Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší dotazy Odborníkům na telefonu i skvělý tip: Na úřad práce do fronty nemusíte!

/
  • Pomocnou ruku nabídli odbornice z generálního ředitelství Úřadu práce ČR a specialista na hypotéky z České bankovní asociace.
    7. dubna 2022 ● 05:00

    Dlouhé fronty na úřadech práce děsí žadatele o nejrůznější dávky. Odborníkům na telefonu Blesku, bez ohledu na jejich specializaci, tak volající často pokládali otázku: Dá se frontám nějak vyhnout? A experti zodpověděli i mnoho jiných zajímavých dotazů.

    Fronty na úřadech práce rozšířili nejen ukrajinští uprchlíci. Na začátku každého čtvrtletí se totiž kvůli dokládání příjmů, které je nutné u některých dávek, vydávají na úřad tisíce lidí, kteří pobírají například příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. A právě řada z nich netuší, že frontám se dá vyhnout.

     

    Kdy vás na úřadu práce nepotřebují osobně

     

    ● žádostem nebo doložení příjmů v případě přídavku na dítě nebo příspěvku na bydlení adalších dávek

     

    ● změně výše rodičovského příspěvku

     

    ● frontám se vyhnete, i pokud pošlete žádost o zprostředkování zaměstnání nebo žádost o podporu v nezaměstnanosti prostřednictvím Identity občana, datové schránky nebo emailem, ale s uznávaným elektronickým podpisem.

    Pošlete podklady e-mailem

     

    Podklady pro vyhodnocení nároku na konkrétní dávky je totiž možné úřadu práce dodat několika různými způsoby:

     

    ➤ e-mail – během trvání nouzového stavu nepotřebujete zaručený elektronický podpis. Jako přílohu můžete poslat sken nebo fotografii žádosti o dávku. Nezapomeňte se podepsat na žádost a uvést svůj telefonní a e-mailový kontakt, aby vás mohli zaměstnanci úřadu práce v případě nesrovnalostí kontaktovat.

     

    ➤ Identita občana (jde to přes Bankovní identitu, eObčanku, NIA ID nebo třeba mobilní klíč eGovernmentu).

     

    ➤ datová schránka ➤ pošta ➤ podatelna příslušného kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR

     

    Stáhněte si formuláře

     

    Na úřad práce nemusíte chodit ani pro formuláře. Jsou k dispozici včetně vyplněných vzorů ZDE.

  • 1.

    Příspěvek na bydlení- Jitka Škvorová

    Typické, neobvyklé i smutné byly dotazy, se kterými se lidé obraceli na Odborníky na telefonu Blesku. Podívejte se na další nejzajímavější otázky a odpovědi.

     

    Žiju s maminkou v jedné domácnosti, ona je v důchodu a má příspěvek na péči třetího stupně. Já jsem v invalidním důchodu. Mám nárok na nějaký příspěvek?

     

    Doporučuji vám si požádat o příspěvek na bydlení. Invalidní důchod se započítává do příjmu, ale příspěvek na péči ne.  Takže pokud vaše maminka pobírá kromě příspěvků na péči i důchod, započítávaly by se vám jako příjem pouze částky odpovídající invalidnímu důchodu vás obou. Záleží, jaké máte náklady na bydlení. Pokud je třetina vašich společných příjmů vyšší, než náklady na bydlení, nárok byste neměli. Pokud vám třetina příjmů nestačí na pokrytí nákladů, nárok na příspěvek by vám měl vzniknout.

    Nájem a náklady platím přes sedm tisíc, důchod beru 17 tisíc. Mohu si zažádat o příspěvek na bydlení?

     

    Pokud vám třetina příjmu nestačí na pokrytí nákladů, můžete si zažádat o příspěvek na bydlení. Ve vašem případě byste si o něj určitě měla zažádat. Žádost si můžete vyzvednout na úřadu práce v místě vašeho bydliště nebo si ji můžete stáhnout z internetu. Budete potřebovat nájemní nebo kupní smlouvu prokazující právní vztah k bytu, doklad o výši nákladů na bydlení a doklad o výši čtvrtletního příjmu za předcházející čtvrtletí, úhrady nákladů za stejné období, rozpis nákladů spojených s užíváním bytu a poslední vyúčtování zálohově hrazených nákladů.

     

    Mám byt psaný na sebe a moje matka v něm má doživotní právo užívání. Mohu i tak zažádat o příspěvek na bydlení?

