Zklamání pro mnoho fanoušků lyžování přinesl letošní teplý leden a nyní i únor. Lepší je proto uklidit lyže do komory nebo garáže a vypravit se někam, kde je teplo, dobré jídlo a navíc ještě - výjimečně zajímavé pivo. Třeba na jižní Moravu, do okolí Brna. Tam je hotový ráj pro každého, kdo si rád pochutná na pivních specialitách. V brněnské části Žebětín v Ríšově ulici 12 je jásavě zbarvená Pivovarská restaurace U Richarda, která patří k jednomu ze dvou brněnských minipivovarů. Zdejší pivo s názvem Richard lze ochutnat v různých verzích. Vaří se tu kromě kvasnicového piva i karamelový čtrnáctistupňový speciál nebo pšeničná jedenáctka, zajímavé jsou i příležitostně vařené speciality, jako jedenáctistupňové pivo višňové či medové. Všechny varianty pěnivého moku jsou bez chemických přísad a konzervantů, bez pasterizace a technického oxidu uhličitého, takže v nich zůstávají prospěšné vitamíny a enzymy. V podobném duchu se nese i filozofie zdejších kuchařů, kteří preferují nefalšovanou domáckou českou kuchyni bez polotovarů. Na své si přijdou vegetariáni a milovníci kulečníku, pro které je tu otevřena herna. Přímo v centru Brna, pár kroků od Náměstí Svobody, je minipivovar s pivnicí Pegas, který loni oslavil patnáct let existence. Je vlastně pamětníkem, protože se po roce 1989 stal vůbec prvním podnikem svého druhu na celé Moravě. Restaurace, kde se podávají například zabijačkové speciality a tradiční moravská a česká kuchyně, je rozlehlá, ale i tak se může stát, že volné místo budete hledat s potížemi. Zdejší pivo je totiž vyhlášené. Vedle světlé a tmavé dvanáctky se vaří i šestnáctistupňový speciál Pegas Gold. Dámy si s oblibou objednávají zdejší zvláštnost, pšeničné pivo ve sklenici ozdobené měsíčkem citrónu. Mimochodem, k pivovaru patří i hotel, takže za přespáním není nutno chodit daleko. Za pivem, medem a kořením Velmi neobyčejnou kombinací svého využití se může pochlubit zámek v Oslavanech, vzdálený asi 20 kilometrů jižně od Brna. Kromě Muzea historie hornictví a elektrárenství v jižním křídle zámku a Hasičského muzea zde totiž vznikl i pivovar, jehož produkci můžete ochutnat v místní restauraci. Vybírat můžete ze světlého i tmavého výčepního piva, světlého i tmavého ležáku, polotmavého i tmavého speciálu. Svůdně znějí i jména jednotlivých piv: Novic, Templář, Komtur, Velmistr, která nenásilně naznačují, jakou sílu který pěnivý mok má. A konečně za zastávku s ochutnávkou stojí ještě dva minipivovárky v okolí. V Blučině, asi 15 kilometrů směrem na Bratislavu, je restaurace a pivovar Xaver. Potěšit vás tu mohou tři druhy pěnivého moku, vyráběné podle starých osvědčených receptur: dvanáctka Xaver Original, patnáctka František okořeněná vanilkou, osmnáctka Oldřich ze tří sladů, navíc s kardamomem. Příležitostně zde lze ochutnat i kopřivové pivo nebo jednadvacetistupňový světlý ležák Vladimír se zázvorem. A pokud je těch stupňů na vás příliš, opět platí, že lze i zde složit hlavu v příjemném penzionku. A konečně v Senticích, také v okresu Brno-venkov, najdete domácí výrobnu medového piva Kvasar, což je široko daleko známá specialita obohacená medem, vyráběná zde ve čtyřech variantách, od desetistupňového po patnáctistupňový speciál. Pokud jste někde narazili na Kvasar lahvovaný, původem z pivovaru Černá hora, i tady jste na správné adrese. Majitel sentického pivovárku, zkušený včelař Jiří Jelínek, mu prodal licenci. Rozdíl tu ale přece jen najdete, černohorský Kvasar je filtrovaný. Pro většinu přespolních je jižní Morava automaticky vinorodý kraj, kam se jezdí do sklepů na víno a cimbálovou muziku. Ale vyrazit sem za pivem, to je zážitek v každém případě srovnatelný.