Už je to tu zas! Stěží najdete zprávu, která se týká něčeho jiného než covidu-19. Po úmorném jaru přišlo léto, kdy jsme mohli opět volně dýchat a radovali jsme se, že jsme nad virem zvítězili. Občas se objevila nějaká ta zpráva, že všechno asi tak růžové nebude. Nechtěli jsme věřit, že tento boj ještě neskončil a bude mnohem delší. Ani jsme se nestačili zotavit, a současná situace je mnohem horší.

Reakce se různí

A jak na tuto celospolečenskou situaci reagujeme? Každý trochu jinak. „Někdo trpí úzkostmi, někdo depresí. Jiný začne více konzumovat alkohol. Nebo může být pod vlivem psychické zátěže agresivní. A to nejčastěji na své blízké. Dokonce přibývá i psychóz s koronavirovým obsahem. Není ani nic neobvyklého, že pro část populace je tato situace tak náročná, že se ji snaží popírat.

Ale jsou i lidé, kteří se naopak snaží najít co nejvíce informací. Kromě toho se mohou objevit problémy se spánkem a soustředěním nebo může dojít ke změně stravovacích návyků. Veškerý stres spojený s koronavirovou epidemií může být zodpovědný i za zhoršení stávajících fyzických a psychických onemocnění," říká MUDr. Lucie Hořáková ze společnosti uLékaře.cz

Riziko sebevražd? „Takto skokový nárůst jsme nečekali." Odborník o následcích pandemie.

Video
Video se připravuje ...

Riziko sebevražd? „Takto skokový nárůst jsme nečekali." Odborník o následcích pandemie Blesk

Pozor na sociální sítě

„Tato doba je nelehká pro všechny. Ale jak se říká – na všem zlém je i něco dobrého.  A na sociálních sítích vám ostatní budou spíše prezentovat, jak jsou nadšení, že mají konečně čas na svou rodinu. Nebo konečně rozjeli projekt, na kterém chtěli dělat dlouhou dobu. Můžete si z toho vzít inspiraci, ale pokud vám to nejde a jen přemýšlíte, co jste to za línou, protivnou a úzkostnou osobu, raději se sítím vyhněte, " dodává Lucie Hořáková. Co dalšího radí?

Redukujte zprávy

To samé platí o novinkách a veškerých informacích ohledně koronaviru. Pokud vám nedělají dobře, stanovte si jeden čas, kdy si přečtete jedno dvě média. Zabráníte tak u sebe zbytečnému zahlcení.

Zkuste jakýkoliv pohyb

Na internetu najdete plno videí, ať už jde o posilování, nebo jógu. Taky můžete vyzkoušet nějakou mobilní aplikaci. Nebo se jít proběhnout ven. Ale stačí i obyčejná půlhodinová procházka.

Režim

Pokuste se dodržovat dobu spánku, jídla, práce a odpočinku. I když to může být těžké, snažte se o to. Řád nám v našem životě dává jistotu. A ta je teď v nejisté době potřeba.

Komunikujte

I když je možnost potkávat se venku omezená, pořád máte možnost si s ostatními zavolat. Využití možnosti videohovoru naváže větší pocit blízkosti. Takže nezoufejte a zkuste si místo večerního piva nebo vína domlouvat videoschůzky. A nebojte se sdílet, jak se cítíte. Uvidíte, že zjistíte, že v tom nejste sami.

Krizová linka

Pokud nebudete situaci zvládat, neváhejte si zavolat na některou z krizových linek, kde vás vyslechnou a budou se spolu s vámi snažit najít řešení vaší situace.

Příspěvek na psychologa až 7000 Kč

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude prozatím jako jediná pojišťovna u nás nabízet finanční příspěvek pro klienty starší 18 let, kteří nově potřebují psychosociální pomoc a absolvují ji u vybraných odborníků v určitém časovém rozsahu. Pojišťovna tak reaguje na to, že v době pandemie koronaviru stoupl výskyt duševních onemocnění z 20 % na 33 %.

Jak získat příspěvek

* Vyberte si terapeuta ze »seznamu odborníků« a prostřednictvím e-mailové adresy opatrujse@vzp.cz zažádejte o přidělení finančních prostředků. 

* U vybraného terapeuta absolvujete vstupní konzultaci, odborník rozhodne, zda budete v sezeních pokračovat. 

* K žádosti o příspěvek předložíte poukaz Zvýšení dostupnosti psychosociální podpory.

* Přiložíte potvrzení o zaplacení, fakturu. 

* Čerpat můžete až 7000 Kč. 

Fakta o covidu a jeho vlivu na psychiku

Loni na jaře se v České republice zvýšil výskyt duševních onemocnění z 20 % na 33 %. 

Riziko sebevražd se zvýšilo třikrát, počet případů deprese vzrostl třikrát a úzkostných poruch dvakrát. 

Také se zvýšilo množství alkoholu vypité při jedné příležitosti. 

Linka bezpečí zaznamenala až 30% nárůst hovorů s tématem násilí v rodině.

Domácí karanténa může být psychicky náročná.
Autor: iStock

Ani děti nejsou ušetřeny

U dětí se mohou vyskytovat problémy se spánkem, nebo se dokonce mohou vrátit do dřívějšího vývojového stadia (může se u nich objevit cucání palců, pomočování, usínání jen s maminkou).

I děti trápí nedostatek kamarádů, podnětů a sportovního vyžití. Doma se tak mohou nudit a »zlobit«. Není ale překvapivé ani to, když po čas lockdownu jsou naopak až moc hodné a příznaky se objeví až v době klidu.

Nenávistná kampaň! Babiš hájil youtubery Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba za videa pro Úřad vlády

Video
Video se připravuje ...

Nenávistná kampaň! Babiš hájil youtubery Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba za videa pro Úřad vlády Youtube / Hnutí ANO