Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Strach z opuštění bytu i zahálka na home office! Odborníci radí, co s tím!

/
  • Přečtěte si odpovědi odborníků z Psychoporadny Blesku.
    Přečtěte si odpovědi odborníků z Psychoporadny Blesku. (archiv Blesku)
    23. dubna 2021 ● 05:00

    Trápíte se kvůli současné koronavirové situaci? Kontaktujte odborníky zapojené do projektu Psychoporadna Blesku a svěřte jim své problémy. Tentokrát odpovídají na trable s home office, reagují na strach seniora z opuštění bytu a řeší i to, jak mluvit o finanční tísni s dětmi.

  • 1.

    Na home office odkládám práci

    Prokrastinovat znamená odkládat plnění úkolů a povinností na později. Vzhledem k současnému stavu to vidím nejenom u svých dětí, ale někdy i u sebe, protože pracuji na home office. Existuje nějaká psychologická rada, jak si s tím poradit? Milan

     

    Odpovídá MUDr. Kateřina Cajthamlová

     

    Důvodů prokrastinace je řada, mezi nejběžnější patří nerealistické plánování, sebeklam »to zvládnu levou zadní« nebo naopak strach z přílišné práce a množství úkolů. Pomáhá rozdělit si úkoly na snazší (kratší) a složitější (delší) a věnovat jim denně přesně určený čas. Kombinujeme vždy jeden až tři kratší úkoly a část delšího tak, abychom se mohli ocenit za to, co jsme už splnili, a pochválit se.

     

    Dalšími triky je určit si termín a oznámit jej okolí jako rozhodnutí, dělat věci v době, kdy jsme odpočatí, chválit se v průběhu práce a motivovat se - »už mám čtvrtinu za sebou, teď už jen druhou půlku, ještě třetina a bude to« a podobně. A nezapomeňme naplánovat si po každé etapě (a splněném úkolu) nějakou zábavu či odměnu!

  • 2.

    Už půl roku jsem jen v bytě

    Je mi 70 let a z pohledu covidu jsem rizikový pacient. Jídlo mi vozí soused, vždy mi ho nechá přede dveřmi. Já z domu nevycházím. Už půl roku jsem zavřený v panelákovém bytě a pomyšlení, že bych ho měl opustit, mě děsí. Bojím se, že až nouzový stav skončí, až bude bezpečné vycházet, tak mi už nikdo nebude nosit jídlo a já budu muset vyjít sám do obchodu. Jen při tom pomyšlení mám úzkost. Jak se mám tohoto strachu zbavit? Zdeněk

     

    Odpovídá PhDr. Marta Boučková

     

    Určitě se nebojte obrátit se s vašimi obavami na vašeho praktického lékaře nebo pečovatelskou službu, která vám obědy nosí. Vězte, že je možné zajistit pečovatelskou službu, která zajistí i jídlo také v době, kdy nebudou proticovidová opatření. Úzkost se určitě sníží, pokud budete vědět, že možnost využít pečovatelské služby ve vašem případě je reálně možná.

     

    Stejně tak k vašemu klidu i odhodlání jít ven určitě pomůže, když budete očkován. Pro vaši věkovou skupinu jsou vakcíny dostupné, více informací k objednání získáte na lince 1221, operátoři jsou k dispozici denně od 8 do 19 hodin.

  • 3.

    Jak vysvětlit dětem problémy s penězi?

    Jako rodina jsme ve finančním průšvihu. S tím mi psycholog neporadí, ale jak o tom máme, nebo nemáme mluvit s dětmi? Nechci je tím zbytečně zatěžovat, nechci, aby je trápilo, že jsme teď na mizině, ale už mne vysiluje pořád reagovat na jejich vzdechy, proč jsem jim nekoupil třeba ananas, když je v akci. Proč si nemohou z netu objednat oblečení, které se jim líbí. A tak dále. Poradíte? V. L.

     

    Odpovídá PhDr. Sylvie Navarová

     

    Je to velmi obtížná situace a záleží, jak se s daným finančním omezením srovnáváte vy jako rodiče. Je vhodné začít u sebe, zklidnit se, naplánovat kroky do budoucna, které postupně budete plnit. Jakmile se uklidní dospělí, pak jsou připraveni komunikovat vhodným způsobem s dětmi.

     

    Je dobré dětem říci, jak to je, nic neskrývat. »Je potřeba šetřit, takže ananas nekoupíme« řekněte klidně a jistě. Ukažte dětem, že ať je situace jakákoli, lze ji řešit a nic to nemění na tom, že je máte rádi. Přeji, ať kroky k řešení situace, které vymyslíte, postupně realizujete ku prospěchu sebe i své rodiny! 

  • 4.

    Zeptejte se odborníků!

     

    Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku prosíme uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

     

    Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte prosím krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Dnešní horoskopy