     

    Od ledna může o dávku žádat i věcné břemeno. Pro účely příspěvku na bydlení je považováno za vlastníka. Formulář je ke stažení ZDE.

     

    Mohu žádat o příspěvek na bydlení, i když bydlím v podnájmu?

     

    Ano, od letošního ledna je to možné. Pokud teď v dubnu požádáte zpětně, měl by vám nárok na dávku vzniknout i za letošní leden, únor a březen.

     

    Dávky mi byly úřadem sníženy, co mohu dělat?

     

    Nevím, z jakého důvodu se vám částky snižovaly, ale pokud vám přišlo oznámení o přiznání výši dávky, se kterou nesouhlasíte, můžete podat námitku na výši dávky. Úřad následně vydá rozhodnutí, proti kterému se pak můžete odvolat.

    Jitka Škvorová
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Příspěvek na bydlení- Ludmila Navrátilová 

    Kdy mám nárok na příspěvek na bydlení?

     

    Pokud vaše náklady na bydlení přesahují jednu třetinu příjmu všech společně. Do nákladů na bydlení se započítává nejen nájem, ale i poplatky za služby, například odvoz odpadu, náklady na teplo a teplou vodu, vodné stočné, provoz výtahu, úklid, osvětlení a elektřina společných prostor, dále náklady na elektřinu a plyn.

     

    Vše vyřídíte na úřadu práce na oddělení státní sociální podpory. K vyřízení žádosti potřebujete nájemní smlouvu, rozpis služeb, tzn. evidenční list, žádost o příspěvek na bydlení, doklad o čtvrtletním příjmu a doklad o výši nákladů na bydlení. Můžete žádat maximálně tři měsíce zpětně a k žádosti o příspěvek na bydlení dokládáte náklady, které jste uhradil v předchozím čtvrtletí.

     

    Bydlíme v domě, mám nájemní smlouvu, ale majitel nedělá vyúčtování. Poradíte, jak si mohu zažádat o příspěvek na bydlení?

     

    Pokud máte nájemní smlouvu, tak si samozřejmě můžete zažádat o příspěvek na bydlení. Při výpočtu nároku se bere v potaz váš příjem a vaše náklady na bydlení. V případě, že vaše jedna třetina příjmů nestačí na pokrytí nákladů, tak by nárok na příspěvek měl vzniknout. Do nákladů se počítá nájemné, poplatky za služby, což je odvoz odpadu, centrální vytápění, vodné, stočné, elektřina, plyn. Jednou za 12 měsíců je potřeba doložit vyúčtování služeb. Pokud vám majitel vyúčtování nechce vystavit, tak úřad práce má možnost požádat ho o vystavení sám. Majitel nebo pronajímatel bytu je povinen ze zákona vyúčtování vystavit.

     

    Jsem v hmotné nouzi, nemám žádný příjem. Nájem i s energiemi a se vším všudy platím 14 tisíc. Jaký mohu dostat příspěvek na nájem?

     

    Pokud máte nulový příjem a platíte takto vysoký nájem, doporučuji vám požádat si o příspěvek na bydlení na Úřadu práce na oddělení státní sociální podpory. K uplatnění příspěvku je potřeba doložit všechny potřebné doklady a přílohy žádosti, které si můžete buď vyzvednout přímo na Úřadu práce, nebo si je stáhnout z webových stránek Úřadu práce. K výpočtu výše příspěvku na bydlení je třeba doložit rozpis služeb, abychom věděli, které částky jsou a nejsou započitatelné do nákladů. Důležité je předložit také vaši nájemní smlouvu.

    Chystám se teď prodlužovat žádost o příspěvek na bydlení, budu dokládat své náklady a zároveň mám vyúčtování služeb. Mám přeplatek 1400 korun za elektřinu, které mi vrátil majitel domu. Zkrátí se mi o tu částku příspěvek?

     

    Především je důležité, kdy vám přeplatek byl skutečně vrácen. Jestli to bylo během ledna, února a března, bude se ve výpočtu výše příspěvku zohledňovat od 1. dubna. Ale o kolik se od 1. dubna změní výše příspěvku, vám nedokážu říct, protože netuším, jak vysoké jsou vaše příjmy a další započitatelné náklady. 

     

    Přišlo nám vyúčtování od dodavatele poslední instance na 140 tisíc korun. Vyúčtování přišlo v březnu, platili jsme ho 1. dubna.  Kdy můžeme žádat o příspěvek na bydlení? Předpokládám, že šanci na něj mít budeme.

