Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zdražování v Česku nekončí, inflace překonala 15 procent. V létě bude ještě hůř, varují experti

Autor: ČTK - 
9. června 2022
19:44

Meziroční inflace v květnu dále stoupla na průměrných 15,6 procenta z dubnových 14,2 procenta. Vrcholu by přitom měla inflace dosáhnout až v červnu nebo červenci, kdy by mohla překonat 16procentní hranici. Vyplývá to z odhadů analytiků, které dnes ČTK oslovila. Podle ekonomů zdražovaly prakticky všechny položky spotřebního koše, tahounem růstu ale jsou nadále ceny potravin, energií a pohonných hmot. Český statistický úřad zveřejní data o inflaci za květen v pátek 10. června.

„V květnu došlo pravděpodobně k dalšímu významnému růstu cen potravin, pohonných hmot a energií, a celková inflace tak poskočila znovu nahoru. V příštích měsících dojde k dalšímu růstu cen energií, inflace by tak mohla kulminovat v červnu či červenci s hodnotou lehce pod 16 procenty. Poté bude pozvolna zpomalovat,“ uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

„Inflace podle našeho odhadu v květnu dále rostla s přispěním všech jejích komponent. Vrcholu by mohla inflace dosáhnout v červnu nebo červenci poblíž 16 procent. Za celý letošní rok odhadujeme růst spotřebitelských cen ve výši zhruba 14 procent,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Nejvíce zdražovaly potraviny

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka až na výjimky rostly výrazně ceny ve všech oddílech spotřebního koše. „Z citlivých položek dále významně zdražovaly potraviny. Meziročně výrazně dražší byly ceny v oddílu doprava, a to jak u pohonných hmot, tak i u automobilů,“ uvedl. Inflace by podle něj měla kulminovat na začátku třetího čtvrtletí kolem 17 procent a následně pozvolna zpomalovat. Po celou druhou polovinu letošního roku je podle Nováka ovšem nutné počítat s dvoucifernou meziroční inflací.

„Do příštích měsíců počítáme s dalším zdražením kvůli narůstajícím výrobním nákladům, nicméně v menší síle, jelikož upadající spotřebitelská důvěra a prohloubení obav z budoucí finanční situace znamenají, že domácnosti budou čím dál méně ochotny přijímat vyšší ceny,“ uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Vrchol inflace byl měl podle něj nastat v červnu kolem 16,4 procenta.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ksel ( 10. června 2022 11:42 )

Starobní důchodci s důchody pod devět tisíc dostávají přidáno při valorizacích částky v řádu několika desetikorun, takže tito nejpotřebnější a nejchudší lidé nemají pokryty ani náklady na inflaci. Naproti tomu si stát hýčká skupinu privilegovaných důchodců-milionářů, kterým bohatě přidává částky v řádu tisíců, ač nejsou sociálně potřební a nestrádají. A tak se sociální nůžky mezi samotnými důchodci dál razantně rozevírají.

Ksel ( 10. června 2022 11:38 )

Odpovědnost za inflaci padá u nás především na vládu Fialy, která posílá přestárlé starobní důchodce na pracák a neřeší příčiny zdražení, jako třeba posílání naší levné elektřiny na podvodnou burzu v Lipsku, odkud naší původně levnou elektřinu kupujeme padesátkrát předraženou, což je skandál a Fialova vláda se tváří jako by se nic nestalo. Totéž platí o podvodných emisních povolenkách, které nám jsou vnucovány Bruselem a které předtím skoupili němečtí spekulanti, aby nám je co nejdražší přeprodávali. Totéž platí o plynu atd. Jsme jako užiteční blbové. Fialova vláda neřeší předražené energie tak, jak má, tedy odejít z burzy v Lipsku, nekupovat předražené emisní povolenky od spekulantů atd.

Jirik-ta ( 9. června 2022 21:39 )

Navýšení důchodů 8,5%

Zobrazit celou diskusi