Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svatý Martin se blíží: Víte, jak upéct dokonalou husu?

/
  • Husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami.
    7. listopadu 2017 ● 16:00

    Svatý Martin se blíží mílovými kroky! K oblíbenému svátku, který připadá na 11. 11. nepatří jen první sníh, ale také tradiční hostina. A zejména pečená husa! Takovou husu ale nepečeme každý den a tak si mnoho z nás není jistých, jak opeřence vlastně připravit, aby byl výsledek dokonalý. Přečtěte si, na co si dát pozor a jak postupovat!

  • 1.

    Příprava před pečením

    Místo, abyste husu položili rovnou na pekáč, věnujte jí trochu přípravy ještě před samotným pečením. Pinzetou z ní odstraňte zbytky peří, drobnější kousky můžete opálit. Z břišní dutiny husy odstraňte sádlo, které se dá také vyškvařit. Husu uvnitř i vně umyjte studenou vodou a osušte. Nezapomeňte na sůl! Husu pořádně osolte i zevnitř, prsty sůl přímo vtírejte do kůže. Ideální koření je kmín, kterým také nemusíte šetřit. Ideálně by husa měla mít před pečením cca 4 kg. 

    Při nákupu dávejte pozor na správný výběr masa.
    Autor: istock

    VIDEO: Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu Andrii Konontsev/BPŽ

  • 2.

    7 rad pro ideální pečínku

     

    Aby se husička mohla chlubit vypečenou kůrčičkou a jen se »rozsejpala«, bude to vyžadovat poměrně dost času. „Husa se upravuje pomalu a pokud pečeme 12 hodin, tak je to naprostý ideál,“ radí Tomáš Konopka, šéfkuchař sítě restaurací Aramark. 

     

    1. Na nedělní oběd tak začněte husu připravovat už v sobotu ráno. Začněte tím, že ji vyndáte z lednice, posolíte a okmínujte ji po povrchu i uvnitř.
    2. Nechte ji do večera při pokojové teplotě odpočinout.
    3. „Z koření opravdu stačí jen sůl a kmín, i když dát pár jablek a cibuli dovnitř husy je dobrý nápad. Víc druhů koření není vhodné,“ doporučuje šéfkuchař.
    4. Sádlo při pečení průběžně sbírejte z povrchu pekáče, bez spodní usazeniny a uchovejte ho ve skle nebo porcelánu. V chladu vydrží až 1 měsíc, v mrazničce půl roku, je výborné na pečení i smažení.
    5. Křupavá kůrka vzniká pomalým zapékáním, nespěchejte.
    6. Husa je vždycky tučná, tedy má velké množství podkožního tuku. V mase jako takovém není tuk téměř žádný. Pokud se chcete vyhnout tučnému jídlu, snažte se péct husu co nejpomaleji.
    7. Upečenou husu přendejte na mísu, přikryjte alobalem a nechte půl hodiny v teple odpočinout. Teprve pak rozporcujte a podávejte.

    Husy
    Autor: istock

     

    VIDEO: Husu upekl a porcuje Tomáš Konopka, šéfkuchař sítě restaurací Aramark. Tuhle konkrétní husu pekl při 80 °C celých 12 hodin! 

    Video
    Video se připravuje ...

    Husu upekl a porcuje Tomáš Konopka, šéfkuchař sítě restaurací Aramark. Tuhle konkrétní husu pekl při 80 °C celých 12 hodin! Daniel Černovský

  • 3.

    Tak trochu jinak...

    Máte rádi husu, ale nestojíte o celou pečínku? Zkuste dva netradiční recepty šéfkuchaře Tomáše Konopky.

    Husí bejlík aneb prsa pečená se zázvorem a česnekem

    Potřebujete (na 4 porce): Husí prsa (4 kusy), 2 stroužky česneku, 10 g čerstvého zázvoru, 15 g soli, 1 g pepře, malou snítku rozmarýnu, 1 cibuli, 1 polévkou lžíci mouky na šťávu, sádlo na konfitování

    Postup: Česnek se zázvorem nastrouhejte na jemno a promíchejte se solí. Směsí potřete povrch prsou a naskládejte je do pekáče a přidejte snítku rozmarýnu. Zalijte sádlem a pečte při 90 °C asi12 hodin. Sádlo slijete a výpek dejte stranou na přípravu šťávy.