     

    Šanci určitě mít budete, pokud splníte ostatní podmínky nároku na příspěvek na bydlení. Pokud chcete v příspěvku zohlednit uhrazené vyúčtování, které jste hradila v dubnu, požádat o příspěvek na bydlení můžete v červenci. Rozhodným obdobím pro výpočet nároku a výše příspěvku pro období od 1. července jsou měsíce duben, květen a červen, tedy druhé čtvrtletí.

     

    Žádost o příspěvek na bydlení podává ten, kdo je v katastru nemovitostí veden jako vlastník. Příjem doloží všechny společně posuzované osoby. Pokud pobíráte důchod, Úřad práce si výši zjistí sám. Je však potřeba doložit doklad o výši čtvrtletního příjmu.

    Ludmila Navrátilová
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    Příspěvek na péči – Otmara Nanque

    Manželka bere příspěvek na péči ve výši 12 800 Kč. Nechystá se nějaká změna, kvůli které by o něj přišla?

     

    U příspěvku na péči se ohledně jeho výše ve všech stupních závislosti aktuálně žádná změna neplánuje.

     

    Je příspěvek na péči určen jen pro děti nebo i pro dospělé?

     

    Příspěvek na péči je pro všechny. Pobírá ho ten, kdo péči potřebuje, nikoli ten, který pečuje. Začíná u dětí ve věku od 1 roku věku a horní věková hranice není stanovena.

     

    Mamince bude 78 let, je po covidu. Má další závažná onemocnění a bez péče rodiny by nemohla fungovat. Nezvládá si ani uvařit. Může si zažádat o přípěvek na péči?

     

    U příspěvku na péči se posuzuje 10 základních životních potřeb, které člověk (ne)zvládá. Pokud není maminka soběstačná, určitě si požádat může. Dopředu vám ale nikdo neřekne, jeslti příspěvek dostane. Po podání žádosti přímo u ní doma udělá sociální šetření sociální pracovník. Ten zjišťuje, jak žadatel funguje ve svém přirozeném prostředí, a pak ještě posuzuje  zdravotní stav posudkový lékař ČSSZ. Pro přiznání příspěvku na péči je podstatné, že nepříznivý zdravotní stav je dlouhodobý, tedy trvá nebo může trvat déle než rok.

     

    Zajímalo by mě, jestli se příspěvek na péči bude valorizovat.

     

    Příspěvek na péči se valorizovat nebude, nic takového zatím není v plánu.

    Pečuji o vnuka, který je hyperaktivní. Můžu si požádat o nějakou dávku?

     

    O příspěvek na péči má smysl si žádat jen v případě, že je zdravotně postižený a jeho postižení mu způsobuje ztrátu soběstačnosti.

     

    Manželovi je 85 let, mně je 82 let. Oba máme rakovinu. Máme různá omezení, už nemůžeme ani chodit ven, já už ani nezvládám vařit. Co máme dělat?

     

    Pokud jste v takovém zdravotním stavu, že už nezvládáte běžné věci, můžete si oba – každý zvlášť za sebe – požádat o příspěvek na péči. Je určen právě lidem, kteří z důvodu dlouhodobě špatného zdravotního stavu nejsou soběstační a potřebují někoho, kdo by jim pomáhal a staral se o ně.

     

    Starám se o maminku 24 hodin denně, musela jsem kvůli tomu nechat zaměstnání. Můžu si pro ni požádat o příspěvek na péči?

     

    Příspěvek na péči jde dávka pro člověka, o kterého je pečováno. Musela by si o něj požádat vaše maminka. Je třeba vyplnit Žádost o příspěvek na péči a Oznámení o poskytovateli pomoci, kde uvede vás jako pečující osobu. Tyto formuláře se podávají na kontaktním pracovišti úřadu práce v místě trvalého pobytu.

  • 4.

    Podpora v nezaměstnanosti- Vendulka Šachová

    Synovi je 42 let, dal výpověď v práci, jak dlouho bude brát podporu a kolik to bude dělat, má docela pěknou výplatu. 

     

    Pokud dal výpověď sám, podporu bude pobírat 5 měsíců a je to 45 % z čistého průměrného měsíčního výdělku za uzavřené kalendářní období. Maximální výše podpory je 21 488 korun, záleží, jak vysokou bral výplatu.

     

    Jsem nezaměstnaný už víc než půl roku, skončit jsem musel kvůli nemoci, ale na důchod nemám ještě nárok a teď mi skončila podpora, co mám dělat?

     

    Určitě zkuste pomoc na úřadě práce v oddělení hmotné nouze.

