Asi není lepší reklamy, než pořádné záhady, legendy nebo tajemství. Vždyť čím by bylo jezero Loch Ness bez jezerní příšery „Nessie“, nebo egyptské pyramidy bez faraonovy kletby. Turisty tajemno láká a platí to i pro následující místa.

Americká Oblast 51 – místo, kde přistáli mimozemšťané?

Nekonečná Nevadská poušť ukrývá mnohá tajemství. O tom jsou přesvědčeni záhadologové z celého světa. Nahrává jim k tomu i prazvláštní přístup americké vlády, která existenci Oblasti 51 až do roku 1994 absolutně popírala.

Oblast 51 v Nevadě je ohraničena tabulemi s výstražnými nápisy „Použití smrtící síly dovoleno!“ Američané to obhajují tím, že jde o oblast výzkumu leteckých sil. V oblasti vyschnutého jezera Groom oficiálně leží testovací letecká základna, kde Američané vyvíjejí nová letadla.

Prý tu před několika desítkami let ztroskotalo UFO. Je údajná pitva mimozemšťana fikce, nebo realita?
Autor: www.lasvegastourism.com

Konspirační teorie nicméně tvrdí, že tady kdysi ztroskotalo mimozemské plavidlo a Američané tady dodnes v podzemních laboratořích studují těla mimozemšťanů a jejich lodě. Další teorie jde ještě dál – tvrdí, že Američané se tu s mimozemšťany pravidelně schází. Ti „střízlivější“ říkají, že jde „jen“ o místo, kde Američané v roce 1969 nafilmovali přistání na Měsíci.

Tajemné světélkující mlhy v bermudském trojúhelníku

Už Kryštof Kolumbus se ve svém lodním deníku zmiňoval o tom, že ho karibská oblast dnes zvaná „bermudský trojúhelník“ zneklidňuje. Psal o extrémně špatných podmínkách pro plavbu. A svou děsivou pověst si bermudský trojúhelník zachoval až do dnešních dnů. Beze stopy tady mizely lodě i letadla.

Třeba v prosinci 1945 nad místními vodami beze stopy zmizela letka číslo 19. Piloti pěti amerických bombardérů nejdříve do vysílaček hlásili zvláštní a hustou mlhu a pak se odmlčeli… Napořád. Nikdy se nenašla ani těla, ani stroje. Vše zmizelo beze stopy. V roce 1963 v této oblasti zmizela loď, na její palubě bylo 39 mužů. I v tomto případě naprosto beze stopy.

V bermudském trojúhelníku zmizely desítky plavidel a letadel.
Autor: ESO travel

Existuje nicméně několik teorií, které popírají působení nadpřirozených sil a mizení lodí a letadel racionálně vysvětlují. Podle jedné z nich leží v oblasti „trojúhelníku“ na mořském dně ohromná ložiska metanu. Pokud se tato ohromná plynová bublina ode dna odlepí, pak „spolkne“ vše, co je na hladině i ve vzduchu nad ní. Další teorie hovoří o extrémně vysokých ničivých vlnách. Absenci trosek vysvětlují vědci tím, že je v oblasti veliká hloubka, kde není možné trosky a oběti vypátrat…

Ožívající kamení na stolové hoře v Peru

O předchozích oblastech asi slyšel každý, příběh stolové hory Marcahuasi ale příliš známý není. I přesto, že způsobuje stejné mrazení v zádech. Marcahuasi leží  v Peru asi sto kilometrů od Limy v nadmořské výšce 4200 metrů. Peruánci tuto oblast označují za „trůn bohů“ a vyprávějí děsivé zkazky o svítících skalách a ožívajících sochách zvířat.

Mimo stolové hory ukrývá svá tajemství i planina Nazca.
Autor: ESO travel

Ohromné skalní masivy totiž v určitou denní dobu v konkrétní část roku připomínají díky dopadajícímu světlu konkrétní zvířata. Klokana, slona, tuleně, ale i tyranosaura! Odvážlivci, kteří tady strávili noc, pak vyprávěli o zvucích, které připomínali bručení vytí a dusot koně. Podle místních vyrušili ze spánku zvířata ukrytá v sochách.

Za jedno v tom, jestli jsou bizarní skalní útvary dílem přírody, nebo lidských rukou nejsou ani vědci. Jedni lidský zásah zcela vylučují, druzí ho připouštějí. Otázkou pak ale je, která tajemná civilizace má v těchto výtvorech prsty…

Červ zabiják v poušti Gobi – Olgoj chorchoj

Jméno Olgoj chorchoj se Mongolové bojí už jenom vyslovit. Podle nich jde o ohromného červa, který se plazí pod tenkou vrstvou písku a zničehonic útočí. Zatímco domorodci by na jeho existenci přísahali, skeptici tvrdí, že Orchoj chorchoj je jen mocný nástroj šamanů, který jim zaručuje „poslušnost“.

Na nekonečných pláních pouště Gobi pátrali po záhadném tvorovi i čeští záhadologové.
Autor: ESO travel

Olgoj chorchoj vypadá prý jako přerostlá žížala a člověka nebo zvíře dokáže zabít i na vzdálenost šesti metrů. Jak? O tom se záhadologové dodnes dohadují. Podle jedněch zabíjí silným jedem, který plive, jiní se přiklánějí k teorii elektrických výbojů. Po tomto bájném tvorovi dlouho pátrali uprostřed nekonečné Gobi v Mongolsku i čeští vědci, ale neúspěšně.

Ani nejmodernější technika člověku nedovolila proniknout do všech záhad planety. Míst, která si uchovávají svá tajemství a podněcují tím naši fantazii, je stále dost.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

USA – města a příroda západu

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu, včetně Údolí smrti a lesních katedrál v NP Sequoia.

Autor: ESO travel

Okruh po Peru

Jezero Titicaca, tajemná planina Nazca, Svaté údolí… Okruh bájnou zemí Inků s posvátným Machu Picchu a poznáním indiánské­ho života na rákosových ostrovech Vám ozřejmí i jiné životní hodnoty.

Autor: ESO travel

Pyramidy a pláže Mexika

Tajmená mayský proroctví, pyramidy, kde Mayové prolévali krev ve velkém. Chichén Itzá, Teotihuacánu a další tajemná místa. Závěr pobytu pak patří několika dnům na krásných mexických plážích.

Autor: ESO travel

Lucie Štěrbová & ESO travel