Extrémní růst cen bytů paradoxně zahájila epidemie koronaviru. „Nastartovala největší zájem o koupi nemovitostí, což se projevilo v historicky rekordních cenách,“ potvrzuje Michal Makoš, ředitel společnosti Reas. Podle něj pak mezi další příčiny růstu cen patří i rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení i zbytečně přísné technické předpisy.

Zlevnění je v nedohlednu

Hlad po bytech neklesá. „Poptávku výrazně netlumí ani rostoucí ceny nemovitostí a zvyšující se úrokové sazby u hypotečních úvěrů,“ říká Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz. Napjatou situaci na trhu s nemovitostmi navíc ovlivňuje i válka na Ukrajině.

Stále více lidí nyní shání byty nejen k bydlení, ale i jako způsob uložení peněz. „Češi vnímají cihlu jako bezpečnou investici,“ uvádí Makoš. Pád cen bytů je proto zatím v nedohlednu. „Situace na realitním trhu se v blízké budoucnosti zásadním způsobem nezmění. Na pokles cen se čekat nevyplatí, s největší pravděpodobností nepřijde,“ doplňuje Tereza Vrzáková z RE/MAX G8. Může se ale zpomalit tempo, jakým ceny porostou.