     

    Ošetřoval jsem mámu 3 roky, ale teď jsem na podpoře, tak by mě zajímalo, z čeho se ta podpora počítá…

     

    Podporu v nezaměsatnanosti budete pobírat - stanoví se z násobní průměrné mzdy v národním hospodářství a činí 5 558 první 2 měsíce, 4446 další 2 měsíce a 4076 po zbytek podpůrčí doby. Tuto podporu budete brát ve vašem případě 11 měsíců.

     

    Jak dlouho budu po ztrátě zaměstnání pobírat podporu?

     

    Záleží, kolik vám je let, do 50 let máte nárok na podporu v délce 5 měsíců. Pak můžete žádat o sociální dávky, třeba příspěvek na bydlení nebo příspěvek hmotné nouze.

     

    Pečuji o dceru, které je 33 let a teď jsem jí konečně našla chráněné bydlení, takže si budu muset začít žádat úřad práce o zaměstnání, tak bych chtěla vědět, co mě čeká. 

     

    Na úřadu práce si podáte žádost o zprostředkování práce a o podporu v nezaměstnanosti. Protože jste pečovala o osobu blízkou, budeme mít nárok na podporu 11 měsíců. Ta částka bude první dva měsíce 5558, další dva měsíce je to 4446 a zbylých sedm měsíců dostanete 4076 korun.

     

    Pořád mě propouští, už jsem byla na podpoře, teď mě zaměstnali, ale brzy mě zase propustí, dostanu ještě podporu?

     

    Pokud máte odpracováno půl roku, máte nárok na novou podporu v nezaměstnanosti, ale musíte mít v posledních dvou letech odpracováno alespoň jeden rok.

  • 5.

    Hypotéky - Michal Neubauer

    Jaký očekáváte vývoj hypoték a také cen nemovitostí? Chci si brát se ženou hypotéku, ale nevím, jestli si ji brát teď, nebo ještě počkat.

     

    Nejdřív řeknu svůj názor. Očekávám, že v následujícím roce, roce a půl, budou hypotékové sazby ještě stoupat. Předpokládám, že přes šest procent, k sedmi procentům se v příštím roce dostat mohu. Sazby tedy budou růst, pokud jde o ceny nemovitostí, budou stoupat, ale rozhodně ne tak strmě, jako v předchozích letech. Pokud dojde k poklesu, tak třeba okolo 5 procent. V ČR se málo staví a změna stavu nebude okamžitá, takže zájem o bydlení bude stále. Lokálně mohou ceny klesat, ale rozhodně ne v Praze a okolí.

     

    Je mi 55, mám dlouhodobou zaměstnaneckou smlouvu, nemám dluhy a chtěl bych si vzít hypotéku. Je to reálné?

    Reálné to samozřejmě je, otázkou je, jak vysokou hypotéku a na jakou dobu splatnosti.  V tomto věku dostanete hypotéku na deset, patnáct let, takže splátka bude vyšší. Zkuste si najít na webu nabídky bank na splatnost 10 až 15 let a uvidíte, jestli předpokládaná měsíční splátka je pro vás únosná.

    Je mi 45 let a chtěla bych si vzít hypotéku na byt v Praze, přibližně pět milionů. Jsem vdaná, jsem zaměstnanec, ale nemám nemovitost, kterou bych mohla ručit. Mám ale dospělé děti, mohly by případně hypotéku převzít, nebo spoluručit. Je nějaká možnost, že bych mohla hypotéku dostat?

     

    Když si kupujete byt na hypotéku, ručíte přímo tím bytem, takže není podmínkou, že musíte mít jinou nemovitost, kterou byste hypotéku zajistila. Takže ke koupi bytu budete potřebovat mít naspořeno 20 % celkové částky a na zbytek si můžete vzít hypotéku. Co se týče dětí, můžete vzít do hypotéky i děti, pokud už vydělávají, podpoří to vaši finanční stránku a některé banky by mohly vzít děti v úvahu a nabídnout i delší dobu splácení.

     

    Žádala jsem si s manželem o hypotéku a pak přišel šok, zjistila jsem, že jsem v registru dlužníků. Bylo to pro mě překvapení, musela jsem docela složitě zjistit, o jaký dluh šlo, a zjistila jsem, že jde o nedoplatek 120 Kč za telefon. Byl to dluh starý mnoho let a navíc byl už uhrazen, nicméně jsem v tom registru. Nevím, jak dlouho tam budu, a jaký je další postup.

