Malebný domeček ve vesnici Dunajovice v jižních Čechách zdědila paní Libuše Kukiová po mamince a sousedem je pan Stanislav Šutka. „Nemovitost byla v exekuci, tak ji pan Šutka koupil, ale ani on zde trvale nežije,“ vypráví paní Libuše s tím, že soused dům rekonstruoval. Problémy ale začaly až poté.

„Když skončil na svém, začal zasahovat i do toho našeho. Postavil si gril a udírnu, které nalepil přímo na náš dům,“ popisují Kukiovi počátky sporů. „Pergolu napojil na náš zděný plot, strhal nám z něj gumovou krytinu, oplechoval, a nám na tu zeď zatéká,“ vyjmenovávají s tím, že nejvíc jim vadí chování. „Na nic se nás neptá. Vše dělá bez našeho souhlasu. Bez jediného slova třeba rozboural spojení mezi našimi stodolami… Nebo prostě zabral kus našeho pozemku… A když to chceme řešit, je zlý,“ pokračují.

Zastání nikde Manželé zkusili žádat o pomoc starostku obce, pak zašli na stavební úřad. „Starostka se za nás postavila, ale ona s tím nemůže nic dělat,“ říkají. Blesk si prověřil, že starostka Lucie Vítová měla skutečně snahu seniorům pomoci.

„Manželé Kukiovi se na mě obrátili v srpnu roku 2020 ohledně narušování sousedských vztahů a stavebních úprav, které soused p. Šutka provádí na svém pozemku. Dostavila jsem se k nim, pokoušeli jsme se situaci vyřešit,“ řekla Blesku s tím, že obecní úřad Dunajovice nemá svůj stavební úřad.

„Patříme pod Třeboň, stížnost manželů Kukiových jsem předala na odbor stavebního řádu Městského úřadu Třeboň a současně jsem zaslala i fotografie z místa. Poté už to bylo v řešení tam,“ dodala.

Na stavebním úřadu ale Kukiovým řekli, že se mají se sousedem dohodnout. „To prostě nejde. Když jsme jim to řekli a dali jako příklad, že se bojíme požáru od grilu blízko našeho domu, odbyli nás s tím, že to neřeší stavební úřad, ale hasiči,“ popisují strasti manželé Kukiovi. Na Ombudsmana Blesku se tedy obrátili s prosbou, jak mohou situaci řešit. „Soused nemá zábrany a my se ho i trochu bojíme. Máme vůbec nějaké šance?“ ptají se senioři.

Úředníci obracejí: Podíváme se na to

Miroslav Roubal, vedoucí Odboru územního plánování a stavebního řádu, na kterého se Blesk obrátil s dotazem, slíbil pomoc. „Stavební úřad tyto sousedské spory řešil, tehdy došlo k jakési dohodě, ale zřejmě věc vyřešená není. Ať uvedení vlastníci napíší podnět na stavební úřad, svoláme tam znovu jednání, prošetříme současný stav a uvidí se, jak dál postupovat,“ napsal. Možnost k vyjádření dostal i pan Stanislav Šutka. Na dopis zaslaný Bleskem nereagoval a při osobní návštěvě neotvíral.

Ombudsmanka Blesku: Pomůže stavební úřad, geodet a právník

„Manželé Kukiovi se v této věci zcela správně obrátili na místně příslušný stavební úřad, aby prověřil, zda stavby zbudované jejich sousedem měly příslušné povolení. Pokud se ukáže, že nikoli, bude zahájeno řízení o jejich odstranění,“ říká Ombudsmanka Blesku a advokátka JUDr. Jaroslava Šafránková s tím, že manželům Kukiovým by určitě doporučila obrátit se na některého advokáta, který by jim s jejich problémy pomohl komplexně.

Soused má podle Ombudsmanky Blesku samozřejmě právo si svůj pozemek oplotit, musí však přitom dodržet podmínky stanovené stavebním zákonem.

„Plot nesmí přesahovat na sousední pozemek,“ zdůrazňuje Šafránková. „V případě, že stavba zasahuje na cizí pozemek a nejedná se o tzv. přestavek, může se vlastník tohoto pozemku domáhat odstranění stavby ze svého pozemku soudní cestou. Vzhledem k tomu, že se jedná typově o poměrně složité případy, opravdu doporučuji každému, aby se v takové záležitosti obrátil na advokáta,“ pokračuje Šafránková.

Čí je to pozemek? Co se týče zásahu do zdi, tak by měli podle Ombudsmanky Blesku postupovat následovně: „Nejprve by měli manželé Kukiovi zjistit, zda se zeď nachází na jejich pozemku, s čímž jim pomůže geodet. To, kdo zeď vybudoval, by pak mělo plynout ze spisu stavebního úřadu. Podle občanského zákoníku se má jinak za to, že ploty mezi sousedními pozemky jsou společné a každý soused je může užívat až do poloviny jejich tloušťky,“ uzavřela.

Udírna musí pryč!

Ombudsmanka Blesku se na závěr vyjádřila také k udírně, kterou si soused postavil na svém pozemku a kterou »nalepil« přímo na zeď domu manželů Kukiových. „Bez souhlasu manželů Kukiových nebyl jejich soused oprávněn postavit si udírnu v těsné blízkosti jejich domu. Tato stavba je v rozporu se stavebním zákonem a stavební úřad správně konstatoval, že se jí bude dále zabývat, a nedojde-li k jejímu dodatečnému povolení, nařídí její odstranění,“ hodnotí situaci JUDr. Jaroslava Šafránková.

„Manželé Kukiovi mají vedle toho samozřejmě možnost bránit se zápachu vznikajícímu při provozu udírny sousedskou žalobou podanou u civilního soudu,“ dodala.

Očima guvernéra: Důchodová reforma

Video
Video se připravuje ...

Očima guvernéra: Důchodová reforma Videohub

Fotogalerie
9 fotografií