Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zoufalství kvůli drahým energiím: Klára má z přeplatku 4 tisíce nedoplatek 8062 Kč. Problémy mají i další

/
  • Ve finanční krizi skončila kvůli drahým energiím i Klára Sovová z Ústí nad Labem.
    6. dubna 2022 ● 09:00

    Těch příběhů jsou stovky! Lidé při představě levnější energie často naletěli vychytralým dealerům, nabízejícím »výhodné« ceny elektřiny a plynu. Nnyí s hrůzou a napětím čekají na vyúčtování energií za uplynulé období. Na nečekaný nárůst výdajů nebyli především samoživitelky a lidé s nízkými příjmy připraveni.

  • 1.

    Samoživitelka Lenka Křížová (50): V bytě topíme na 19 °C

    Do finančních problémů se dostala Lenka Křížová (50) z Ústí nad Labem poté, co zkrachovala společnost Bohemia Energy, od níž odebírala plyn i elektřinu. Po přechodu k dodavateli poslední instance (DPI) musela sáhnout mnohem hlouběji do kapsy. A peníze neměla.

     

    Když loni v říjnu krachla Bohemia Energy, paní Lenka netušila, jaké potíže ji jako klientku energetické společnosti čekají. „Na doporučení odborníků jsem vyčkávala, až dostanu zprávu, jak mám dál postupovat,“ svěřila se žena, která do té doby platila měsíčně za plyn a elektřinu v součtu kolem 2500 korun. To se ale záhy změnilo. „Byla jsem přeložena do režimu DPI, kde jsem najednou musela platit nehorázné zálohy. Za tři měsíce to vyšlo na 20 tisíc korun,“ přiblížila Lenka.

     

    Stala se dlužnicí

     

    Na nečekaný nárůst výdajů nebyla samoživitelka se synem (10) připravena. Navíc je už delší dobu na nemocenské. „Hodně mě to semlelo, musela jsem odkládat jiné platby a ještě teď to nemám všechno vyřešené. Zbývá mi doplatit asi pět tisíc, což je v mojí situaci veliká suma,“ posteskla si žena, která do té doby nikdy dluhy neměla. „Nakonec se stane něco, co nemůžete ovlivnit, a spadnete do toho, ani nevíte jak. Věřím, že to zvládnu, ale tohle jsem opravdu zapotřebí neměla,“ zlobí se Lenka.

     

    Z tepla do zimy

     

    Kvůli nárůstu cen omezila paní Lenka vytápění bytu. „Tady je všechno na plyn, takže i topení. Termostat máme na 19 stupňů, což je o tři stupně méně, než na co jsme byli zvyklí. Naštěstí byla letos zima poměrně mírná,“ popsala.

    Zavolali šmejdi?

     

    Krátce po krachu Bohemia Energy zazvonil Lence Křížové mobil. Na druhém konci se ozval hlasový automat neznámé firmy, který ji požádal o plnou moc při sjednávání smlouvy na dodávku energií. V první chvíli souhlasila, později ale firmu kontaktovala a souhlas zrušila ze strachu před šmejdy, kteří se v té době vynořili.

     

    Obraťte se na úřad práce

     

    Úřad práce (ÚP) není jen od toho, aby vám zajistil zaměstnání při jeho ztrátě, ale dokáže pomoci i při mimořádných událostech tzv. okamžitou mimořádnou pomocí v hmotné nouzi. Právě i ta se vztahuje na lidi, kteří se dostali do potíží spojené s energokrizí. U této dávky jsou nastaveny specifické podmínky pro její získání. Jednou je i to, že žadatel už přešel od DPI k jinému dodavateli energií a od DPI obdržel vyúčtování uhrazených záloh. Žádost je možné podat na kterémkoliv pracovišti ÚP dle místa, kde klient žije.

    Kvůli krachu Bohemia Energy se Lenka dostala do finančních potíží.
    Autor: Michal Israel Volf

  • 2.

    Marta Malcharová (73): Uvěřila jsem! Moje chyba!

    Namísto kýžených úspor počítá Marta Malcharová (73) z Dětmarovic na Karvinsku dluhy za složenky. Naletěla vychytralým dealerům, nabízejícím »výhodné« ceny elektřiny a plynu. Mile působící dvojici prodejců vpustila penzistka přes práh, a dodnes toho lituje. „Slušně vypadající pán, výřečný, slečna krásná, usměvavá. Tak začaly ty moje potíže,“ vzpomíná si na okamžik, který ji stál a ještě bude stát mnoho tisíc.

     

    Nabídka na úsporu za topení i světlo z úst zmíněné dvojice přišla právě v momentu, když krachoval její původní dodavatel. „Oni vedli jenom samé medové řečičky, jak to budu mít levnější, že si za uspořené peníze zajedu k moři. Jsem prostě už stará, uvěřila jsem. Moje chyba,“ uvedla rezignovaně. Následně udělala, co neměla. „Podepsala jsem. No a místo patnácti stovek teď platím měsíční faktury za tři a půl tisíce. To je o čtyřiadvacet tisíc za rok více, než jsem byla zvyklá. A zrušit smlouvu prý nemůžu, jinak že mě čeká stotisícová pokuta,“ říká seniorka.

    »Darem« poté dostala od agentů při podpisu smlouvy úsporné žárovky. „To byl taky takový dar nedar. Po pořádném přečtení smlouvy jsem zjistila, že pokud by se mi nějak podařilo od ní odstoupit, zaplatím za ty žárovky dva tisíce. Tu cenu nemají,“ dodává.

     

    Jak je možné odstoupit?