     

     Ze zkušenosti, banky nechtějí financovat dlužníky, kteří mají opakované problémy, ale pokud jde o jednorázový dluh, který už je uhrazený, já osobně bych to nevzdával, vysvětlil bych, jak to vzniklo, doložil bych, že je dluh uhrazen. Takže bych počkal, a pokud je toto jediný problém a banka vám hypotéku odmítla schválit, oslovil bych jinou banku už rovnou s tím, že je tam takový problém a zeptal bych se, jak se k tomu staví už od začátku.

     

    Jak vidíte trend zvyšování sazeb? Rád bych si teď vzal hypotéku, ale když vidím ty sazby… Je naděje, že ještě půjdou dolů? A jak je to se stoprocentními hypotékami?

     

     Začnu první otázkou. Od příštího týdne půjdou úrokové sazby výrazně nahoru a přiznám se, že v horizontu jednoho, jednoho a půl roku nevidím šanci, že by sazby klesly. Moje doporučení je zajít ještě tento týden do nějaké banky a dohodnout se tam. Lepší je mít v ruce nabídku, než váhat a za 14 dní mít tu nabídku mnohem nevýhodnější. V tuhle chvíli platí nová vyhláška, kdy žadatelům starším 36 let by  banky měly půjčit maximálně 80 % hypotéky. U mladších je hranice 90 %. U manželů je to nastavené tak, že mohou žádat společně, takže pokud jeden z  nich je do 36 let, vztahuje se na pár ta 90% hranice.

    Michal Neubauer
    Autor: Tonda Tran

  • 6.

    Hmotná nouze – Kateřina Karhánková

    Ubytovala jsem u sebe doma maminku z Ukrajiny se třemi dětmi. Kam se mohu obrátit ohledně příspěvku na bydlení?

     

    O příspěvek pro solidární domácnost bude možné požádat od 11.4.2022. Určitě doporučuji sledovat stránky úřadu práce, kde budou uvedeny všechny potřebné informace.  Pokud nemáte internet, je vhodné se obrátit na nejbližší pracoviště úřadu práce, kde obdržíte všechny dostupné informace a budete si moci o solidární příspěvek zažádat.

     

    Jsem dlouhodobě nemocný a vedený na úřadu práce. Jsem vlastník bytu a bydlím s otcem, který má poměrně vysoký důchod. Mohu dosáhnout na nějaké dávky?

     

    Doporučuji vám si zkusit požádat  na úřadu práce o příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení. I přesto, že tam bude uveden příjem vašeho tatínka, tak v dávkách v pomoci v hmotné nouzi se důchod započítává z 80 procent. Částky životního minima se od 1.dubna 2022 zvýšily, tak si můžete zkusit také zažádat o příspěvek na bydlení.

    Jsem v částečném invalidním důchodu, manželka v plném invalidním důchodu, dohromady máme necelých 18 tisíc korun. Dosáhneme na hmotnou nouzi?

     

    Doporučuji vám podat si žádosti o dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí a na náklady na bydlení i doplatek na bydlení protože důchody se v dávkách pomoci v hmotné nouzi započítávají z 80 procent. Nyní od 1.dubna 2022 se zvýšily částky životního minima. Dále vám doporučím podat si i žádost o příspěvek na bydlení.

     

    Kvůli zvyšování cen energií zaplatím jednou tolik za topení dřevem. Žádné dávky nepobírám, jsem v důchodu. Mám nárok na nějaký příspěvek?

     

    Doporučuji vám, abyste si nejdříve požádal o příspěvek na bydlení, kde můžete uplatnit také otop. Nevím, jak máte vysoký důchod, ale určitě si můžete zkusit zažádat také o dávky pomoci v hmotné nouzi. Můžete požádat úřad práce o pomoc sociálního pracovníka, který by vám pomohl veškeré žádosti vyplnit.

     

    Pro koho je určena hmotná nouze?

     

    Je určena pro lidi, kteří nemají žádné příjmy, nebo mají tak nízké příjmy, že jim nezbývá na živobytí. U dávek hmotné nouze se posuzuje celá domácnost, jakýkoliv důchod se započítává z 80 procent.

    Kateřina Karhánková
    Autor: Tonda Tran

  • 7.

    Hmotná nouze – Jitka Vodrážková

    Ze zdravotních důvodů jsem musel ukončit zaměstnání, mám sníženou pracovní schopnost a skončila mi podpora v nezaměstnanosti. Jaké mám možnosti?

