Zapomeňte na negativní pocity

I konstruktivní kritika nás může bolet, znejistit, působit osobně. Negativní pocity, které z přijímání kritiky jakéhokoliv typu vznikají, není vhodné v sobě hromadit, dusit a potlačovat, jinak se začneme podobat časované bombě, u níž nikdo netuší, jak málo stačí ke spuštění. Nakonec by to mohl odskákat někdo, komu bychom to v žádném případě nepřáli.

Druhá strana

Uvědomte si, že kritika nemusí být snadná ani pro člověka, který vám ji sděluje. Ne každý také má potřebné dovednosti, aby kritiku předával správně. To, že někdo neumí kritiku správně podat, však ještě neznamená, že jeho sdělení pro vás nemá žádnou hodnotu nebo myšlenku.

Neunáhlujte se

Je vždy dobré se vyvarovat okamžitému souhlasu nebo nesouhlasu. V klidu se nad kritickými slovy zamyslete a klidně se ptejte. Rozhodně se po přijetí kritiky neuzavírejte do sebe a netruchlete..

Rozhodněte se, co uděláte

Teprve poté, až budete mít dostatek času, prostoru a informací, zvažte, jak budete na kritiku reagovat. Někdy se rozhodnete své chování změnit, někdy však uvidíte, že je naopak třeba změnit okolí.

Chvála

I když se to nezdá, také chvála dokáže mnohé z nás docela slušně rozhodit a vykolejit ze zavedeného standardu. Naučit se přijmout pochvalu totiž není nic jednoduchého, ačkoli se jedná o příjemný proces. Nervozita, snaha o zlehčení situace nebo nejisté pochybování o důvodu k pochvale nám na dobrém dojmu v žádném případě nepřidají. Když už si chválu zasloužíme, vychutnejme si ji. Berme to jako zaslouženou odměnu, které se nám dostalo za náš výkon.

Nezapomínejte, že...

Kvalita osobnosti se pozná mimo jiné i podle toho, jak umí snášet kritiku. Kritika se nevyhne nikomu - čas od času si jí vyslechnou jak ředitelé, tak řadoví zaměstnanci.

Přemýšlíte o změně povolání? Nabídky zaměstnání vám každý den přinášejí portály www.prace.cz a www.jobs.cz.