Zkuste požádat o volnější pracovní dobu

Ano, ne všude lze o volnější pracovní dobu zažádat a ne každému takový pracovní styl vyhovuje. Rozhodně to nepůjde tam, kde je potřeba se neustále domlouvat v týmu, nebo kde jsou dané provozní hodiny. Zaručeně to ale půjde tam, kde pracujete do velké míry samostatně.

Jak přesvědčit šéfa

Pokud jste v nové práci, s takovým požadavkem na nadřízeného vyčkejte a nejprve vysledujte, jak to ve firmě chodí. Jací jsou kolegové a nadřízení. Pružná pracovní doba je pro nadřízeného dost zásadní rozhodnutí a bez vzájemné důvěry s tím rozhodně nepočítejte.  Před schůzkou s nadřízeným se zkuste vcítit do jeho pozice. Uvažujte o tom, co řeší, co potřebuje a co ho pálí. A když poté bude mluvit, nereagujte hned a pozorně poslouchejte. Vyjednávejte s ohledem na povahu své práce. Stavte na tom, co se daří. Že firmě doručujete to, co je pro ni hodnotné, že přispíváte k tomu, že věci klapou. Nevadí vám pracovat o víkendu, když nastane nějaký časový tlak a je třeba rychle dokončit projekt. A že byste za to chtěli končit v pátek dřív, ať můžete vzít děti ven.

Nezapomeňte na kolegy

Dříve, než svůj návrh přednesete svému nadřízenému je nutné si o takové věci promluvit i se svými kolegy z oddělení. Nic takového nemá šanci fungovat, pokud se s kolegy nedomluvíte, kdy vás budou bezpodmínečně v kanceláři potřebovat nebo kdy vás bez problémů zastihnou na telefonu. Pokud jste s kolegy domluvena, teprve poté můžete jít se svojí žádostí za šéfem.

Autor: Shutterstock

Nevnímejte práci, rodinu a koníčky jako konkurenty

Přesvědčení, že jedna oblast vám krade čas pro druhou, je jistě do určité míry platné, zvláště pokud nemáme dobře stanoveny hranice mezi nimi. Vnímejte však oba světy především optikou kvality, nikoli kvantity. Pokud počítáte, že na práci máte 8 hodin denně a na volný čas jen 4, pak budete oba světy chápat jako vzájemně ukrajující z koláče vašeho času. Pokud je však budete vnímat především s otázkou “Co udělám dnes důležitého v práci?” a “Co pro kvalitní rodinný život udělám dnes doma?”, přestanou si oba světy konkurovat. Kvalita s kvantitou ne vždy souvisí. Může se jednat o krátkou, půlhodinovou společnou večeři s partnerem či partnerkou nebo o věnování 15 minut dlouho odkládanému pracovnímu úkolu.

Nové nabídky práce snadno najdete na www.prace.cz a www.jobs.cz