To znamená, že denně musí urazit nejméně 100 kilometrů, často v hodně kopcovitém terénu! Reportéři se jako jedni z prvních cyklistických nadšenců vydají po nově otevřené mezinárodní Panevropské stezce, která prochází trojicí zemí - Českem, Německem a Francií. Reportáže o průběhu cesty najdete každý den v deníku Blesk i na jeho internetových stránkách Blesk.cz.

Reportéři Blesku mají prozkoumat, zda je stezka určena pro každého nebo jen pro trénované sportovce. Na trať mezi Prahou a Paříží vyrazí ryzí cykloamatéři Lucie (24) a Vašek (47) bez speciálního tréninku, s běžným, ale kvalitním vybavením.

Vše potřebné, včetně náhradních dílů, oblečení, potravin, stanu a dalších věcí, si povezou na kolech. Žádná doprovodná vozidla. Úkolem této mise je totiž přiblížit se co nejvíce podmínkám běžných cyklistů. A také ukázat všechny krásy na jedné a záludnosti trasy na straně druhé. Také rozpočet cesty vychází z možností normálních Čechů, takže žádný hotel, ale spacák a stan, žádné švédské stoly, ale vařič a instantní polévka.

Panevropa - obchodní cesta, kopíruje v podstatě středověkou tzv. »Zlatou stezku«. Ta původně zajišťovala pozemní spojení mezi Čechami a Bavorskem. Později ji nahradila silniční a nově i dálniční síť. A právě tehdy se zrodila myšlenka vybudovat obdobné spojení i pro cyklisty. A projekt Panevropské cyklotrasy byl na světě.

Jako první přišel s nápadem vytvořit mezinárodní cyklostezku mezi Českem a Německem v roce 2001 bavorský zemský okres Neustadt a.d. Waldnaab, který leží u hranice s Českou republikou. Začal s budováním stezky, významnou roli tu sehrála opuštěná železniční trať z německého Neustadtu až k české hranici, kudy teď místo vlaků frčí oběma směry cyklisté. Záhy se k dobudování trasy přidali Francouzi a Češi. 12. dubna letošního roku byla mezinárodní cyklostezka slavnostně otevřena.