     

    Doporučuji vám zajít na příslušný úřad práce, kde jste zaevidovaný, případně dle místa trvalého bydliště, a požádat o opakované dávky pomoci v hmotné nouzi, tedy o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Příspěvek na živobytí je určen na pokrytí vašich základních životních potřeb, jako je strava, ošacení a hygiena. Doplatek na bydlení vám pomůže pokrýt odůvodněné náklady na bydlení. Dále si požádejte o dávku státní sociální podpory - příspěvek na bydlení, je to další dávka, která vám pomůže pokrýt Vaše náklady na bydlení.

     

    Jsem ve třetím stupni invalidity a pobírám hmotnou nouzi ve výši 3860 korun, nemám nárok na důchod, jelikož jsem byla ženou v domácnosti. Kdy dosáhnu na životní minimum 4250 korun?

     

    Od 1. dubna se zvyšovaly částky životního a existenčního minima. Výše zmíněné vyšší životní minimum vám tedy přijde teď v dubnu.

    Mám kamarádku, která pobírá invalidní důchod ve výši 12 tisíc korun. Myslíte, že má nárok na  dávky hmotné nouze?

     

    Pokud má důchod ve výši 12 tisíc, tak zřejmě nedosáhne na dávky hmotné nouze. Aby osoba dosáhla na dávku Příspěvek na živobytí je zapotřebí, aby byla v hmotné nouzi, tedy aby její příjem nedosahoval částky živobytí. Doplatek na bydlení lze přiznat také osobě, které nebyl přiznán příspěvek na živobytí, ale její příjem nepřesáhl 1,3násobek částky živobytí. Ale to, že nevznikne nárok na hmotnou nouzi, neznamená, že nebude mít nárok na dávky státní sociální podpory. Poradila bych jí, ať si zkusí zajít na úřad práce – dávky státní sociální podpory, a tam si požádá o příspěvek na bydlení.

     

    Lze dávky v hmotné nouzi pobírat dlouhodobě?

     

    Určitě, opakované dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení nejsou časově omezené. Pokud vzniká nárok, to znamená, že žadatel plní podmínky nároku na dávky, tak se pořád vyplácí opakovaně. Maximální výše příspěvku na živobytí je životní minimum. Tato částka se dá navýšit, pokud člověk třeba po půl roce chodí na veřejnou službu a odpracuje více, než 30 hodin měsíčně, nebo lze minimum navýšit z důvodu dietního stravování, pokud má člověk od lékaře potvrzenou nějakou dietu, kterou musí dodržovat.

    Jitka Vodrážková
    Autor: Tonda Tran

    Bartoš v Blesku prozradil plány na ubytování Ukrajinců. Upřednostňuje je vláda před Čechy?

    Video
    Video se připravuje ...

    Bartoš v Blesku prozradil plány na ubytování Ukrajinců. Upřednostňuje je vláda před Čechy? Pavlína Horáková

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

fayet: ZNÁRODŇOVÁNÍ ZAČÍNÁ: DNES AUTA, ZÍTRA DOMY, BYTY, PROVOZOVNY? Vláda zřizuje nařízením seznam podnikatelů, kterým může sáhnout na dopravní prostředky. Důvod? Mafiánská vláda si sama pro své potřeby vyhlásila válku a nouzový stav.

7. dubna 2022

SLOVENSKO: Vláda schválila na svém jednání ve středu 6. dubna Nařízení vlády Slovenské republiky č.j. 59/2022 Sb. k provedení některých opatření hospodářské mobilizace ve vztahu k vyhlášené mimořádné situaci v souvislosti s hromadným přílivem cizinců na území ČR. Jedná se o příčinnou souvislost s přílivem uprchlíků z Ukrajiny. Ministerstvo dopravy má určit v rozsahu své působnosti vybrané podnikatele, nebo jiné právnické osoby než subjekty hospodářské mobilizace, pokud příkaz k poskytnutí dopravního prostředku nevydá vyšší územní celek nebo okresní úřad. Stejnou pravomoc dostaly i Okresní úřady.
Jedná se o případy, kdy přepravu v územním obvodu vyššího územního celku není možné zajistit v rámci dopravní obslužnosti území pravidelnou městskou a příměstskou dopravou v kontextu hromadného příchodu cizinců - uprchlíků z Ukrajiny na naše území. Opatření mají být provedena vydáním písemného příkazu. Toto nařízení vlády nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

http­://www­.zako­nypre­ludi­.sk/zz­/2022-59

(07. 04. 2022 08:56)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy