Těšíte se na letní projížďku lodí po Vltavě v srdci Národního parku Šumava? Pak máte smůlu. Správa parku chce v létě část horní Vltavy pro vodáky zcela uzavřít.

Kvůli ochraně přírody připravila i další opatření, které splouvání Vltavy výrazně omezují. Proti jsou šumavské obce, podnikatelé i vodáci.

Navrhovaná omezení jsou nejpřísnější v historii splouvání oblíbené řeky. "Teplá Vltava není místem pro komerční využití. Tam, kde projely tisíce lodí a významně poškodily populaci perlorodky, není místo pro byznys," prohlásil ředitel správy národního parku František Krejčí.

Zdůvodnil tím, proč ochránci přírody prosazují uzavření řeky v úseku Soumarský most - Pěkná (17 km) od půlky června do poloviny srpna.

Kromě toho by vodáci směli v jarních měsících na horní Vltavu už jen o víkendech. Povoleny mají pouze kánoe a kajaky, tedy ne rafty.

"Ve Vltavském luhu je šestnáct kriticky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Masové vodáctví přírodu devastovalo," uvedla hydrobioložka parku Eva Zelenková.

Proti jsou vodáci, kteří horní tok Vltavy uprostřed unikátní přírody s oblibou vyhledávají. Nová nařízení se nelíbí ani šumavským obcím.

"Je to horší, než jsme čekali. Nejenže vodáci neuvidí mimořádnou část národního parku, ale doplatí na to i provozovatelé kempů, půjčoven lodí, majitelé restaurací, obchodů a penzionů. Kvalita života místních lidí jde dolů," reagoval na nové zákazy v národním parku předseda Svazu obcí Národního parku Šumava František Nykles.