Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrozí propouštění, omezení provozů i krachy. Inflace a drahé energie otřásly sklářským průmyslem

Autor: Dagmar Vlašicová, ČTK - 
10. září 2022
05:00

Drahé energie tvrdě dopadají na sklářský průmysl v Česku. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak se některé výrobny se stále zdražujícími vstupy vypořádávají. Horko těžko, zní často. Výjimkou již není omezování výroby, zdražování produktů, ale třeba i propouštění. Kde k němu už museli sáhnout?

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) je inflace v České republice 17,5%. Oproti srpnu 2021 tak došlo během jednoho roku k nárůstu inflace o 13,4%. Každý měsíc statistiky zobrazují inflační vzestup. Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl předminulý týden nicméně uvedl, že inflace může na podzim dosáhnout až 20 procent. Společně s energetickou krizí to nejsou veselé vyhlídky.

S narůstající inflací a zdražováním konkrétně i v oblasti energií se dnes potýká také sklářský průmysl, který patří mezi energeticky nejnáročnější odvětví. Aktuálně se energetická krize týká 108 firem, které vyrábějí sklo a skleněné výrobky, údaje poskytla zpráva ASKPCR. Některé z nich však v současné době už zkrachovaly, jako například sklárna Karolinka na Vsetínsku.

„Cena zemního plynu je rozhodující nákladovou položkou. V naší zemi se denně utaví zhruba 4 000 tun skloviny, vyrobí 4 miliony lahví, lahviček a sklenic a také

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.