Oči jsou vstupní branou infekce Důležitou prevencí je nesahat si do očí. Právě kontakt rukou s očima je podle Světové zdravotnické organizace jedním ze způsobů, jak se koronavirus do těla dostane. Vyhněte se tření, mnutí a sahání si rukama do očí. Pokud člověk nosí kontaktní čočky, měl by zvážit spíše nošení dioptrických brýlí. Při manipulaci s kontaktními čočkami si lidé častěji sahají na oči a zvyšují riziko.

Proč nosit brýle

Koronavirus se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a odtud se šířit nosem, ústy a očima. „Oči před virovými kapénkami mohou částečně ochránit dioptrické nebo sluneční brýle. Ty je rovněž potřeba udržovat v čistotě a dezinfikovat,“ upozorňuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Aby se nemlžily...

Kombinace roušky a brýlí je ale často pro lidi nepohodlná, zejména proto, že se při zakrytí úst a nosu brýle mlží. Tomu lze zabránit. Důležitý je výběr samotné roušky. Ta by měla dobře sedět, zejména v okolí nosu. Pokud jej těsně obepíná, neměl by se vydechovaný vzduch dostávat horním okrajem roušky pod brýle.

Dalším způsobem, jak zamezit mlžení brýlí, je jejich položení na roušku – roušku povytáhnout blíž k očím a brýle položit přes ni. Pozor, pokud položíte brýle o něco níž, než jste zvyklí, zejména u multifokálních brýlí se mohou posunout ohniska skel a vidění přes brýle se může změnit. Řešením, které pomáhá, jsou také brýlová skla s hydrofobní vrstvou.

Pomůže i pěna na holení

Od zamlžených brýlí vám může pomoci i pěna na holení. Naneste na brýle malé množství pěny a pomocí hadříku brýle vyleštěte dosucha. Na brýlových sklech se tak vytvoří jemná ochranná vrstva, díky které se na nich nebude pára srážet.

Jak je dezinfikovat

K dezinfekci lze použít přípravky na alkoholové bázi. Ty ale nejsou vhodné pro všechny typy brýlí.

◆ Lihové čističe by se neměly aplikovat na brýle z neprobarveného plastu nebo například z materiálu Ultem, který se používá pro odlehčené brýle.

◆ Nejsou vhodné pro čištění brýlových skel z polykarbonátů a slunečních brýlí, mohlo by dojít k popraskání materiálu. Také se nehodí na mnohé měkčené dětské brýle.

Autor: Shutterstock

◆ Lihovým přípravkem se mohou čistit kovové obruby, ale je důležité je používat s opatrností. V každém případě je nutné vyhnout se agresivním čističům, například syntetickým ředidlům.

 

Video
Video se připravuje ...

Optici zpackali dvoje nové brýle. Ani přes jedny seniorka (74) nevidí! Karel Janeček, Blesk