Po středečním navigačním briefingu byla definitivně určena přesná trasa letu. Ta naše je narozdíl od moderních letadel, která létají tzv. vzdušnou čarou, tedy nekratší přímou cestou, výrazně komplikovanější.

Fotogalerie
3 fotografie

Jedním z důvodů je, že vzhledem ke stáří motoru Avie BH 5 i k obecně horším letovým vlastnostem po případné poruše motorů našich letadel, se musíme vyhýbat všem větším městům, lesům, vodním plochám - obecně všem místům, na kterých v případě potřeby nemůžeme provést nouzové přistání.

Tím druhým důvodem je pak to, že se náš let snažíme zopakovat se vším všudy. Před osmdesáti pěti lety, kdy letěl JUDr. Zdeněk Lhota, neměl k dispozici žádnou satelitní navigaci, a proto se musel orientovat pouze podle mapy a významných bodů na zemi.

I naše první etapa (jediná, která povede pouze nad Českou republikou) tak bude po cestě kopírovat významné orientační body - pracovně ji nazýváme "Po hradech a zámcích".

 

Po startu na letišti Praha Letňany v sobotu 26.7. v 9.00 ráno poletíme po trase: letiště Praha Točná - Karlštejn - Točník - Žebrák - Zbiroh - Tachov.

Pokud tedy plánujete sobotní výlet po památkách, máte velkou šanci vidět velice zblízka, samozřejmě ve vzduchu, i naše letadla na začátku jejich dlouhé cesty.

Ti z vás, kteří chcete vidět i postup, jak se startují historická letadla a samotný start, jste zváni na letiště Praha Letňany v sobotu 26.7. v 8.50 před hangár letecké školy Letov Air.