Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pražské městské části v boji proti koronaviru: Rozvážejí obědy a vyrábějí vlastní sterilizátory

Autor: veef - 
1. dubna 2020
06:10

Do boje proti koronaviru se kromě vlády a pražského magistrátu pustily i městské části. Kvůli nedostatku ochranných pomůcek shánějí po své ose roušky, štíty nebo desinfekční gely. Většina radnic přistoupila k plošné desinfekci celé městské části, některé dokonce seniorům rozvážejí obědy nebo nabízejí desinfekci roušek pomocí UV záření.

Když vláda 12. března vyhlásila výjimečný stav, život v Praze se skoro zastavil. Zavřely se školy, restaurace, většina lidí byla poslaná na homeoffice, a někteří dokonce o práci přišli. Nařídilo se plošné nošení roušek na veřejnosti.  Jednotlivé městské části se musely s nastalou situací vypořádat. Některé to zvládly okamžitě, někde to trvalo trochu déle, ale v současné době už většina městských částí bojuje proti nákaze SARS – CoV2 plnou silou.

Ochranné pomůcky

S těmi byl od začátku největší problém. Chyběly jak zdravotníkům, tak občanům. Pražané i lidé po celém Česku sedli k šícím strojům a začali roušky vyrábět. Pohotově na tuto situaci zareagovala Praha 7. „Sousedská solidarita je u nás fenomén, který nikdy nezklame a nezklamal ani tentokrát.  Obrátily se na nás desítky a potom stovky lidí, že chtějí pomáhat, sedmičkové galantérie nabídly látky, chemici své laboratoře a my jsme dodali prostory, chemikálie, lahve na desinfekci a koordinátory,“ popsal pro Blesk Jan Čižinský (Praha sobě), starosta Prahy 7. Postupně se přidávaly další městské části.

I v Praze 3 zřídili sběrné místo pro roušky na radnici. „Máme tu skvělou vietnamskou komunitu, která se okamžitě zapojila a začala šít roušky. Během pár dní jsme od nich měli hezkých pár desítek kusů, které jsme začali distribuovat lékařům seniorům, ale i prodavačům,“  řekl poradce starosty Šimon Ornest. Trojka se nyní zaměřila i na pomoc lidem bez domova. „V úterý jsme předali 200 šitých roušek v Denním centru Naděje U Bulhara. Naděje rozjela distribuci šitých roušek, jejich sběr a praní těch použitých. Děkujeme zaměstnancům Naděje i streetworkerům za jejich práci,“ napsala Praha 3 na svůj FB účet.

Praha 11 také začíná distribuovat roušky a desinfekční gely. „Občanům městské části starším 18 let bude na základě předložení průkazu totožnosti s vyznačením trvalého pobytu na území MČ Praha 11 zdarma vydána 1 rouška a 0,5 litru dezinfekce na osobu. Rodiče - občané městské části mají nárok na roušky i pro své děti,“ řekla Blesku Anna Kočicová, tisková mluvčí MČ Praha 11.

Vlastní sterilizátor

Největší novinkou je asi iniciativa radnice Prahy 8. „Na úřadě Prahy 8 máme již dva vlastní sterilizátory. Koupili jsme hliníkový box v hobymarketu a dali jsme do něj dvě UV lampy. Postup jsme konzultovali s ČVUT i s fakultou jaderné fyziky a obě nám ho schválily. Do boxu se dají roušky, brýle nebo štíty, na tři minuty se zavře a je to jako nové,“ napsal na svůj facebook Jiří Vítek, místostarosta Prahy 8.

Péče o seniory a další aktivity

Na lidi bez domova myslí i na Praze 4. „Městská část Praha 4 instalovala dvě zařízení pro mytí a dezinfekci rukou, která jsou k dispozici pro osobní hygienu lidem bez domova. Jedno je u nádraží v Braníku a druhé ve Velkém háji na Novodvorské. Mýdlo a vodu budou zaměstnanci úřadu MČ Praha 4 doplňovat čtyřikrát týdně. Praha 4 má k dispozici ještě tři taková zařízení. Pokud to bude potřebné, rozmístí je v lokalitách, kde se nejčastěji vyskytují lidé bez domova,“ řekl tiskový mluvčí.

Všechny městské části také začaly s plošnou dezinfekcí. Některé začaly dezinfikovat i jednotlivé domy. „Praha 8 zajistila dezinfikování 6x v týdnu u tří nájemních bytových domů – Taussigova, Bušova a Bínova. Tyto domy patří městské části a malometrážní byty v těchto domech slouží k bydlení seniorů a občanů se zdravotním postižením,“ informoval v tiskové zprávě Martin Šalek, tiskový mluvčí Prahy 8.

Rozvoz obědů pro seniory zprostředkovává Praha 3. „Ve spolupráci s kuchařkami z MŠ a ZŠ Chelčického a autoškoly Horázný jsme spustili tento projekt. Jídlo seniorům prodáváme za výrobní náklady, tedy asi 75 Kč. Máme velmi pozitivní zpětnou vazbu. Naši senioři jsou rádi, že alespoň starost o jídlo jim odpadla,“ řekl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa