Oproti roku 2017 vzrostly úrokové sazby hypoték až na trojnásobek a od začátku letošního roku stihla Česká národní banka zvýšit základní úrokové sazby už čtyřikrát.

Vyžádejte si nabídku

Zjistěte si, kdy vám končí fixace. Nečekejte, až vás s nabídkou kontaktuje vaše banka, a oslovte ji sami (může to být i rok před koncem stávajícího fixačního období). Vyžádejte si kompletní návrh podoby vaší hypotéky v dalším období fixace.

Poptejte se i v jiných bankách

Myslíte si, že nejlepší podmínky vám nabídne vaše banka, protože jste její dlouholetý klient? Omyl. Zjistěte si, jak by vaše hypotéka a její měsíční splátka mohly vypadat alespoň ve dvou dalších bankách. Nemusíte se bát, poptání nabídky je pro vás nezávazné.

Všímejte si poplatků

U měsíční splátky hypotéky hraje roli každá desetina procenta ušetřená na úrokové sazbě. Při porovnávání nabídek si ale všímejte i různých poplatků, například za sjednání hypotéky nebo za mimořádné splátky, které byste třeba u jiné banky platit nemuseli. „Výhodnost úvěru vám prozradí také ukazatel RPSN nebo celkový přeplatek. Čím jsou nižší, tím je hypotéka levnější,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

Mrkněte na on-line srovnávače

Banky na svých webových stránkách mívají hypoteční kalkulačky, na kterých si můžete parametry požadované hypotéky spočítat. Pro rychlé srovnání lze využít i různé on-line srovnávače. Nabídky jsou ale zpravidla jen orientační. Jistotu získáte, když přímo oslovíte vybrané banky.

Problémy řešte včas

Pokud se při refixaci nebo během splácení obáváte, že vaše příjmy nebudou stačit na měsíční splátky, nepropadejte panice. Dejte o tom co nejdříve vědět své bance. Ta se s vámi pokusí nalézt řešení – např. odkladem nebo snížením splátek. Takové situace řeší každá banka individuálně, obvykle se ale pojí i s negativními záznamy v registrech.

Ptejte se

Během až desítek let života s hypotékou můžou nastat situace, které vám splácení ztíží (ztráta zaměstnání, přírůstek v rodině, vážná nemoc apod.). Ptejte se, jestli a jak se hypotéka a splátky dokážou přizpůsobit vaší finanční situaci.

Volte kratší fixaci

V době, kdy byly úrokové sazby hypoték velmi nízko, rostla obliba delších fixací. Nyní jsou sazby na vrcholu a každé procento je na splátce hypotéky znát. „V současné době se jeví jako nejvhodnější pětiletá fixace. Je to horizont, od kterého se očekává návrat úrokových sazeb do pásma mezi 3 a 4 procenty,“ doporučuje Veronika Hegrová z hyponamiru.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený