Reportéři Blesku v neděli ráno vyráží na svojí panevropskou misi cyklostezkou do Paříže.

Pro začátek je čeká zahřívací, 82 km dlouhá etapa s cílem v Rokycanech. Na cestu si kromě nejnutnější bagáže přibalili i užitečné rady, které jim udílel známý sportovní lékař Miloš Barna.

Před čím dvojici našich cyklistů odborník varoval a co jim doporučil? "Důležité je, aby si člověk hned na začátku ujasnil, co od cesty očekává. Neměl by na ni jet sám, je dobrá nějaká skupinka minimálně dvou tří lidí. Je dobré vědět něco o svém zdraví, mít dobré kolo, znát terén, a hlavně mít potřebné vybavení," řekl reportérům Blesku Miloš Barna.

Důležitou roli hraje v takovém případě i kondice cyklistů a aktuální počasí. Velkým nebezpečím jsou skryté zdravotní potíže. "Důležitá je i zdravotnická výbava. Co se může stát? Můžete dostat teplotu, virózu, rýmu. Pak může dojít k uštknutí, hrozí alergie, úraz... S tím vším je třeba počítat," upozornil Barna.

A jaká je prevence? 'Vysezený ' zadek, kvalitní oblečení, dostatečný příjem tekutin, potravinové doplňky, kvalitní strava a dostatek sil. A také, aby člověk naslouchal svému tělu.