     

    Jestliže je smlouva uzavřená se zprostředkovatelem, lze ji kdykoliv vypovědět bez postihu. „Možnost přinesla novela energetického zákona od 1. ledna a platí i pro smlouvy uzavřené před tímto datem. Přestože smlouvu lze vypovědět bez postihu za vypovězení, dokud platí, jiné sankce nám z ní hrozit mohou. Například za to, že sami uzavřeme smlouvu s dodavatelem, ačkoliv jsme podepsali zprostředkovateli exkluzivitu, že vybírat dodavatele nám bude on,“ říká Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu. Jeho zástupci poradí na infolince: 564 578 666.

  • 3.

    Klára Sovová (36) na mateřské: Z přeplatku čtyři tisíce je nedoplatek 8062 Kč

    Jako každý rok tak i letos čekala Klára Sovová (36) z Ústí nad Labem s napětím na vyúčtování energií za uplynulé období. Vzhledem k informacím o zdražování předpokládala, že bude nějakou menší sumu doplácet. Když ale dostala výpočtový list, málem se zhroutila. Doplatek činí 8062 Kč. Tolik ještě nikdy za vodu, teplo a elektřinu nedoplácela.

     

    Loni dokonce přišlo vyúčtování v plusových číslech a ženě vraceli zhruba čtyři tisíce. „Říkala jsem si, že to letos bude horší, když se všechno zdražuje. Čekala jsem nedoplatek s tím, že nejhůř by to mohly být tak čtyři tisíce do minusu. Když jsem ale uviděla tu částku, protočily se mi panenky,“ svěřila se Klára.

     

    V peněžence musí najít více než osm tisíc korun. „Vůbec to nechápu. To je vlastně rozdíl oproti loňsku o 12 tisíc. Přitom jsme navýšili doma maximálně tak koupání našeho dvouletého syna, které teď probíhá v klasické vaně. Že by to ale dalo dohromady takovou sumu, to mi přijde zvláštní,“ kroutí hlavou žena na mateřské.

    Teď si láme hlavu, kde propříště ušetřit a o kolik navýšit zálohy. „Celkem dost se u nás pere, tak to holt budeme muset omezit, zároveň bude lepší častěji využívat sprchu a méně často koupání v napuštěné vaně,“ myslí si žena, která teď řeší především, z čeho tak velký nedoplatek zaplatí. „Samozřejmě peníze nějaké máme pro krizové situace, ale znamená to, že se budeme muset trochu víc uskromnit. Ale zaplatit to musíme, to je jasné,“ uzavřela Klára.

     

    Jak nastavit správné zálohy?

     

    Dodavatel energií zálohy upravuje po každém vyúčtování. Dům nebo byt má zpravidla dlouhodobě stejnou spotřebu. Výše zálohy odpovídá ceně za 1 KWh x spotřeba, děleno 12 měsíců. Pokud dodavatel zálohy neupraví, obvykle stačí zavolat na infolinku. Někteří nabízejí zákaznický účet na internetu, kde se dají rovněž nastavit. Je nutné sledovat nejen cenu, za kterou energie odebíráte, ale i spotřebu, např. když přibude další člen rodiny. V případě změny je dobré zálohy hned upravit, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

    Když Klára Sovová dostala vyúčtování energií za minulý rok, protočily se jí panenky.
    Autor: Michal Israel Volf

    Fotogalerie
    5 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

krapotkin: To je fakt. Spousta lidí volila dnešní hrůzovládu zlodějů apodvodníků. Lidi zapomněli, jaz šmejdi z ODS ukradli za vlády Havla a Klause vše, co mohli a co udělali při posledních volbách ? Opět zvolili zlodějskou sebranku.

(09. 04. 2022 11:27)

krapotkin: Energie jsou předražené, protože se ceny řídí cenami na skopčácké burze, kde mají lidi ve výplatním pytlíku 4x tolik co Češi. Vláda zlodějů z ODS již v minulosti ukázala, že na Čechy kaká a to hodně zvysoka a že rozkrade vče, na co sáhne - stačí jeden příklad - Klaus a jeho pero.

(09. 04. 2022 11:22)

laurerahardy: Podobnou hodnověrnost mají skoro všechny zprávy z Ukrajiny, akorát, že tady to více bije do očí...

(07. 04. 2022 04:59)

Lukáš Urban: Ako fakt pardón
Tu sa už kradne fakt vo veľkom.
Verejne a sme asi otrokmi tejto doby.
Ja som mal za minulý rok nedoplatok 18 500 tisíc kč.
Teraz sa až obávam čo tam ku....nabehne.
Tak o 2 mesiace mi pride vyúčtovanie,verím tomu že ma asi šlak trafi.Čisto teoreticky predpokladám nedoplatok 30 000kč.Nemáte niekto liek na hlavu.Lebo mňa asi JEBNE.
A mne kto pomôže Ha?Hlavne že niekto berie za nič.Od bežných ľudí sa dobre berie a spokojne.Dúfam že v noci dobré spíte.Boha hanba a hnus.👎👎👎

(06. 04. 2022 13:12)

Tara-Tara: v tom Blesku musíte být asi všichni nonstop totálně sjetí.......jelikož u většiny "zpráv" není diskuze, tak to píši sem......snad nejlepší novinářskou cenu by měl dostat váš článek o tom, jak zdivočelé včely na ukrajině zabili už jednoho ruského vojáka....jste tam normální ? Každý ví, že i ty zdivočelé včely (údajné) asi nelítají v mrazech, které jsou na ukrajině, sodě dle zachumlaných lidí, tak co děláte z lidí voly ?????

(06. 04. 2022 11:17)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy