Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechutný útok Rusů v Charkově: Vypálili střelu do fronty na pomoc, nejméně 6 mrtvých

Autor: ČTK, Mii, swp - 
24. března 2022
16:39

Nejméně šest mrtvých a 15 zraněných si v Charkově vyžádal zásah ruské střely do fronty lidí čekajících na výdej humanitární pomoci. Uvedl to dnes na sociální síti oblastní gubernátor Oleh Syněhubov, který dříve informoval o ostřelování Charkova řízenými střelami Kalibr, vypálenými z lodí v Černém moři. Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Objevují se i informace, že lidé čekali na jídlo.

„V Charkově Rusové zbraněmi dalekého dostřelu ostřelovali Novou poštu, u které obyvatelé Charkova dostávali humanitární pomoc. Podle předběžných údajů zahynulo šest mírumilovných obyvatel, dalších 15 raněných bylo hospitalizováno ve zdravotnických zařízeních. Počet obětí se upřesňuje,“ napsal Syněhubov.

Noční ostřelování Luhanské oblasti si vyžádalo čtyři oběti, oznámil gubernátor Serhij Hajdaj. Ruské síly obvinil, že používají fosforové bomby. Nejméně pět obětí na životech způsobily také útoky na rezidenční oblasti ve městě Ochtyrka a okolí, vyplývá z oznámení ukrajinské Státní služby pro mimořádné události.

„Centrum Charkova v noci čelilo ostřelování raketami typu Kalibr, odpálenými z lodí ruské Černomořské flotily. To znamená, že to k nám lítá už i odtamtud,“ citoval Syněhubova portál Ukrajinska pravda.

Ruské síly na Charkov kromě toho podnikly za poslední den desítky útoků dělostřelectvem a minomety a přes 100 úderů raketomety, sdělil Syněhubov. Gubernátor doplnil, že ukrajinské úřady se snaží dopravit humanitární pomoc tam, kde je to v Charkovské oblasti potřeba, ale že tento úkol komplikuje skutečnost, že ruští vojáci odmítají vytvořit pro převoz pomoci takzvané zelené koridory.

V Luhanské oblasti je podle jejího gubernátora situace složitá především ve městě Rubižne, v němž probíhají boje. Město hlásí čtyři oběti včetně dvou dětí a šest zraněných. Gubernátor Luhanské oblasti obvinil ruské síly, že na město začaly shazovat fosforové bomby, jejichž použití proti civilistům zakazují ženevské úmluvy. Pod palbou jsou i jiná města v oblasti.

Po ruském ostřelování ve městě Ochtyrka vyprostili záchranáři z trosek domů jednu přeživší a jedno tělo zemřelého, uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. V dalších obcích v okolí, které zasáhly nálety nepřátelských sil, nalezli záchranáři pod troskami domů těla čtyř obětí.

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzín zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa