„Poprvé jsem si chodník musel na vlastní náklady sám rozebrat a upravit, neboť tam byl schod, díky kterému jsem se nemohl osobním automobilem dostat na dvůr,“ začíná s vyprávěním pan Duka. Jak to celé začalo? Že se bude dělat v obci Straky nový chodník, si obyvatelé odsouhlasili na zasedání.

„Bylo rozhodnuto, že povede kolem mého domu, protože hned vedle je fabrika, kam lidé chodí a jezdí na kole,“ popisuje senior. „Chodník ale postavili špatně a zapomněli na odvodnění, takže když prší, teče mi voda na zahradu a na dvůr pod vraty,“ vypočítává Duka.

Zatímco většinu »chyb« dokázal buď sám napravit, nebo si vymohl na obci předělání, špatné odvodnění ho stále trápí. Stejně tak i nedořešený výklenek před vrátky, který je pro chodce nebezpečný. „Vůbec nevím, proč tam vznikl. Asi, aby se lidé pomlátili. Já sám jsem se zde už zranil, když jsem upadl a odnesl to zlomeninou,“ upozorňuje pan Duka.

Soud a Ombudsman Blesku

Jelikož nevěděl, kde už hledat pomoc, rozhodl se obrátit na soud. „Na obci mi řekli, ať se soudím, když se mi to nelíbí. Tak se soudím, ale moc se to nehýbe. Proto jsem zkusil oslovit i Ombudsmana Blesku, zda mi nedá nějakou radu, jak docílit toho, aby obec chodník dodělala a byl funkční a bezpečný,“ uzavírá svůj příběh senior.

Čtyři měsíce nemohl parkovat doma

Dlouhé 4 měsíce byl Milan Duka nucený parkovat svůj vůz u známých. „Pořád jsem je musel otravovat, zda jsou doma a zda si mohu dojít pro auto. Nebo zda už se vrátili z práce, abych si mohl dojet auto zaparkovat,“ vzpomíná. Důvodem byl schod, který na novém chodníku vznikl a přes který nemohl přejet na pozemek. „Musel jsem chodník rozebrat a udělat sklon jinak,“ vzpomíná.

Co na to obec?

Starosta obce Josef Šťastný zaslal e-mailem svoje vyjádření k celému případu: „V této věci Vám můžeme podat informace pouze o tom, že chodník před čp. 147 ve Strakách je řádně zkolaudovaný stavebním úřadem Města Nymburk. Majitel čp. 147 pan Duka řeší věc soudní cestou více než 3 roky.“

Ombudsman Blesku: Ve hře je náhrada škody!

„Vzhledem k tomu, že obec žádným způsobem na námitky pana Duky nereagovala, udělal správný krok a obrátil se s věcí na soud,“ hodnotí hned na začátek Ombudsmanka Blesku a advokátka JUDr. Jaroslava Šafránková. Z dotazu podle ní nevyplývá, zda pan Duka vznášel námitky již v době, kdy probíhalo stavební řízení.

„Za situace, kdy již probíhá soudní řízení, a za situace, kdy také je v tomto řízení zastoupen advokátem, a soud navrhl vyhotovení znaleckého posudku, je dle mého názoru třeba vyčkat na závěry posudku a na soudní rozhodnutí,“ říká k případu dále Šafránková.

Znalecký posudek by pak měl určit, zda je chodník vybudován řádně a v souladu se všemi standardy. „Chápu, že je velmi nešťastné, že toto soudní řízení trvá tak dlouho, avšak je to způsobeno také tím, že v důsledku pandemie koronaviru se doba soudních jednání protáhla,“ vysvětluje.

Podle Ombudsmanky Blesku může pan Duka žádat po obci také náhradu škody, která mu nekvalitně vyhotoveným chodníkem vznikla. „Bude ovšem třeba tuto škodu prokázat, nejlépe znaleckým posudkem, který určí, zda došlo ke škodám na nemovitosti v důsledku vadně vybudovaného chodníku,“ radí Jaroslava Šafránková.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz

Co dokáže na chodníku mrznoucí déšť?

Fotogalerie
7 fotografií