Vítejte

Jako jedno z nejdůležitějších míst se v každé firmě se považuje recepce. Může se vám to zdát jako hloupost, ale právě na recepci vzniká váš první dojem z firmy. Recepce je tedy takovou vizitkou. Pokud vás přivítá nerudná a neochotná slečna, zbystřete. Neměli by vás ani nechat nijak dlouze čekat. Mají dostatek taktu, aby se před vámi nebavili o interních záležitostech? Anebo se stáváte neviditelnými už ve chvíli, kdy vám uvaří kávu? Platí to ale i obráceně. Nikdy nevíte, zda se vás možný budoucí nadřízený nezeptá, jak jste se chovali k recepčním.

Tykání nebo vykání?

V menších firmách bývá zvykem, že pro uvolněnější, rodinnou atmosféru vám nabídnou ihned tykání. Nebývá to však pravidlem. I ve společnostech o dvaceti zaměstnancích si někdy i po deseti letech spolupráce kolegové vykají. Výjimku netvoří ani firmy, ve kterých si s kolegy budete poprvé a naposledy vykat během svého přijímacího řízení. Je tedy jen na vás, abyste si zvolili, co je pro vás příjemnější. Určitě také sledujte, jestli vás zaměstnanci pozdraví, ať už hlasitě, nebo aspoň úsměvem. V menších firmách se lidé znají, snadno proto ve svém teritoriu zbystří novou tvář. To, že vás pozdraví, svědčí nejen o jejich slušném vychování, ale také o srdečnosti firmy jako takové.

Suchaři

Pořádně se po firmě porozhlédněte a zjistěte, jaká panuje ve firmě atmosféra. Slyšíte z kanceláří občasný smích a lidé se tváří mile nebo potkáváte jen zamračené obličeje a v kancelářích panuje hrobové ticho. Určitě je důležité vybrat si, co pro vás bude přijatelnější. Uvolněná a neformální atmosféra nebo společnost, kde má vše jasně daná pravidla, která se do puntíku plní.

Vzhled

Pokud se vám poštěstí a budete mít možnost nahlédnout do kanceláří, určitě toho využijte. I samotný vzhled pracovního místa vám hodně napoví. I open space může být různě členěný, plný květin a barev. Také v něm ale můžete narazit na šedé kotce, kde budete marně toužit po vlastním stole. Neformální firmu naznačují také otevřené dveře kanceláří. Pokud za někým jdete a musíte klepat, staví vás to automaticky do podřadné pozice.

Nedobytný hrad, nebo otevřená zahrada?

Turnikety na hlavní recepci. Zavřené dveře na recepci. Zasedačky na kartičku. Přechody mezi patry zásadně jen s kartou, která vám otevře dveře. Všude musíte s někým z firmy. Co jednomu přijde naprosto běžné a vychází z povahy práce, představuje pro druhého noční můru.

Chodí rádi do práce?

Nebojte se a během pohovoru se klidně na tuto otázku personalisty nebo budoucího nadřízeného zeptejte.  Na tom není nic špatného. Pokud uvidíte, že dotázaný nad vaší otázkou až moc dlouho přemýšlí, zbystřete. Je to znamení, že dotyčný ve firmě asi není moc šťastný. Pokud si nedokážou vzpomenout na nic pozitivního, jak se vám s nimi bude asi pracovat? A za jak dlouho po nástupu se asi pošmourná nálada odrazí i na vás?

Na jedné lodi

Už během prvního schůzky můžete velice snadno zjistit, jak se k sobě nebo k budoucím kolegům chovají. Už na pohovoru byste se tedy měli cítit jako vítaní a rovnocenní partneři. Dává si personalista na čas? Féroví personalisté si váží vašeho času a nenechají vás zbytečně dlouho čekat na recepci.

Hledáte nové zaměstnání? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz

 

Fotogalerie
3 fotografie