Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pomoc uprchlíkům vyjde na desítky miliard. Dávky a příspěvky ale daně nezvýší, slibuje Jurečka

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. března 2022
05:00

Ministerstvo práce a sociálních věcí má v posledních dnech ve spojitosti s přílivem ukrajinských uprchlíků extrémně na pilno. Úřad práce ČR se potýká se stížnostmi a slovy ministra Mariana Jurečka (KDU-ČSL) je estrémně zatížený. Upřednostňování ukrajinských žádostí před těmi českými ale odmítá, stejně jako zvyšování daní ve spojitosti s nečekanými výdaji spojenými s válečnou krizí. 

„Úřady práce jsou daleko za hranou. Já jsem zaměstnancům psal dopis, ve kterém jsem jim poděkoval a zároveň jsem jasně přislíbil mimořádné odměny. Ta situace je extrémně vypjatá. Řešíme nárůsty cen energií, obcházení lidí, kteří jsou u dodavatelů poslední instance a hrozí jim, že budou odpojování. A do toho žádosti o humanitární dávku a solidární příspěvek. Takže jsme extrémně přetíženi. Ale rozhodně to není tak, že by Ukrajinci měli před Čechy přednost,“ vysvětluje ministr současnou situaci a uklidňuje Čechy, kteří mají pocit, že jsou jejich žádosti v tuto chvíli stranou.

To, jak moc navýší vyplácení těchto mimořádných příspěvků a dávek rozpočet celého resortu, ale zatím přesně Jurečka říct nedokáže: „Nevíme ještě, kolik přesně válečných uprchlíků ještě přijde, jak dlouho tady ti lidé budou a jaký podíl z nich bude moci pracovat. Nejsme schopni určit přesnou částku, budeme se pohybovat v jednotkách desítek miliard korun. Budeme jednat s Evropskou komisí, aby byl možné velkou část těchto výdajů pokrýt z evropského rozpočtu,“ říká s tím, že kabinet Petra Fialy (ODS) ani nadále nepočítá se zvyšováním daní.

„Lidé v Bruselu nám vyjadřují velký respekt. Protože za čtrnáct dní k nám přišlo více lidí, než v roce 2015 do celého Německa,“ srovnává ministr, podle kterého si zatím vedeme velmi dobře. „Velká část těch lidí se nebude mít kam vrátit, protože jejich obce ani nebudou existovat,“ odhaduje.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

erdk ( 25. března 2022 11:03 )

Pomoc uprchlíkům vyjde na desítky miliard!Čechům pomoc nelze, protože to přeci rozkradl Babiš, putin a já nevím kdo ještě,ale desítky nmiliard se najdou.Dobytek jeden zlodějskej,REVOLUCI a vypráskat je od koryt,jak dlouho si to ještě necháme všichni od toho Fialového hnusu líbit?Miliardy posílá na zbraně pro ukáčka a české lidi ekonomicky drtí za potlesku Bruselu.Stydím se za ten Fialový odpad,to je opravdu nejhorší vláda jaká tam kdy byla.

naidka ( 25. března 2022 10:05 )

Z této diskuze momentálně jenom jeden se dvěma nicky.

horaIysa ( 25. března 2022 09:23 )

Ty, trochu si nastuduj historii a český jazyk, pokud na to máš vůlY, primitive.

Hamiro ( 25. března 2022 09:22 )

Souhlasím s diskutujícími. Ovšem nechápu, kde na masivní pomoc Ukrajincům vezmou peníze, když zvyšovat daně nechtějí. Nechtějí zvyšovat daně přímé, musí výpadek nahradit daněmi nepřímými - DPH, spotřební daň - vysoká cena pohonných, alkoholu, cigaret, kávy. To se sypou peníze do rozpočtu... Rozpočet se schodkem 280 mld. Kč označil Fiala za protiinflační a prorůstový. Prof. ekonomie Václav Klaus s tímto názorem naprosto nesouhlasil a já s ním. Už před volbami jsem říkala, že p. Fiala neřídil ani domácí rozpočet, tak jak může řídit státní. Dávno jsem přišla na to, že občané ČR jsou největší pokusný vzorek lidí na světě.

naidka ( 25. března 2022 08:47 )

Přidej, utlačovaná národnostní menšina, ani slovo proti nim (už jsou snad i paragrafy), tak jako u druhé opálenější menšiny a averze lidí bude díky vládě vůči nim stejná, jako u všech protežovaných menšin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa