Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekordní drahota v Česku: ČNB znovu zasáhne, úroková sazba bude 5 procent, odhadují experti

Autor: ČTK - 
27. března 2022
12:41

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýší základní úrokovou sazbu zřejmě o 0,5 procentního bodu na pět procent. Počítají s tím odhady ekonomů, které ČTK oslovila. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 2001. Ekonomové ale nevylučují zvýšení základní sazby i o 0,75 procentního bodu. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Na posledním měnovém jednání na počátku února rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Základní úroková sazba je tak aktuálně nejvyšší od od počátku roku 2002. Zároveň šlo o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

„Nejpravděpodobnější variantou je zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu, ale nelze vyloučit ani výraznější zvýšení o 0,75 procentního bodu. Někteří centrální bankéři navíc avizují, že pět procent není za současné situace strop,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Hlavním důvodem zůstává podle něj prudký růst spotřebitelských cen.

„Původní předpoklady o kulminaci spotřebitelské inflace v prvním čtvrtletí letošního roku jsou pasé a nyní lze očekávat, že se na inflační vrchol dostaneme až na přelomu druhého a třetího čtvrtletí. A inflace rozhodně nebude kulminovat mezi deseti až 11 procenty, ale minimálně v rozmezí 13 až 15 procent a bohužel nelze zcela vyloučit ještě vyšší růst,“ dodal Novák.

Hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil očekává ve čtvrtek zvýšení základní sazby o 0,5 procentního bodu. Zajímavá přitom podle něj bude zřejmě diskuze centrálních bankéřů. České ekonomice totiž hrozí stagflace, což je kombinace vysoké inflace a nízkého nebo žádného ekonomického růstu. „Pokud zasáhne (pozn. rada ČNB) proti inflaci dalším zpřísněním politiky, bude kritizována za udušení již tak chatrného ekonomického růstu. Pokud ve jménu předcházení recesi politiku nezpřísní, zpronevěří se svému primárnímu mandátu,“ vysvětlil Hradil.

„Na dalším zasedání očekáváme navýšení hlavní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu na pět procent. ČNB tím bude reagovat na inflační tlaky naakumulované v ekonomice ještě před vypuknutím války na Ukrajině, která je dalším inflačním šokem, ale i na zvýšená inflační očekávání v kontextu aktuální situace,“ uvedl rovněž analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Výhled do dalších měsíců je podle něj velmi nejistý, protože bude záviset nejen na délce válečného konfliktu na Ukrajině, ale i způsobu jeho ukončení. „Očekáváme, že inflace bude ještě sílit a začátkem léta dosáhne úrovně mezi 13 až 14 procenty, což samo o sobě navyšuje šanci ještě vyšší úrovně úrokových sazeb,“ dodal.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozornil, že před válkou na Ukrajině bankovní rada považovala jako určitý strop úrokových sazeb pět procent. „Poslední vyjádření představitelů ČNB však naznačilo, že sazby vzhledem k inflačnímu výhledu půjdou patrně dále nahoru, a to i nad pět procent. ČNB v tomto ohledu však není osamocená, polská centrální banka patrně také směřuje se sazbami k šesti procentům, v případě maďarské trhy odhadují růst sazeb až k osmi procentům,“ uvedl. Seidler očekává, že rada ČNB ve čtvrtek sazby zvýší o 0,75 procentního bodu.

„Očekávám, že základní sazba dosáhne na konci března hodnoty pět procent, možná i 0,25 procentního bodu více. Bankovní rada bude tímto muset reagovat na nové inflační impulsy vyvolané konfliktem na Ukrajině i na tlaky k oslabení koruny vzhledem k rostoucí nejistotě v Evropě. I po takovém kroku budou reálné úrokové sazby vzhledem k inflaci hluboko negativní,“ uvedl ekonom a partner PwC Petr Kříž.

Čtvrtečního jednání rady se zúčastní všech sedm jejích členů.

Video  Epicentrum - Jiří Rusnok  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

frantacizek ( 29. března 2022 11:40 )

fayet - jaký spekulativní kapitál myslíš???? my jsme z dobrýc 3 čtvrtin ekonomiky proexportní ekonomika postavená na subdodavatelském základu, tzn. s přílivem investic zahraničního kapitálu. Pokud bys chtěl podporovat menší a střední ČISTĚ ČESKÉ podniky, tzn. domácí kapitál, pak bys musel asi zavést progresivní daň ze zisku těchto zahraničních korporací, které vlastní náš průmysl, pak bys možná zastavil odtok tak čtvrt bilionů dividend ročně do zahraničí, které by mohly jít třeba na plat tvůj a dalších.
Tahle vláda může udělat tohle, anebo snížit DPH u potravin, které máme stejně jedno z nejvyšších v EU, pak může ještě zastropovat ceny základních potravin jako to udělali tuším Maďaři, zastropovat marže distributorů, benzínek - tzn. ovlivnit vstupy do ekonomiky v části energií, tam rezervy jsou. Ale tahle pravicová vláda dbá především na státní kasu, nejsme v situaci, kdy bychom si mohli makroekonomicky výskat, na to je třeba myslet neustále, i v téhle globální krizi, kdy tu covidovou - energetickou, doplnila válečná spojená např. s růstem cen hnojiv, balících obalů potravin, nízké úrody obilí na Ukrajině, které taky táhnou ceny nahoru. Vláda může dělat něco viz. výše, ale musí přitom dbát na tu příjmovou stránku, spíše by měly pomoci v téhle chvíli peníze z EU, které zemědělcům ale taky dorazí..
O tom zvýšení úrokových sazeb ČNB ještě asi nerozhodla což? nestíhám nyní sledovat..

fayet ( 27. března 2022 19:59 )

Z virtuálních peněz šířených formou globálního dluhu, swapů a vysokorychlostního obchodování se stal globální fetiš. Ekonomika je zahlcena spekulativním finančním kapitálem, který patří jednomu promile společnosti ve formě virtuálního dluhu, složeného úroku, systému bail-out, bankovních karet atd. Tato třída banksterů ovládla klasický produktivní kapitál pomocí finančního parazitického kapitálu napojeného na centrální banky. Jedno procento ukazuje korporátní moc nad střední třídou tím, že cyklicky ničí duševní hodnoty a reálný kapitál, který tato třída vydělá. Toto rituální pálení reálných peněz na fatální svatbě střední třídy a jednoho promile se jmenuje "finanční krize".

donypan ( 27. března 2022 19:00 )

Tato vláda národní zkázy dělá vše proto,že lídé budou volit zase levicové strany.Je to přád do kola.Čím hůř se lidem daří tím více hledají spásu u stran,ketré jim zaručí základní životní jistoty.Za 4 roky se budou divit,kde udělali chybu.

nespokojeny ( 27. března 2022 18:03 )

Zdravím 081211, ano s tím se dá souhlasit, ale je to dle mého špatně. Pokud tyto názory umlčí, bude to ve společnosti "bobtnat" a nakonec to bude mít záporný účinek.
Všechny tzv. "jiné názory" se budou přeposílat a šeptat.
Výsledkem toho bude posílení extrémistů a nedej bože komunistů.
Nebude to vina voličů, bude to vina tohoto opatření a této vlády. To říká zkušenost za totality.
Pro pořádek, tuto současnou vládu, jsem volil, začíná však dělat čím dál větší chyby. A toto je velká, jedna z nich, která se dříve nebo později vymstí.

frantacizek ( 27. března 2022 14:42 )

čiže to půjde o procento, a sice na 5,5% aby bylo překvapení pro trhy..

Zobrazit celou diskusi