Lidé, kteří byli kvůli kouři evakuováni do jiných hotelů, se dnes dopoledne mohli vrátit. Přijíždějící turisté, již kvůli požárům uvízli na severu ostrova, kde je letiště, pak mohli zahájit dovolenou. Informoval Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Z aktuálních informací od cestovních kanceláří, jako Exim tours či Fischer, podle něj vyplývá, že se všichni čeští turisté během dopoledne přemisťovali do ubytovacích zařízení.

"Delegáti cestovních kanceláří nás teď z místa informovali, že v letoviscích, která byla zasažena kouřem, se již vzduch pročišťuje a požár je v tomto okamžiku lokalizován v horách v dostatečné vzdálenosti od turistických letovisek," uvedl Okamura.

Požár v pátek uvěznil české turisty, kteří se měli vracet z dovolené, na jižní části ostrova, odkud se tak nemohli dostat na letiště na severu. Naopak lidé, kteří na dovolenou přilétli, se nemohli přesunout do letovisek na jihu a cestovní kanceláře jim na noc zajistily náhradní ubytování na severu.

Vlnám lesních požárů čelí Řecko každoročně. I nyní se tam s nimi hasiči potýkají na několika místech země.

Podle Okamury je Řecko čtvrtou nejpopulárnější českou dovolenkovou destinací, kterou ročně navštíví 315.000 českých turistů. Na samotném Rhodosu by jich teď mělo být kolem 3000.