Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Speciální cvičení po prodělání covidu pokračuje! Posilte paže i prsní svaly s odborníky

/
  • Unikátní a nenáročný trénink pomůže s rekonvalescencí.
    17. března 2021 ● 05:00

    Lidé, kteří prodělali covid-19, ať už s lehčím, nebo těžším průběhem, tvrdí, že ještě dlouho nebyli »ve své kůži«. Trápila je únava, rychle se vyčerpali a měli dýchací potíže. Pro všechny takové pacienty připravili olomoučtí lékaři speciální cviky, které pomohou s rekonvalescencí.

    MUDr. Milan Sova je primář na Klinice plicních nemocí FN Olomouc, jeho žena, prof. MUDr. Eliška Sovová, je přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace. Tito dva odborníci sestavili příručku účinných cviků, které pomohou lidem dostat se do formy po prodělané nákaze. Jmenuje se Možnosti rehabilitace u pacientů po prodělaném onemocnění covid-19. Dnes vám přinášíme druhou ukázku cviků.

  • 1.

    Nácvik vzpřímeného sedu

    Správná pozice: Posadíme se na přední část židle. Chodidly se opíráme o podložku, paty jsou umístěny pod kolenními klouby, stehna svírají s trupem pravý úhel, kolena jsou od sebe na šířku pánve, páteř je napřímená, ramena volně visí směrem dolů k pánvi, hlava je v prodloužení páteře, brada je zasunutá, díváme se rovně vpřed.

     

    Nesprávné držení těla: Dáváme si pozor na špatnou polohu těla s předsunutým držením hlavy a ramen a na kulatá záda.

     

  • 2.

    Posílení dvojhlavého svalu pažního

    Výchozí pozice: Vzpřímeně se posadíme na židli, do každé ruky si vezmeme činku o hmotnosti 1 kg (popř. PET láhev naplněnou vodou o objemu 0,5 až 1 litr). Horní končetiny jsou podél těla vytočeny tak, aby dlaně směřovaly vpřed.

     

    Provedení: S výdechem krčíme lokty a přitahujeme ruce k ramenům, s nádechem vracíme zpět.

  • 3.

    Protažení prsních svalů- střední část

    Výchozí pozice: Ležíme na zádech na posteli s pokrčenýma nohama na šířku pánve, bederní páteř mírně přitlačíme k podložce, jedna horní končetina je v pozici svícnu (pravý úhel v rameni a lokti), druhá ruka fixuje hrudní kost a ve směru šipky ji táhne do strany.

     

    Provedení: Nádech směřujeme do oblasti hrudníku. S výdechem se snažíme uvolnit pokrčenou horní končetinu a současně protahujeme sval tahem do strany pomocí ruky, která je na hrudníku. Počet opakování: Cvik provádíme 3x na pravou a 3x na levou stranu.

  • 4.

    Protažení prsních svalů- břišní část

    Výchozí pozice: Ležíme na zádech na posteli s pokrčenýma nohama na šířku pánve, bederní páteř mírně přitlačíme k podložce, jedna horní končetina je téměř ve vzpažení položena při okraji lehátka, druhá ruka fixuje hrudní kost, kterou táhne šikmo dolů ve směru šipky.

     

    Provedení: Nádech směřujeme do oblasti hrudníku. S výdechem se snažíme uvolnit vzpaženou horní končetinu a současně protahujeme sval tahem šikmo dolů pomocí ruky, která je na hrudníku. Počet opakování: Cvik provádíme 3x na pravou a 3x na levou stranu.

  • 5.

    Nácvik sedu na velkém gymnastickém míči

    Zvolíme správnou velikost míče. Při sedu na míči jsou kyčelní klouby mírně nad úrovní kolenních kloubů nebo ve stejné linii.

     

    Výchozí pozice a provedení: Sedíme ve stejné pozici jako při vzpřímeném sedu na židli. Chodidly se opíráme o podložku (ta by neměla klouzat), paty jsou umístěny pod kolenními klouby, stehna svírají s trupem pravý úhel, kolena jsou od sebe na šířku pánve, páteř je napřímená, ramena volně visí směrem dolů k pánvi, hlava je v prodloužení páteře, brada je zasunutá, díváme se rovně vpřed.

  • 6.

    Cvičení na rozvíjení hrudníku- postranní brániční dýchání

    Výchozí pozice: Posadíme se vzpřímeně, oběma rukama obejmeme dolní hrudník tak, že se prsty a palce dotýkají dolních žeber, palce směřují dozadu směrem k páteři.

     

    Provedení: Pomalu se nadechujeme nosem do oblasti uložených prstů a palců a vnímáme, jak se dolní hrudník rozvíjí do stran. Na konci nádechu si na 1 sekundu odpočineme. Poté pozvolna vydechujeme tak, aby výdech byl 1,5x delší než nádech. Nádech ani výdech nejsou maximální. Při nádechu i výdechu držíme rovná záda, při nádechu nezvedáme ramena.

     

    Počet opakování: Cvičíme 3x denně, 5 až 10 opakování. Lze cvičit vsedě na židli nebo na velkém gymnastickém míči.

Dnešní horoskopy