Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jurečka o migrační krizi: Čím déle tu Ukrajinci budou, tím více budou chtít zůstat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. března 2022
15:20
Autor: Markéta Volfová, pah, for - 
24. března 2022
14:00

Každý den nejen do Česka míří další lidé prchající před válkou na Ukrajině. Od pondělka mohou žádat o pětitisícovou měsíční dávku. Lidé, kteří se rozhodli jim poskytnout ubytování, pak budou moct čerpat příspěvek ve výši tří až dvanáct tisíc. Nejen o tom bylo čtvrteční Epicentrum s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Původně měl být solidární příspěvek zastropován na 9 tisíc. „O navýšení jsme vedli debatu v posledních dvou týdnech, nebylo to extrémně náročné, ale spíše byla debata o tom, jaké ty reálné náklady navíc domácnosti mají a jak se zvýší motivace domácností si například vzít ještě další osobu. Všechny tyto věci nakonec rozhodly o tom, že jsme se příspěvek rozhodli zvýšit na až 12 tisíc,“ okomentoval změnu maximální výše příspěvku v pořadu Epicentrum ministr Jurečka.

Šéf lidovců upřesnil, že vyřízení solidárního příspěvku bude v online formě. Podle ministra totiž nemají na úřadech v současnosti kapacity na to, aby zvládli tyto věci administrovat a také vyplácet u přepážky. Peníze tak budou přicházet buď rovnou na účet, nebo pomocí složenek. MPSV potřebuje podobné věci zjednodušit, zní od Jurečky s tím, že i humanitární dávku lze vyřídit online.

Zdůraznil, že zaměstnanci Úřadu práce si zaslouží odměnu za jejich nasazení, bránil se ale kritiky, že mají váleční uprchlíci přednostní odbavení, jak zní na sociálních sítích. Uznal, že někde může být úřad zatíženější – například v Praze. „Chci poprosit o nějakou míru trpělivosti, pokud se tak stalo. Mějme pochopení, že žádná taková situace tu od 2. světové války nebyla,“ uvedl.

Co se týče odhadů peněz, které přípěvky a dávky uberou, podle Jurečky je nejspíše ještě brzy to přesně počítat. Uprchlíci totiž do ČR stále proudí a řada z nich putuje dále na západ. Stejně tak se neví, jak dlouho tu Ukrajinci budou. Částka se ale pravděpodobně vyšplhá na miliardy.

„Čím déle tu budou, tím více budou chtít zůstat“

Moderátorka se ministra ptala i na pracovní nasazení Ukrajinců a jak je ČR na tom se zaměstnáváním běženců. „Musím říct, že budeme mít konkrétní čísla, až uzavřeme měsíc březen – co se týče obsazení konkrétních pracovních pozic. Ale už od začátku března pozorujeme nárůst v jednotkách tisíců lidí z Ukrajiny, kteří k nám naskočili do systému sociálního pojištění, tedy že začali pracovat u zaměstnavatelů,“ uvedl Jurečka. Klíčové podle něj je především to, aby se co nejrychleji překonala jazyková bariéra. Pak budou moci lidé pracovat ve svých profesích.

15:22
Dnes

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. „V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni,“ napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

14:50
Dnes

Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

Zobrazit celý online

Mnoho uprchlíků má podle Jurečky zájem začít okamžitě pracovat. Na rovinu je podle něj potřeba říct, že „čím déle tu ti lidé budou, začnou tu pracovat a děti začnou chodit do školy, tak tím více jich v ČR zůstane.“

Vrátí se nám naše pomoc Ukrajincům? Kolik lidí by tu mohlo zůstat? A kdo nám pomůže se zvládáním uprchlické krize? To se dozvíte v záznamu rozhovoru, který již nyní najdete na Blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donypan ( 25. března 2022 20:50 )

Tato vláda stoupne do dějin.Zmrzačila svým občanům životní úroveň,zatáhla je do války,nuťí je milovat úkáčka,kteří ještě před mesícem byli za občany třetí kategorie.Už aby byly volby.

pakoni_na_dvore ( 25. března 2022 18:12 )

Jo, obchod s drogama jim tady celkem kvete.

pakoni_na_dvore ( 25. března 2022 18:11 )

Běžte se podívat na ta auta s ukrajinskými spz co parkujím u různých penzionů a ubytoven. Od Mercedesů až po Tesly.

pakoni_na_dvore ( 25. března 2022 18:10 )

pakoni_na_dvore ( 25. března 2022 18:09 )

Na Ukrajině zůstali jen ti chudí Ukrajinci, ke kterým se možná ani pomoc nedostane jako ktěm bohatším, co utekli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa