Cestou od vlaku přes Vrchlického sady směrem k tramvaji nelze minout bronzovou sochu dvou objímajících se vojáků. Jde o pražského barikádníka, který se objímá s vojákem Rudé armády. Socha znázorňuje oslavu konce 2. světové války. Asi před týdnem však byla socha zabalena do modré plachty a Pražané začali dumat, proč se tak stalo.

Zahalena jen z praktických důvodů

Nejčastější myšlenka byla, že jde o solidaritu s Ukrajinou, protože socha zobrazuje sovětského vojáka. Lidé diskutující na sociálních sítích se této vize většinou dost drželi a někteří ji i vcelku tvrdě odsuzovali. „Tohle je prosím pomník Sbratření v Praze, v úpravě dnešních hrdinných rusobijců. Jestliže vám, vy dementíci omezení, vadí i pomníky, tak to už jděte s tou protiruskou propagandou do horoucí pr*ele,“ napsal rozhorčeně v jedné z pražských skupin Pavel E.

Jenže nic není tak horké, jak to na první pohled vypadá. A v případě sochy Sbratření to platí dvojnásob. Socha je zahalená čistě z praktických důvodů, což potvrdil i mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo. „Sochu Sbratření teď předáváme hlavnímu městu. Hlavním městem byla schválená směna s tím, že nově dostane do správy Vrchlického sady a my (Praha 1) dostaneme Havelské tržiště. Do konce března to mají od nás převzít.“ Sochu tedy nechala Praha 1 zabalit hlavně z preventivních důvodů, aby nedošlo k jejímu poškození, stěhovat by se nikam neměla. Směnu pozemků odsouhlasil magistrát, Vrchlického sady má v plánu zrevitalizovat.

Zajímavá historie

Vzhledem k současné ruské agresi na Ukrajině by si lidé mohli sochu vykládat jinak, než byl její původní záměr. Toto dílo, které vytvořil uznávaný sochař a Myslbekův žák Karel Pokorný, totiž vůbec nevzniklo na žádost komunistické strany po únorovém puči v roce 1948. Vůbec poprvé so socha na toto téma objevila v České Třebové. „Místní občan, za války vězněný v koncentračním táboře, údajně slíbil, že pokud přežije, nechá ve městě postavit pomník. Za tímto účelem oslovil sochaře Karla Pokorného,“ uvádí Jan Šindelář ve své studii o sousoší Sbratření.

Zatímco v České Třebové se socha objevila už na začátku 50. let, Praha si na svoje Sbratření musela počkat až do roku 1960. „Pokorného dílo bylo slavnostně odhaleno v dopoledních hodinách 8. května 1960, přičemž architektonickou část zpracoval Jaroslav Fragner. Ten navrhl jednoduché čtvercové plató s hranolovým soklem, na němž byl výstupek pro uchycení věnců a plastický kamenný nápis 9. květen 1945,“ uvádí Šindelář.

Když se blížil pád komunismu, socha inspirovala i k lidové slovesnosti. „Lidový folklor mimo jiné vyprodukoval čtyřverší: Statuofil časně zrána / zlíbá sochu partyzána / nejvíc ovšem ocení / Pokorného Sbratření. Zmiňuje se také symbolická spojitost s gay komunitou, za jejíž neoficiální pomník bývá dílo někdy považováno. Po listopadu 1989 zůstalo sousoší nesporné umělecké hodnoty na svém místě, zatím nejdéle ve své pražské historii,“ uzavírá Šindelář.

Fotogalerie
19 fotografií