Palác Všeobecného penzijního ústavu, dlouhou dobu nazývaný jako Dům odborových svazů dnes známe pod názvem Dům Radost. Dnes tato stavba na náměstí Winstona Churchilla nedaleko vysoké školy ekonomické tak úplně nevybízí k obdivu. Může za to bezpochyby i opatření během druhé sv. války, kdy jeho bělostné kachličky byly natřeny na černo kvůli náletům. Barvu se však nikdy nepodařilo pořádně odstranit, navíc poškodila původní glazuru a dům tak navždy ztratil svůj „lesk“.

Ve třicátých letech 20. století ho navrhla dvojice avantgardních architektů Josef Havlíček a Karel Honzík, nahradil tak bývalé Pražské obecní plynárny. Mladí architekti byli velmi progresivní, a tak navrhli dům s křížovým půdorysem, který byl navíc v rozporu se všemi tehdejšími regulativy, přesto šlo v té době vůbec o první mrakodrap v České republice a hlavně o stavbu, kterou obdivoval celý svět. V roce 1958 byla dokonce prohlášena kulturní památkou.

Bitva s památkáři

Když se v roce 2018 dostal Dům odborových svazů na realitní trh, koupila ho za více než miliardu korun rodina Valových, která taktéž vlastní známou firmu Siko, společně s obchodníkem s realitami Martinem Loudou, dům přejmenovali na Radost a naplánovali kompletní rekonstrukci. Majitelé dokonce získali kladné stanovisko magistrátních památkářů, kteří odsouhlasili, že může dojít k navýšení obou křídel a nové vestavby v současných dvorcích. Toto stanovisko však zpochybnil Národní památkový ústav i část odborné veřejnost. Ti se obrátili na ministerstvo kultury, aby nad prvním českým mrakodrapem zpřísnilo památkovou ochranu.

Ministerstvo však přezkumné řízení zastavilo. „Odbor památkové péče pražského magistrátu vydal závazné stanovisko, ve kterém povolil poměrně razantní obnovu Domu Radost v Praze, proto je nyní posuzování návrhu prohlásit Dům Radost za národní kulturní památku bezpředmětné," informovala tisková mluvčí ministerstva kultury Iva Awwadová „Pokud bude vydáno stavební povolení, je bezpředmětné uvažovat o návrhu na získání vyšší památkové ochrany pro dům až do ukončení přestavby. Pak bude nutné památkové hodnoty této kulturní památky de facto nově definovat,“ dodala mluvčí.

Byty, kanceláře i lékař

Dům radost chtějí majitelé přestavět tak, aby co nejvíce sloužil Pražanům. Vzniknout tu má až 600 nájemních bytů. „Předpokládáme, že polovina bytů by byla obsazena studenty.  Druhá část domu se potom zaměří na takzvané young professionals. Zejména bude určena pro mladé lidi, kteří do Prahy přijíždějí za prací, nebo pro mladé páry, pro které je zbytečné si byt hned kupovat,“ popisuje Tomáš Kašpar, vedoucí projektu Dům Radost a také viceprezident Asociace nájemního bydlení. „Část bytů chceme nabídnout magistrátu a Praze 3 pro potřebné profese, například pro učitele, zdravotní sestry, hasiče…,“ dodává.

V nových prostorách nebudou chybět komunitní prostory, herna nebo prádelna. V další části domu pak budou sdílené kanceláře, restaurace, bistra nebo ordinace lékaře. Pod úrovní vstupního podlaží je pak navržen velkokapacitní multifunkční kulturní sál, fitness a lázně.

Nyní se čeká na územní rozhodnutí, o které majitelé zažádali v lednu. „Nyní očekáváme vydání územního rozhodnutí. Toto řízení bylo přesunuto právě kvůli přezkumu. Myslím si, že nyní nic nebrání jeho brzkému vydání,“ uzavřel  Kašpar.

Fotogalerie
28 fotografií