé dobroty.
Bramborové placky s brusinkami
SUROVINY:
• 500 g oloupaných vařených brambor
• 150 g polohrubé mouky
• 100 g přepuštěného másla + na potření
• troška mléka
• 1 vejce
• sůl a pepř
• brusinkový kompot
POSTUP:
Den předem uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle a pak je smícháme s moukou, vejcem, rozpuštěným, máslem a troškou mléka. Směs osolíme, opepříme a pak z ní tvoříme namočenýma rukama menší placky, rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 175 °C dozlatova, během pečení placky alespoň jednou obrátíme. Na talíři je potřeme rozpuštěným máslem a přidáme pár lžiček brusinkového kompotu.
REKAPITULACE
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4
Červené zelí se skořicí
SUROVINY:
• 1 kg kysaného červeného zelí
• 2 šalotky
• 100 g másla
• 2 kousky celé skořice
• po 1 lžičce nového koření, hřebíčku a pepře
• 300 ml červeného vína
• krupicový cukr podle chuti
POSTUP:
Zelí nasypeme do kastrolu, přidáme sáček s kořením, vše zalijeme vínem a vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni do změknutí, pak koření vyndáme. V jiném kastrolu zpěníme na másle najemno pokrájenou šalotku do lehce zlaté barvy, přidáme scezené zelí a podle chuti cukr a sůl, případně ještě trochu vývaru ze zelí, a krátce prohřejeme.
REKAPITULACE
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4
Svatomartinské víno
Na sv. Martina přesně v 11 hodin otevřou naši vinaři první lahve letošního mladého vína, aby ochutnali, jaká byla sklizeň. Svatomartinská vína jsou lehká a svěží a chutnají po ovoci. Vína musí být vyrobena jen z některých odrůd – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský na bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké na růžová a červená vína a Zweigeltrebe na vína růžová. Důležitý je obsah alkoholu, bílá, růžová a klarety by měly mít maximálně 12,5 procenta, červená 13 procent.