    Cibuli nakrájejte na hrubo a na sádle orestujte do zlatova. Přidejte zbytek směsi česneku a zázvoru, podlijte výpekem a vyrestujte do tuku. Zaprašte moukou, podlijte vodou, promíchejte a provařte. Prsa pozvolna dopečte do červena při 160 °C.

     

    Konfitované stehno

    Potřebujete (na 4 porce): Husí stehna (4 kusy), 500 g vepřového sádla, 10 g soli, 5 g kmínu, 1 polévková lžíce mouky na šťávu, 2 jablka, 1 cibule.

    Postup: Osolená a kmínem posypaná stehna nakládejte do pekáče, přidejte hrubě krájenou cibuli a jablka. Zalijte sádlem a pečte při 90 °C asi 12 hodin. Sádlo slijte a výpek dejte stranou na přípravu šťávy. Šťávu vyrestujte do tuku, zaprašte moukou, podlijte vodou, promíchejte a provařte. Stehna pozvolna dopečte do červena při 160 °C.

    Svatomartinské oslavy jsou i letos velkolepé!
    Autor: iStock

  • 4.

    Huse sluší kaštany i dýně

     

    Řada rodin má své oblíbené husí recepty. Některé i velmi netradiční. Na závěr pečení k huse přidávají např. jedlé kaštany, dýni nebo sezónní ovoce.

    Oblíbená je třeba příjemně navinulá chuť husičky, ke které se před koncem pečení přidá 250g hrušek, 150g švestek, 250g jablek. Ovoce se příjemně rozvaří a následně se dá propasírovat do výpeku, který není potřeba nijak zahušťovat.

    Podle chuti můžete husu také naplnit nejrůznějšími nádivkami – masovou, s bylinkami, houbami apod.

    Husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami.
    Autor: istock

  • 5.

    3 možnosti, jak husičku upéct

     

    Pečení v troubě

    Připravenou celou husu dejte na pekáč, přidejte cibuli, mírně podlijte, zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte ji zakrytou asi 12 hodin při teplotě okolo 90 °C. Až poté odkryjte a podle potřeby dopečte do zlatova.

    Konfitování

    Připravenou husu dejte na pekáč a zalijte sádlem. „Tuk je velmi dobrý přenašeč tepla, a tak během pečení velmi intenzivně působí na zkřehnutí masa,“ vysvětluje šéfkuchař Konopka. Husu v sádle pečte zhruba 12 – 16 hodin při teplotě 90 °C. Po upečení slijte tuk a dopečte dozlatova. Fantastická chuť masa s trochou toho sádla je jasná volba. 

    Sous vide

    Milovníci vaření, kteří si domů pořídili ponorný vařič s řízenou teplotou, si mohou husu připravit pomocí technologie »sous vide«. Maso stačí okořenit, vakuově zabalit a vařit ve vodní lázni 12 – 24 hodin při 75 °C. Pak pozvolna dopéct při 160 °C do zlatavé barvy.

    „Tento způsob využije, kdo se chce vyhnout příliš tučným jídlům. Stejně jako při konfitování je maso křehké, měkké, přirozeně šťavnaté a s velmi intenzivní chutí. Na rozdíl od konfitování je ale výrazně méně prostoupené sádlem,“ popisuje šéfkuchař.

    Křupavá pečínka chce čas
    Autor: Foto Aha! – Dan Černovský

  • 6.

    Svatomartinská tradice

    Když se řekne svatý Martin, vybaví se nám první sníh. Ještě více než bílá nadílka však k 11. listopadu patří jídlo. Například dobře vykrmená husa ke svátku svatého Martina patří už odnepaměti. Podává se tradičně s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a čeveným zelím. Dříve se také peklo speciální pečivo, takzvané rohy nebo rohlíky, mohly být navíc plněné mákem nebo povidly. Mezi další tradice patří také svatomartinské mladé víno. Aby mohlo být takto nazýváno, musí splňovat celou řadu kritérií. Na své si však přijdou jak milovníci červeného, tak bílého.

    Husu dejte do pekáčku spolu s nakrájenými jablky nebo hruškami.
    Autor: istock

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy