Po nájemním bydlení, které je v Evropě zcela běžné, Češi nijak zvlášť netouží. Dokazují to data Eurostatu, podle kterého žije v Česku v nájmu jen 20 % populace, zatímco evropský průměr činí 30 %. Jenže řadě Čechů už nyní jiná možnost než pronájem nezbývá.

„Zájemců o koupi nemovitosti ubývá. Důvodem je fakt, že hypotéky v letošním roce prudce zdražují a pořízení nemovitosti na hypotéku se stává finančně méně výhodné nebo na hypotéku lidé po zpřísnění pravidel a vzhledem k vysokým úrokům nedosáhnou,“potvrzuje Veronika Kračmár Hegrová z hyponamiru.cz.

Probudit se ze snu o vlastním bydlení ale nemusí být životní prohra. Hypotéka není ideálním řešením pro každého. „V Česku se postupně rozšířila představa, že bydlení v nájmu je finanční prohrou. Nemusí to tak být,“ říká Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen vedení České společnosti ekonomické.

„Bydlení v nájmu může být oproti bydlení v bytě koupeném na hypotéku finančně výhodnější. A to dokonce i v případě, že měsíční nájemné je vyšší než měsíční splátka hypotéky,“ dodává.

Hypotéka, nebo nájem?

Většina Čechů nejspíš někdy řešila dilema, zda si pronajmout byt nebo investovat do vlastního bydlení. V současnosti se podle odborníků ale hypotéka vyplatí jen někde a někomu.

„Na celé čáře se hypotéka stále vyplatí třeba ve Zlíně, Liberci, Olomouci, Ostravě nebo Ústí nad Labem,“ říká ekonom Skořepa. Naopak v Praze nebo Brně je výhodnější bydlet v nájmu.

Praha i Brno přejí nájmům

Podle Veroniky Hegrové se průměrné tržní nájemné třípokojového bytu (60 m2) v Praze pohybuje okolo 21,5 tisíc korun měsíčně. Stejně velký byt lze pořídit v průměru za 7,3 milionu korun. „V případě financování nákupu tohoto bytu hypotékou byste při splatnosti 30 let, LTV 80 % a úrokové sazbě 5,99 % měsíčně spláceli cca 35 000 korun. Splátka je tak o 13 500 korun vyšší než tržní nájemné,“ popisuje Hegrová.

Obdobná situace je i v Brně, kde byste podobný byt koupili za 6,4 milionu korun (splátka hypotéky na 30 let by při 80 % LTV by byla cca 29 700 Kč.) a pronájem by vyšel na necelých 16,5 tisíc korun měsíčně.

Obě varianty mají pro i proti

Jak hypotéka, tak pronájem mají své pro a proti. „Celkově je z dlouhodobého finančního hlediska výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypoteční úvěr, protože po splacení hypotéky se stanete vlastníkem nemovitosti v hodnotě několika milionů korun,“ říká Veronika Hegrová. Zároveň ale hypotéka znamená nutnost uskromnit se na desítky let.

„Placení nájmu zase přináší větší svobodu, lze vypovědět nájemní smlouvu a za nedlouho se přestěhovat jinam,“ dodává Hegrová. Podle ekonoma Michala Skořepy je ale nutné počítat i s řadou dalších faktorů, například růstem cen bytů, vývojem cen nájemného, daní, poplatků i hypoteční úrokové sazby. Navíc nájemník nemusí na počátku vložit své úspory do nákupu nemovitosti, a proto je může investovat a peníze tak výhledově zhodnotit.

Hypotéka

Výhody

+ Jistota bydlení

+ Zajištění na stáří

+ Případnou rekonstrukcí majetek zhodnocujete

+ Nemovitost můžete pronajmout

+ V případě finančních problémů můžete nemovitost (i s hypotékou) prodat

Nevýhody

- Nutnost vysokých vlastních úspor, zpravidla ve výši 20 % ceny nemovitosti

- Spoření na akontaci je náročné a trvá dlouho, mezitím se zvyšují ceny nemovitostí, které ji prodražují

- Po skončení fixace se může měsíční splátka hypotéky výrazně změnit

-Výdaje na rekonstrukce a opravy

 

Nájem

Výhody

+ Pořízení nájemního bydlení je rychlejší než získání hypotéky

+ Nemusíte mít našetřené statisíce vlastních úspor

+ Výpověď z nájmu je rychlejší než prodej nemovitosti zatížené hypotékou

+ Nemusíte finančně vykrvácet při nákladné údržbu a opravách (např. rozbitý kotel)

+ Ušetřené peníze můžete investovat

Nevýhody

- Kauce ve výši několika měsíčních nájmů

- Musíte čekat, až dražší opravy zařídí majitel bytu

- Majitel může zvýšit nájemné

- Bez souhlasu majitele nemůžete v bytě dělat žádné změny

- Nájemní smlouva podléhá inflaci (na rozdíl od splátky hypotéky, kde víte, kdy končí fixace)

 

Video
Video se připravuje ...

Jak spořit dětem Videohub

 

Fotogalerie
3 fotografie