Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Inflace v Česku je nejvyšší za 24 let. Nahoru ji vyhnaly drahé energie a paliva

Autor: ČTK - 
11. dubna 2022
14:21

Březnová meziroční inflace byla o 2,9 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v únorové prognóze. Důvodem bylo především výrazné zdražení pohonných hmot. Další příčinou byl vyšší růst cen potravin a regulovaných cen. Proti odhadům byla vyšší také jádrová inflace, což je inflace očištěná o sezonní vlivy, změny regulovaných cen a daní. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Meziroční inflace v Česku v březnu stoupla na 12,7 procenta. To je nejvyšší hodnota od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

„V březnových datech se odrazily dodatečné cenové šoky v souvislosti s válkou na Ukrajině a sankcemi proti Rusku, a to jak v oblasti cen komodit, tak v oblasti dodávek zboží,“ uvedl Král. Mimořádně vysoký březnový růst cen pohonných hmot byl podle něj výsledkem výrazného zdražení ropy vlivem vypuknutí války na Ukrajině a dočasného oslabení kurzu koruny ze stejného důvodu. „Válečný konflikt se promítá rovněž v silně rostoucích cenách potravin, neboť Ukrajina je jedním z předních světových vývozců pšenice,“ dodal.

Únorová prognóza ČNB podle Krále očekávala, že inflace bude v letošním prvním pololetí kulminovat na hodnotách u deseti procent a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině roku 2023, se vrátí do blízkosti dvouprocentního cíle. „Pozorovaný růst cen komodit a válka na Ukrajině však mají na domácí cenový vývoj znatelně proinflační vliv, a to zejména v krátkodobém horizontu,“ uvedl.

Video  Očima guvernéra: Jaké jsou hlavní příčiny inflace?  - Videohub
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 11. dubna 2022 15:36 )

Ale je, nemusíš jejich služby používat. A v každé zakázce je i možnost navýšení ceny. A že si natankují v Polsku? Jejich šikovnost a spousta času. A brambory u nás nestojí 15 kč za kilo, ale max9 Kč. A navíc ty polské jsou drahé i zadara. Ostatně jako všechno co je polské.

kralovna-vsech-mori ( 11. dubna 2022 15:23 )

Ceny jsou smluvní. Takže to je v pořádku.

kralovna-vsech-mori ( 11. dubna 2022 15:21 )

No a co? Není sám. Fiala a spol. se můžou smíchy potrhat.

milan1959 ( 11. dubna 2022 15:18 )

Za vysokou inflaci děkujeme neschopné Šilerové (Burešovi). Mimochodem už zaplatila ty 2 miliony za fotky z našich daní?

kralovna-vsech-mori ( 11. dubna 2022 15:17 )

Tak někde musí vzít prachy na migranty.

Zobrazit celou diskusi